Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Ελληνικής Αμπελουργίας με τίτλο «Η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας, που βρίσκεται σε κίνδυνο», το οποίο  συνδιοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η ΕΔΟΑΟ και διεξήχθη  στο ξενοδοχείο Grand Serrai στα Ιωάννινα από 23 έως 24 Μαΐου.

Οι αμπελοκαλλιεργητές της Δυτικής Αττικής εκπροσωπήθηκαν από τον Αμπελουργικό  Συνεταιρισμό Μεγάρων διά του Διευθυντή και Οινολόγου κ.  Μανωλόπουλου Παναγιώτη.

Στην  εισήγηση  του στο συνέδριο ο κος Μανωλόπουλος, αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική αμπελουργία και στους σταθμικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις τρέχουσες συνθήκες της καλλιέργειας αμπέλου όπως:

  • Στην εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα καθώς η καθαρή διαφορά εκτάσεων μεταξύ των περιόδων 1990/1991 και 2022/2023 ανέρχεται σε -171.155 στρέμματα εγκαταληφθείσες εκτάσεις (-26,88%).
  • Το μικρό και κατακερματισμένο  κλήρο.
  • Τη κλιματική αλλαγή.
  • Τη γήρανση του πληθυσμού που ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια.
  • Τον αθέμιτο ανταγωνισμό ο οποίος προέρχεται από την έλλειψη ελέγχων στην διακίνηση των αμπελοοινικών προϊόντων και του κρασιού, κάτι το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της τιμής των οινοποιείσημων σταφυλιών σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία 20 χρόνια.
  • Στη σημασία και το ρόλο των συνεταιρισμών στην αντιστροφή αυτής της δραματικής καταστάσεις.
  • Την έλλειψη οινικής κουλτούρας και παιδείας.

Ενώ κατέληξε με την διαπίστωση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό ποιοτικό  κρασί χωρίς ποιοτικό και βιώσιμο αμπελώνα.

Η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την αμπελουργία είναι αναγκαία και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

 

 

 

Με εκτίμηση

 

Το ΔΣ