1922-2022: Εκατό (100) χρόνια οινοποίησης του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Μεγάρων. Εκατό (100) χρόνια από εκείνη την ημέρα που τα μέλη του συνεταιρισμού και ενώ είχε προηγηθεί ο Νόμος 602/1915 περί συνεταιρισμών, αποφασίζουν τα εξοπλίσουν το συνεταιρισμό με μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας των σταφυλιών και να τον μετονομάσουν σε Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεγάρων.

Οι Μεγαρίτες για ακόμη μια φορά πρωτοπορούν, δημιουργώντας το πρώτο συνεταιριστικό οινοποιείο το οποίο είναι και το μοναδικό στη δυτική Αττική. Τα κρασιά του συνεταιρισμού παίρνουν την ονομασία «Γεράνεια» και γίνονται γνωστά όχι μόνο πανελλήνια αλλά και στο εξωτερικό.

Με μεγάλο αγώνα και υπεράνθρωπες προσπάθειες των μελών του συνεταιρισμού, από το λιμάνι της Πάχης γίνονται οι πρώτες εξαγωγές στο εξωτερικό, όπου φορτώνονται ξηροβάρελα με χύμα κρασί για τις αγορές της Γαλλίας, της Αγγλίας αλλά και της Γερμανίας ξέχωρα από το ότι το κρασί «Γεράνεια» καλύπτει και τις αγορές όλων των ελληνικών νησιών.

Όμως, παρότι η αρχή έχει γίνει και όπως λέει και ο λαός «το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι», τα χρόνια που ακολουθούν δεν θα είναι εύκολα για τους αμπελουργούς των Μεγάρων αλλά και για τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό. Και ενώ από το 1945 έως το 1960 ήταν η χρυσή εποχή του συνεταιρισμού, από εκεί και έπειτα η ομαλή λειτουργία του συνεταιρισμού, αρχίζει να κλονίζεται με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1980 ο συνεταιρισμός να υπολειτουργεί αφού δεν βοηθούν στην «αναγέννηση» του τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός που ήταν παλαιές.

Από το 1988 αρχίζει η ανάκαμψη και με τη προεδρεία του Αναστασίου Σακελλάριου το τότε Δ.Σ. πιστεύοντας στη δύναμη του συνεταιρισμού κάνουν πράξη ένα όνειρο ζωής δημιουργώντας ένα σύγχρονο οινοποιείο.

Ένα χρόνο αργότερα αξιοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα ο συνεταιρισμός σταματάει να λειτουργεί με σκοπό την κατασκευή του νέου οινοποιείου ενώ το 1994 ανοίγει ξανά τις πύλες του για να δεχθεί την ντόπια παραγωγή.

Όμως και εκείνη τη χρονιά το Δ.Σ. του συνεταιρισμού αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα με κυριότερο το τεράστιο χρέος που είχε δημιουργηθεί από την ανέγερση του νέου οινοποιείου. Ένα χρέος που ανέβαινε με λογαριθμική αύξηση (επιτόκια 26%, κεφαλοποίηση τόκων ανά τρίμηνο κλπ).

Με την έναρξη της δεύτερης χιλιετίας και με πρόταση του Δ.Σ. ανατίθεται η καθημερινή διοίκηση σε έναν νέο τότε οινολόγο, τον κ. Παν. Μανωλόπουλο, έναν άνθρωπο με εμπειρία στην οινοποίηση και στη διαχείριση μεγάλων οινοποιητικών μονάδων, με όρεξη για δουλειά.

Στόχος η οικονομική εξυγίανση του συνεταιρισμού και η βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος με τη βελτίωση νέων πρωτοποριακών τεχνικών που κατάφεραν να ανεβάσουν αισθητά την ποιότητα. Την δεκαετία του 2010, διαφαίνεται πως η απόφαση που ελήφθη το 2000 για την ανάθεση της διοίκησης του συνεταιρισμού σε οινολόγο με εμπειρία στην οινοποίηση έχει αποδώσει καρπούς.

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης φαίνονται. Όπως φαίνεται και τα αποτελέσματα των επενδύσεων από ίδια κεφάλαια σε μηχανολογικό εξοπλισμό, συντήρηση των εγκαταστάσεων αλλά και στη πράσινη ανάπτυξη με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 100kw.

Επτά (7) χρόνια αργότερα το Δ.Σ. υπό τη προεδρεία του Παν. Παπαπαύλου αποφασίζει να στηρίξει τη δημιουργία εμπορικού τμήματος. Έτσι ο συνεταιρισμός με το ιστορικό λογότυπο «Gerania Wines – Α.Σ. Μεγάρων» βγαίνει επώνυμα στην εσωτερική αγορά και αυτοσυστήνεται στο καταναλωτικό κοινό λαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών.

Ο Δεκέμβριος του 2021 αποτελεί ημερομηνία σταθμό για τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Μεγάρων αφού αποπληρώνεται η δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε το 2002. Βέβαια σ’ αυτό συνετέλεσε η πολιτική που ακολούθησε το διοικητικό συμβούλιο τα τελευταία 20 χρόνια αλλά και οι στόχοι που τέθηκαν από το 2000 με αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια και αποτελεσματική διοίκηση.

Γι’ αυτό την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 ο Συνεταιρισμός γιορτάζει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η οικονομική του εξυγίανση και ο δεύτερος τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Τη φετινή χρονιά λοιπόν συμπληρώνονται 100 χρόνια δημιουργικής πορείας στο χώρο του κρασιού γι’ αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον δραστήριο πρόεδρο Παν. Παπαπαύλο προσκαλεί τους συμπολίτες μας να γιορτάσουν όλοι μαζί την ιστορική διαδρομή αλλά και τη σημαντική στιγμή για το πρώτο αμπελουργικό συνεταιρισμό που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τη διαδικασία της οινοποίησης και να δοκιμάσουν τα κρασιά του συνεταιρισμού των Μεγάρων. Θα ακολουθήσουν βραβεύσεις παραγωγών του αμπελουργικού Συνεταιρισμού Μεγάρων – GERANIA WINES αλλά και εδέσματα από το chef Γιώργο Σαμούρη και γευστική δοκιμή των κρασιών με τη συνοδεία jazz ζωντανής μουσικής.

Στις δράσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 5:00μ.μ. θα υπάρξει αναπαράσταση τρύγου, μουσικοχορευτικό δρώμενο από τον Όμιλο Λαϊκής Παράδοσης «Αλκάθους και Καρία» αλλά και σεμινάριο γύρω από την παραγωγική διαδικασία του οίνου και όχι μόνο.