Η εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλεως των Μεγάρων είναι πραγματικά τραγική και δείχνει την αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τα σημαντικά ζητήματα του δήμου μας.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, που σηματοδοτεί και τη λήξη της τουριστικής περιόδου, βρίσκει την παραλία της Βαρέας σε μία κατάσταση που προκαλεί θλίψη.

Κάνοντας μια αναδρομή στο συγκεκριμένο θέμα, θα υπενθυμίσω ότι η διάβρωση των τοίχων και η φθορά μέρους των πεζοδρομίων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Το πρόβλημα έγινε εμφανές σε όλους το Μάρτιο του 2019, που ένα τμήμα του πεζοδρομίου κατέρρευσε.

Η μόνη άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής, όπως θα φανεί από τα γεγονότα που θα παραθέσω, ήταν η ανάρτηση δύο πανό που ουσιαστικά έριχναν το φταίξιμο στη γραφειοκρατία, μόνο και  μόνο για το «φαίνεσθε».

Η παρέμβαση στον αιγιαλό προφανώς χρειάζεται ειδικές άδειες που απαιτούν χρόνο. Ωστόσο, όταν το πρόβλημα υφίσταται εδώ και χρόνια η διαδικασία έκδοσης των αδειών για να γίνει η παρέμβαση για αποκατάσταση των ζημιών, έπρεπε να έχει προβλεφθεί πριν φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

Έστω και εκ των υστέρων, επειδή πρόκειται για περιοχή «βιτρίνα» της πόλης των Μεγάρων, το έργο θα έπρεπε να μπει σε πρώτη προτεραιότητα.

Αντιθέτως, η αντίδραση ήταν με ρυθμούς «χελώνας». Οκτώ (8) μήνες αργότερα, το Νοέμβριο του 2019, ο Δήμος Μεγάρων στέλνει έγγραφο και ζητά χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την αποκατάσταση των προβλημάτων λόγω διάβρωσης και για την ανακατασκευή των τμημάτων τοίχων που έχουν καταρρεύσει στην παραλία Βαρέας.

Η διαδικασία, έστω και με αυτούς τους ρυθμούς, προχωράει και εκδίδονται οι γνωμοδοτήσεις – αδειοδοτήσεις για την υλοποίηση του έργου δύο (2) χρόνια αργότερα. Παράλληλα, παραδίδεται η μελέτη για την αποκατάσταση της παραλίας της Βαρέας το Νοέμβριο του 2021. Η Περιφέρεια Αττικής εντάσσει το Δεκέμβριο του 2021 το έργο στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και στον Προϋπολογισμό του 2022, όπου προβλέφθηκε το ποσό χρηματοδότησης του έργου.

Θέλοντας να είμαι καλοπροαίρετος, κατανοώντας τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, μπορώ να δεχθώ τα δύο χρόνια για την εκπόνηση της μελέτης και την έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Πώς, όμως, να ανεχθεί κανείς ότι το θέμα της σύναψης σύμβασης με την περιφέρεια ήρθε προς συζήτηση στην οικονομική επιτροπή τον Ιούλιο του 2022, δηλαδή οκτώ (8) μήνες αργότερα χωρίς να υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος; Αδιαφορία ή ανικανότητα;

Σήμερα, βρισκόμαστε δύο (2) μήνες μετά την απόφαση της οικονομικής επιτροπής και ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς του δήμου για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι και το επόμενο καλοκαίρι η παραλία της Βαρέας θα είναι σε αυτή την άθλια κατάσταση με ευθύνη του κ. Σταμούλη και της διοίκησης του δήμου.

Είναι πέρα από κάθε λογική η κωλυσιεργία στην υπογραφή της σύμβασης, μιας τυπικής διαδικασίας όταν οι άδειες και η μελέτη του έργου υπάρχει και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

Αυτή η καθυστέρηση καταδικάζει σε υποβάθμιση και μαρασμό μια περιοχή που θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή των Μεγάρων.

Η παράταξή μας, έχοντας σε προτεραιότητα την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου σε ολόκληρο το Δήμο Μεγάρων, θα θέσει σε προτεραιότητα παρεμβάσεις που αφορούν και την εικόνα της παραλίας τόσο στα απλά και καθημερινά, όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών  και ο καθαρισμός από τα ξερόχορτα αλλά και με μεσο- και μακρο-πρόθεσμες παρεμβάσεις που θα αναπτύξουν την περιοχή, με έργα υποδομής όπως η πολεοδόμηση της Βαρέας.

Η παράταξή μας και θέλει και μπορεί να αλλάξει το Δήμο μας!

Παναγιώτης Μαργέτης

Υποψήφιος Δήμαρχος