Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην Αιχμή και στο www.aixminews.gr την Ελπίδα Χονδρίδου, η οποία εξελέγη δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Ορίζοντες» του νέου δημάρχου Παναγιώτη Μαργέτη.

Η γνωστή δικηγόρος που προέρχεται από τη Νέα Πέραμο, απαντάει με φιλική διάθεση σε όλες τις ερωτήσεις που της θέσαμε δίνοντας το στίγμα της για τη νέα εποχή στο δήμο Μεγαρέων με τον Παναγιώτη Μαργέτη στο δημαρχιακό θώκο.

Ερ.: Από την 1η Γενάρη 2024 «πιάνετε δουλειά» στο Δήμο, μετά την εκλογή σας στον συνδυασμό του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Παναγιώτη Μαργέτη. Πως αισθάνεστε καταρχήν που θα είστε η μοναδική εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο;

Απ.: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 ανέδειξαν πανηγυρική νίκη του συνδυασμού «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» με νέο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Μαργέτη, με τον οποίο έθεσα την υποψηφιότητα μου και εκλέχθηκα. Με την ερώτηση σας αναδεικνύετε μια πραγματικότητα, έναν υποβόσκοντα υποσυνείδητο διαχωρισμό μεταξύ των φύλλων των υποψηφίων ενός συνδυασμού (του οποιουδήποτε συνδυασμού) με τον οποίο διαχωρισμό διαφωνώ κάθετα.

Η ίδια η ποσόστωση που επιβάλλεται ως μέτρο με νόμο, η υποχρεωτικότητα της και μόνον στην στελέχωση ενός ψηφοδελτίου (βουλευτή, περιφερειακού συμβούλου ή δημοτικού συμβούλου) είναι για μένα από μόνη της ένδειξη απαξίωσης για τις γυναίκες που σε αρκετές περιπτώσεις, απλώς «χρησιμοποιούνται» για να «κλείσει» ένα ψηφοδέλτιο, χωρίς να καταστώ με την σκέψη αυτή υπεύθυνους τους άνδρες αλλά την υποχρεωτικότητα της διάταξης που στην ουσία της, επιβάλλει το διαχωρισμό.

Είναι γεγονός ότι η εκπροσώπηση ή μάλλον η «υποεκπροσώπηση» των γυναικών στην πολιτική κάθε βαθμίδας, συζητιέται μόνιμα και είναι ένα θέμα που έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με τις πρόσφατες εκλογές. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις οι γυναίκες είναι λιγότερες από τους άνδρες, από κάποιους η ποσόστωση αποδεικνύεται αναγκαία για τη συμμετοχή τους, από την άλλη πλευρά όμως, όταν αυτές εκλέγονται, οι αρμοδιότητες που δίνονται στις εκλεγμένες, είναι αισθητά μη τεχνοκρατικές στο σύνολό τους. Αξιοποιούνται σε θέσεις που οι άνδρες τις τοποθετούν, που οι άνδρες θεωρούν ότι μπορεί σε αυτές να είναι καλύτερες και έχουν να κάνουν με πολύ «soft» τομείς όπως με τις κοινωνικές υπηρεσίες, την παιδεία, τον πολιτισμό… Για παράδειγμα δύσκολα θα δει κανείς γυναίκα Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων ή Ανάπτυξης.

Υπάρχουν δηλαδή στεγανά που κανείς δεν τα παραδέχεται ανοιχτά, είναι περασμένα όμως στην συνείδηση ανδρών και γυναικών και  υποβόσκουν στην πραγματικότητα μας ως κοινωνία. Θεωρώ λοιπόν ότι για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει ο καθένας μας να σταματήσει να σκέφτεται με βάση το φύλλο ενός ανθρώπου, αλλά με βάσει την προσωπικότητα και τις ικανότητες κάποιου να ανταποκριθεί στο αντικείμενο. Ως γυναίκα πιστεύω στην ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, στην ισονομία και τη δικαιοσύνη μεταξύ των φύλλων.

Με εξοργίζει που αναδεικνύεται αυτό ως θέμα σήμερα το 2023, γιατί η επισήμανση αυτή από μόνο της υποδηλώνει διαχωρισμό. Δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά έχουμε όλοι και μάλιστα θεσμοθετημένο εδώ και χρόνια, με βάση την αρχή της ισότητας. Κανείς δεν μας απαγορεύει τη συμμετοχή και κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να συμμετέχουμε. Όταν όμως συμμετέχουμε πρέπει να το θέλουμε πραγματικά. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είναι κάτι άξιο λόγου το γεγονός της εκλογής μου «ως μοναδικής γυναίκας» ανάμεσα σε άνδρες (θα μπορούσε να ήταν και ανάμεσα σε γυναίκες αλλά και πάλι τι σημασία θα είχε) και για να είμαι πιο σαφής δεν το θεωρώ καν άξιο επισήμανσης. Για μένα μεγαλύτερη αξία στην εκλογή αυτή έχει ότι είμαι εκλεγμένη εκπρόσωπος της πόλης μου της Νέας Περάμου και νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια γι’ αυτό και μεγάλη ευθύνη.

Ερ.: Εκπροσωπείτε τη Νέα Πέραμο, μια δημοτική ενότητα «ξεχασμένη» όπως ισχυρίζονται οι συμπολίτες σας μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την συνένωση με τα Μέγαρα. Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Παναγιώτη Μαργέτη, τι θα προσπαθήσετε να αλλάξετε ώστε οι κάτοικοι της Νέας Περάμου να μην αισθάνονται «φτωχοί συγγενείς» στο Δήμο Μεγαρέων;

Απ.: Και έρχομαι λοιπόν στην πόλη μου την Νέα Πέραμο. Ο λόγος για τον οποίο έθεσα την υποψηφιότητα μου ήταν αυτός …να προσφέρω αυτό που μπορώ ώστε να γίνει η Νέα Πέραμος καλύτερη.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Μετά την εφαρμογή του «Καλλικρατη» η Νέα Πέραμος, όπως και όλες οι άλλες πόλεις που συνενώθηκαν με μεγαλύτερους Δήμους, πράγματι μοιάζουν με «φτωχούς συγγενείς». Αυτή είναι μια αλήθεια.

Ήδη με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε δύο ημέρες προ των εκλογών καταργείται και ο θεσμός του Τοπικού Αντιδημάρχου που σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα υπάρχει πλέον Αντιδήμαρχος Τοπικής Κοινότητας, καθώς αφού ο ρόλος του καταργείται, οι αρμοδιότητες του πάνε στην κεντρική διοίκηση του Δήμου.

Κατά την γνώμη μου το σύστημα αυτό δεν βοηθάει καθόλου και είναι εντελώς λάθος όμως είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί. Καταλαβαίνω πως θα υπάρξει δυσαρέσκεια ως προς αυτό, ήδη οι πολίτες της Νέας Περάμου ένιωθαν και νιώθουν εγκαταλελειμμένοι και ξεχασμένοι, ωστόσο είναι μια πραγματικότητα στην οποία δεν χωρούν παρεμβάσεις.

Έχουμε συζητήσει με τον Δήμαρχο τον Παναγιώτη Μαργέτη πάνω σε αυτό και είμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί η «φόρμουλα» ώστε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε ως συνδυασμός καμία περιοχή του Δήμου μας αποκομμένη και παραμελημένη. Ο στόχος μας και το στοίχημα μας είναι να δούμε τις πόλεις μας ελκυστικότερες, λειτουργικότερες και πιο ανθρώπινες για τους πολίτες μας. Η απόφαση μου να ενασχοληθώ με τα κοινά έχει την βάση της στο ενδιαφέρον μου για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας, το οποίο θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο ώστε με υπομονή, επιμονή και δράση, οι συμπολίτες μου να μπορούν να ζουν όσο γίνεται καλύτερα.

Ερ.: Ως πρόεδρος του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών έχετε κάνει σπουδαίο έργο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταλαμπαδεύοντας την στις επόμενες γενιές. Πλέον ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, ποια θα είναι τα σχέδιά σας και οι προτάσεις σας όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού τόσο στη Νέα Πέραμο, όσο και στα Μέγαρα;

Απ.: Από το 2015 διατελώ Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών και αυτό για μένα είναι ύψιστη τιμή και το λέω αυτό με ιδιαίτερη υπερηφάνεια.

Ο Σύλλογος αυτός ήταν η κοινωνία που δημιούργησαν οι πρώτοι πρόσφυγες με ατόφια αγάπη στην Νέα Εστία τους.

Τον δημιούργησαν για να θυμούνται την πατρίδα τους και όσα άφησαν πίσω τους και διοχέτευσαν σε αυτόν όλη την αγάπη και την νοσταλγία τους.

Στα χρόνια που είμαι πρόεδρος είδα από τους παλιότερους στα μάτια τους και στις πράξεις τους, αυθεντική και γνήσια αγάπη και αφοσίωση για το σύλλογο αυτό, κάτι που με συγκινεί πολύ, γιατί εκφράζει με γνησιότητα «πατρίδα», εκφράζει «ιστορία», εκφράζει «Ελλάδα»!

Για τον πολιτισμό λοιπόν πολλά μπορούν να γίνουν. Οι πόλεις μας έχουν σημαντική ιστορία και όπως συνδέθηκαν με τον «Καλλικράτη» έτσι θα πρέπει να επιδιώξουμε να αναδείξουμε την σύνδεση που υπάρχει στην ιστορία τους.

Τόσο η Νέα Πέραμος όσο και τα Μέγαρα είναι πηγές πολιτισμού που συνδέονται με την καθ ημάς ανατολή και το μόνο που χρειάζεται είναι να αναδειχθεί ο πολιτισμός αυτός και να αποτελέσει αντικείμενο προσέλκυσης επισκεπτών, έτσι ώστε αυτή να μεταλαμπαδευτεί επάξια και στις επόμενες γενιές .

Ερ.: Στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο η πρώτη κινητοποίηση κατά της διέλευσης φορτίων LNG. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και στην λιμενική εγκατάσταση του Περάματος Μεγάρων, όπου τελικά παρά τις φωνές και τις αντιδράσεις το βυτιοφόρο που μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο πέρασε. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι βιώνουμε όλοι ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει κυρίως με την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ποια είναι η δική σας άποψη και ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του κ. Μαργέτη;

Απ.: Είναι γεγονός ότι έγιναν κάποιες κινητοποιήσεις κατά της μεταφοράς φορτίων LNG μέσα από τον αστικό ιστό. Ο στόχος αυτών των κινητοποιήσεων δεν ήταν να σταματήσουμε βάζοντας μπροστά τα σώματα μας για να σταματήσουμε την διέλευση των φορτίων, θα ήταν γελοίο να σκεφτεί κανείς κάτι τέτοιο.

Ο στόχος ήταν να αναδείξουμε σαν κοινωνία την αντίθεση μας στην απόφαση αυτή.

Ωστόσο αυτό θα πρέπει κατά την γνώμη μου να γίνει στοχευμένα και μαζικά για να έχει αποτέλεσμα, με τρόπο συντεταγμένο για να πετύχουμε το μεγαλύτερο και καλύτερο αποτέλεσμα. «Η ισχύς εν τη ενώσει».

Στους αγώνες κατά των μεγάλων εταιριών είναι αλήθεια ότι φαντάζουμε σαν «Δον Κιχώτες» όμως αν όλοι μαζί ενωμένοι και συστρατευμένοι υψώσουμε το ανάστημα μας, ίσως έχουμε μια ελπίδα να ακουστεί η φωνή μας και να θέσουμε όρους για την ασφάλεια της περιοχής μας.

Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας και γενικά η Δυτική Αττική δεν εκτιμάται και αντιμετωπίζεται από την κεντρική διοίκηση ως η χωματερή της Αττικής.

Σ’ αυτή την τακτική νομίζω πως πρέπει με πυγμή να θέσουμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ». Στο χέρι μας είναι να εμποδίσουμε την μεγαλύτερη υποβάθμιση και θεωρώ χρέος μας τουλάχιστον να το προσπαθήσουμε.

Ο Δήμαρχος μας έδειξε τις προθέσεις του με την παρουσία όλων μας στην κινητοποίηση αυτή. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας θα έχουμε την δυνατότητα να θέσουμε όρους και προϋποθέσεις για την ασφάλεια της περιοχής μας.

 Ερ.: Πολλοί ισχυρίζονται ότι «ενός κακού μύρια έπονται» και αναφέρονται στις δραστηριότητες που έχουν στηθεί στην περιοχή μας και είναι επιβλαβείς. Αν αυτό ισχύει, τι κινήσεις πρέπει να κάνει μια Δημοτική Αρχή για να αλλάξει την μοίρα του τόπου μας;

 Απ.: Ρωτάτε για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και που είναι επιβλαβείς τι θα πρέπει να κάνουμε…

Νομίζω ότι αυτήν την ερώτηση αλλά και την απάντηση του γιατί να βρίσκονται αυτές οι επιβλαβείς επιχειρήσεις στον τόπο μας θα πρέπει να την κάνετε στους προκατόχους μας οι οποίοι επέτρεψαν την εγκαθίδρυση τους.

Ερ.: Κλείνοντας και ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες του Δήμου Μεγαρέων;

Απ.: Οι πόλεις μας έχουν απίστευτες δυνατότητες εξέλιξης κι εμείς έχουμε πλάνο τόσο για την επόμενη μέρα, όσο και για την προετοιμασία των επόμενων χρόνων στο Δήμο μας, με προετοιμασία μελετών, με προσπάθεια να εξευρεθούν τα κονδύλια για να χρηματοδοτήσουμε το σχέδιο ανάπλασης και ανάδειξης του οικιστικού περιβάλλοντος, του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού, με τα απαραίτητα έργα που θα επιβάλουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων μας με πάσης φύσεως οικονομικές, επιχειρηματικές, κοινωνικές, τουριστικές δραστηριότητες να μπορούν να αποδώσουν.

Για όλα αυτά φυσικά θα χρειαστούν και μεγάλες αλλαγές και για να γίνουν αυτές απαιτείται και συνεργασία των πολιτών και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας.

Μόνο έτσι θα αποτελέσει ο Δήμος Μεγάρων – Νέας Περάμου έναν ελκυστικό τόπο για νέους κατοίκους, για τουρίστες, αλλά και για μεγάλες επενδύσεις.