Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Μεγάρων και την εθελοντική συμμετοχή του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, καθώς και εργαζομένων του Δήμου στα εξωτερικά συνεργεία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, καθαρισμός μεγάλου μέρους του βυθού του λιμένα της Πάχης Μεγάρων.

Τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν από τους δύτες ήταν σχοινιά, άγκυρες, ελαστικά τροχοφόρων, μουσαμάδες, κιούρτοι, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κλπ) που χρησιμοποιούνται σε σκάφη, για κάλυψη των αναγκών των επιβαινόντων. Είναι απορίας άξιο το πώς τελικά διαχειριζόμαστε όσα δεν έχουμε ανάγκη πλέον στη ζωή μας και το πώς μεταχειριζόμαστε το περιβάλλον και τον φυσικό μας πλούτο, τον οποίον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σπύρος Νικολάου δήλωσε μετά τη δράση καθαρισμού:

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες και τους ιδιοκτήτες σκαφών, που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Πάχης για την εξυπηρέτησή τους, να σέβονται τον χώρο που τους φιλοξενεί, αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται».

Ο δημοτικός σύμβουλος Άκης Κακαγής δήλωσε με τη σειρά του: «Μεγάλος ο όγκος σκουπιδιών που ανασύρθηκε από τον ταλαιπωρημένο βυθό της περιοχής, δυστυχώς. Οφείλουμε κάθε μέρα να σεβόμαστε το περιβάλλον και να το προσέχουμε πιο πολύ από τον ίδιο μας τον εαυτό γιατί η φύση είμαστε εμείς».

Η πρωτοβουλία της δράσης ανήκει στον τοπικό σύμβουλο Κοινότητας Μεγάρων, Βαγγέλη Διπλάρα, ο οποίος έκανε την πρόταση στο Τοπικό Συμβούλιο και υπερψηφίστηκε από όλους τους συμβούλους όλων των παρατάξεων. Με αφορμή τη δράση ο Βαγγέλης Διπλάρας δήλωσε:

«Επιτυχώς έληξε η δράση καθαρισμού του λιμανιού της Πάχης Μεγάρων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων και του Τοπικού Συμβουλίου Μεγάρων. Η συμβολή τους ήταν ανεκτίμητη και ουσιαστική. Απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων και διαφόρων τύπων αντικείμενα.

Η ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες είναι επιτακτική, καθώς η καθαριότητα του λιμανιού μας συμβάλλει όχι μόνο στην αισθητική του αλλά και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε και να διατηρούμε τους υδάτινους πόρους μας καθαρούς και βιώσιμους. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους φορείς που στήριξαν την πρόταση μου και συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της. Με αυτές τις κινήσεις μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο».

Παρών στη δράση εκτός των προαναφερθέντων, και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στέλιος Φρυγανάς.

Ευχαριστίες τόσο στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία και το αποτέλεσμα της δράσης όσο και στον Νίκο Διπλάρα που διέθεσε αφιλοκερδώς το σκάφος – γερανό για την ανάσυρση βαρέων αντικειμένων από τον βυθό του λιμένα, καθώς και στους εργαζόμενους, στα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου Μεγαρέων που για μία ακόμα φορά ήταν εκεί για να στηρίξουν μία δράση με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.