Παρά τα λιγοστά και κατεπείγοντα θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, βγήκαν αρκετές ειδήσεις, ενώ έγιναν και κάποιες παρατηρήσεις από Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης  που αφορούσαν τον τρόπο που διανέμονται τα κονδύλια – χρηματοδοτήσεις που έρχονται από τα υπουργεία.

Με την ευκαιρία λοιπόν της αιτιολόγησης της αρνητικής ψήφου του στην συζήτηση του θέματος που αφορούσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022, ο Δημοτικός Σύμβουλος – Οικονομολόγος κ. Δημήτρης Γεωργακής αναφέρθηκε στην επιχορήγηση για τα αδέσποτα.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Γεωργακής μιλώντας στο σώμα επεσήμανε σχετικά:

«Είναι απαράδεκτο να έρχονται επιχορηγήσεις στο δήμο και οι μεν να πηγαίνουν κατά το σωστό τρόπο και οι δε να κρίνονται κατά το δοκούν. Σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα αδέσποτα, όπου έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών επιθέσεων σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Θεωρώ αδιανόητο να μην μπορούμε να απορροφήσουμε σωστά ένα κονδύλι και να πηγαίνουμε να κλείσουμε άλλες «τρύπες». Για το λόγο αυτό καταψηφίζω τον προϋπολογισμό».   

Όπως διαφαίνεται, όλα όσα ανέφερε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Γεωργακής αποφέρουν πολιτική κόντρα του ιδίου με τη διοίκηση η οποία μετά τις αιχμές που άφησε ο γνωστός οικονομολόγος, εξέδωσε δελτίο τύπου ως απάντηση, χαρακτηρίζοντας την θέση του κ. Γεωργακή ως εσφαλμένη και ως πρόφαση για να μην ψηφίσει θετικά την τροποποίηση του προϋπολογισμού του δήμου για το έτος 2022.

Τα γραφόμενα στο δελτίο τύπου απέφεραν εκ νέου απάντηση από την πλευρά του κ. Γεωργακή όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως «είναι εμφανής η ενόχληση της διοίκησης σε κάθε προσπάθεια υγιούς κριτικής και λογοδοσίας απέναντι στην κοινωνία».

Παρακάτω και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας παραθέτουμε αυτούσια τόσο το δελτίο τύπου της διοίκησης του δήμου όσο και την απάντηση του κ. Γεωργακή.


Τι απαντά η διοίκηση του δήμου στον Δημ. Γεωργακή

 «Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2022, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην απόφαση αυτή μειοψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Γεωργακής ο οποίος αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο ως εξής:

«Είναι απαράδεκτο να έρχονται επιχορηγήσεις στο Δήμο και οι μεν να πηγαίνουν κατά το σωστό τρόπο, οι δε να κρίνονται κατά το δοκούν.

Σ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα αδέσποτα, όπου έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών επεισοδίων και επιθέσεων σε μικρά παιδιά, σε ηλικιωμένους ανθρώπους, να μην μπορούμε να απορροφήσουμε σωστά ένα κονδύλι και να πάμε να κλείσουμε τρύπες άλλες, όπως αποκαλύφθηκε στη συζήτηση.

Για το λόγο αυτό, καταψηφίζω τον προϋπολογισμό.»

Η θέση του κ. Γεωργακή είναι εσφαλμένη 100% και καταφανώς ήταν μία πρόφαση για να μην ψηφίσει θετικά, κάτι που κάνει τακτικά.

Τα κονδύλια, όπως διευκρινίστηκαν από τους αρμόδιους των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, που έρχονται στο Δήμο όλα καταχωρούνται ως έσοδα, στον Προϋπολογισμό του Δήμου, με σχετικές αναμορφώσεις,  όπως και η τελευταία.

Ο Δήμος θα επιχορηγηθεί από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ με το ποσό των 30.000 ευρώ εκ των οποίων τα 15.000 ευρώ θα διατεθούν για αγορά οχήματος κι εξοπλισμού για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και τα άλλα 15.000 ευρώ θα διατεθούν  για την χρηματοδότηση της σύμβασης ύψους 30.000 ευρώ για στειρώσεις αδέσποτων ζώων.

Το ποσό των 30.000 ευρώ λοιπόν καταχωρήθηκε ως εν δυνάμει έσοδο (αυτό σημαίνει προϋπολογισμός) και το κονδύλι θα διατεθεί στο Δήμο μόνο και μόνο  όταν γίνουν οι σχετικές δαπάνες.

Αυτό σημαίνει «ειδικευμένο έσοδο» κ. Γεωργακή. Δεν δύναται να διατεθεί αλλού παρά μόνο στο σκοπό για τον οποίο προορίζεται. Επίσης όχι μόνο ο Δήμος δεν διαθέτει αλλού το έσοδο για τα αδέσποτα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση θα συνεισφέρει επιπλέον από δικούς του πόρους το ποσό των 15.000 Ευρώ.

Προς τί λοιπόν οι αιτιάσεις; Ασφαλώς λοιπόν ο κ. Γεωργακής, ψήφισε αρνητικά απλά για να βρεί μία αντιπολιτευτική δικαιολογία κι όχι φυσικά ότι τον ένδιέφεραν τα αδέσποτα.

Όταν κάποιος δεν γνωρίζει δεν είναι κακό. Όταν όμως δεν ρωτάει για να μάθει τότε ενεργεί  εκ του πονηρού και σίγουρα αυτή η τακτική δεν βοηθάει τον τόπο» .


Δημ. Γεωργακής: Λόγια, λόγια, αντί έργων…

 «Μεγαλύτερη σύγχυση προκαλεί η ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου σχετικά με την απορρόφηση της επιχορήγησης για τα αδέσποτα αντί να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Ξεκινώντας από την τελευταία πρότασης της ανακοίνωσης, «Όταν όμως δεν ρωτάει για να μάθει τότε ενεργεί εκ του πονηρού και σίγουρα αυτή η τακτική δεν βοηθάει τον τόπο.», γίνεται εμφανής η ενόχληση της διοίκησης σε κάθε προσπάθεια υγιούς κριτικής και λογοδοσίας απέναντι στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η καταψήφιση μου στο εν λόγω θέμα προήλθε ακριβώς επειδή έθεσα ερώτηση για να ενημερωθώ και να ενημερωθούν ταυτόχρονα οι συμπολίτες μας, για το πως θα διαχειριστεί η διοίκηση την επιχορήγηση που λάβαμε ως δήμος.

Για να παραθέσουμε τα ακριβή στοιχεία προς γνώση όλων των πολιτών, η διοίκηση ενέγραψε στον προϋπολογισμό ως έσοδο (όπως αυτονόητα οφείλει) το ποσό των 30.558€. Καθώς αυτό το ποσό αφορά συγκεκριμένο σκοπό («εξοπλισμός και δράσεις για την ευζωία αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Μεγαρέων»), η λογική επιτάσσει ότι θα εγγραφούν ισόποσες δαπάνες στο σκέλος των εξόδων. Όμως αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη τροποποίηση, καθώς εγγράφηκαν μόνο 15.300€ και τα υπόλοιπα ως αποθεματικό.

Στην εύλογη ερώτηση μου, γιατί δεν εγγράφουμε και τα υπόλοιπα σε δράσεις για τα αδέσποτα, η απάντηση από τις οικονομικές υπηρεσίες, υπήρξε η κατά γράμμα δήλωση: «… κατά καιρούς έχουμε κάνει και άλλες πράξεις όπως πχ η πλατεία Μικρασιατών στη Νέα Πέραμο, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει από ίδιους πόρους ενώ τελικά το ΔΣ αποφάσισε να χρηματοδοτηθεί από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ……το υπόλοιπο της επιχορήγησης εγγράφεται στο αποθεματικό προκειμένου να εξυπηρετήσει μελλοντικές δαπάνες του δήμου».

Η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν προδίδει την πρόθεση της διοίκησης να αξιοποιήσει τα υπόλοιπα χρήματα σε δράσεις που θα ανακουφίσουν το μείζον αυτό πρόβλημα, αλλά γέννησε την αμφιβολία για το αν θα διαχειριστεί η διοίκηση με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα χρήματα αυτά.

Ο λόγος αυτός οδήγησε στην καταψήφιση του προϋπολογισμού. Άρα κύριε Σταμούλη, ρωτήσαμε πριν ψηφίσουμε και δυστυχώς μάθαμε.

Η αστεία επίκληση της πρόθεσης να συνεισφέρει η διοίκηση επιπλέον 15.000€ στα υπόλοιπα 15.000€ που ενεγράφησαν στο αποθεματικό, είναι από μόνης της έωλη, καθώς πρώτον θα μπορούσε να εγγραφούν την ίδια στιγμή ως έξοδο είτε τα 15.000€ του υπολοίπου της επιχορήγησης και να γίνει στο μέλλον και άλλη αναμόρφωση που θα προσέθετε ο δήμος τα χρήματα που επικαλείται, είτε δεύτερον, θα μπορούσε στον ίδιο προϋπολογισμό να εγγράψει και τη δική του συμμετοχή των 15.000€.

Γιατί δεν έγινε αυτό; Απλούστατα είτε διότι η διοίκηση τα μεταθέτει στο αόριστο μέλλον γιατί δεν έχει από που να βρει τη δική της συμμετοχή (και πως να βρει όταν μόνο οι αμοιβές συμβούλων επικοινωνίας κοστίζουν στο Δήμο άνω των 6500€ μηνιαίως, όπως δημοσιεύεται στη Διαύγεια), είτε διότι σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει αλλού.

Πολιτική με προθέσεις όταν διοικείς δεν γίνεται. Πολιτική ορθή και αποτελεσματική γίνεται με συγκεκριμένες αποφάσεις και καταγεγραμμένες στον προϋπολογισμό που είναι το κύριο εργαλείο άσκησης και ελέγχου πολιτικής. Αν ο τελευταίος ενοχλεί τον κύριο Σταμούλη, τότε επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η αυταρχική και ταυτόχρονα θλιβερή του αντίληψη για τη διοίκηση της πόλης».