Τέρμα στα σενάρια και τα επικριτικά σχόλια κατά του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, από τοπικά ΜΜΕ και αιρετούς  έβαλε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών γνωστός Καθηγητής Σεισμολογίας κ. Ακης Τσελέντης προχθές το βράδυ με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφιλ στο fb αποδομώντας πλήρως την άποψή τους ότι τάχα ο κ. Σταμούλης αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του στην εφαρμογή  πρωτοποριακού προγράμματος προειδοποίησης σεισμού, για τη θωράκιση της περιοχής σε περίπτωση επικείμενου σεισμού.

«Η έκφραση μου «ήξεις αφίξεις» είχε να κάνει με το γεγονός ότι μου εδόθη από τους συνεργάτες μου η εντύπωση ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί δεν υπήρχαν πόροι για να καλυφθούν τα απαιτούμενα μηχανήματα και ότι συνάντησαν στις επαφές τους με τις υπηρεσίες ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας ως προς το να γίνει κατανοητή η τεράστια σημασία αυτού του έργου», τόνισε στην ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης

Ο κ. Τσελέντης στην προχθεσινοβραδυνή του ανάρτηση στο  fb αναφέρει:

“ Μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση, που κάποιοι από την αντιπολίτευση στο Δήμο Μεγαρέων πιάστηκαν από μία δήλωση μου, ότι δήθεν ο δήμαρχος αρνήθηκε να αποδεχτεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο του πρότεινα αντί να εστιαστούν στο πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης των Μεγάρων.

Η επικοινωνία μου με το δήμαρχο έγινε μέσω δύο συνεργατών μου κατοίκων Μεγάρων και όχι προσωπικά με εμένα.

Με το δεδομένο ότι στην περιοχή έχουμε αναπτύξει ήδη υποδομές στα πλαίσια ενός πρωτοποριακού συστήματος αντισεισμικής προστασίας που φτιάχνουμε για την Motor Oil θεώρησα ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να το συνδυάσουμε με ένα σεισμικό σενάριο της πόλης σε συνδυασμό με ελέγχους και προτάσεις για τα σχολεία.

Η έκφραση μου «ήξεις αφίξεις» είχε να κάνει με το γεγονός ότι μου εδόθη από τους συνεργάτες μου η εντύπωση ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί δεν υπήρχαν πόροι για να καλυφθούν τα απαιτούμενα μηχανήματα και ότι συνάντησαν στις επαφές τους με τις υπηρεσίες ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας ως προς το να γίνει κατανοητή η τεράστια σημασία αυτού του έργου.

Σε σημερινή επικοινωνία μου με το Δήμαρχο διαπίστωσα το ενδιαφέρον του για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου στη πόλη του και δρομολογήσαμε τις απαιτούμενες περαιτέρω δράσεις μας.

Πρέπει αυτοί ο κύριοι, που γράφουν πρωτοσέλιδα με πηχυαίους τίτλους ενάντια στο Δήμαρχο αποκόπτοντας επιλεκτικά τμήματα των δηλώσεων μου, ότι ο σεισμός δεν χρειάζεται σκουριασμένους μικροπολιτικούς λαϊκισμούς τη στιγμή, που πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι ενάντια στον Σεισμικό Κίνδυνο”.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης σε σημερινές του δηλώσεις αναφέρει τα εξής:

«Η Διοίκηση του Δήμου, εδώ και πολύ καιρό, έχει αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι ενδιαφέρεται για την προστασία των πολιτών και για την έγκαιρη προειδοποίηση για έντονα φυσικά φαινόμενα (Σεισμοί, φωτιές, πλημμύρες, κλπ), κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει η αντιπολίτευση, που δυστυχώς όμως μέρος αυτής ουδόλως ενδιαφέρεται για τους πολίτες και το μόνο της ενδιαφέρον είναι το πως θα πλήξει την διοίκηση, συνήθως με πυροτεχνήματα, γι’ αυτό και τώρα αντιλήφθηκε το πρόβλημα και τούτο βέβαια μόνο κατόπιν της ανακοίνωσης του κ. Τσελέντη.

Ήδη από πέρσι το Σεπτέμβριο είμαστε ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΔΡΑ UNESCO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΞΥΠΝΩΝ ΛΥΣΕΩΝ, ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ (έχουμε υπογράψει σχετικό Πρωτόκολλο συνεργασίας) για την υλοποίηση του έργου «Διεπιστημονικό Κέντρο Παρατηρήσεων Γεωπεριβάλλοντος και Γεωκαταστροφών» με σκοπό την Έγκαιρη Προειδοποίηση και Θωράκιση της περιοχής μας από πιθανές φυσικές καταστροφές, με την ανάπτυξη ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, Σταθμών GPS, Ανιχνευτικών Συστημάτων Κατολισθήσεων, Αισθητήρων Καταγραφής και Μηχανισμών Έγκαιρης Προειδοποίησης, για σεισμούς και Πλημμυρικά Φαινόμενα, στα Μέγαρα και σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Παράλληλα, στο Κέντρο θα παρέχεται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, σε Μεταπτυχιακούς Φοιτητές, στους τομείς της Μελέτης των Γεωπεριβαλλοντικών Φυσικών Πόρων και των Φυσικών Καταστροφών.

Η λειτουργία αυτού του Κέντρου είναι πρωτοποριακή σε πανελλαδικό επίπεδο με σαφή στόχευση στην αποτελεσματική προστασία του Περιβάλλοντος, των υποδομών και της ανθρώπινης ζωής.

Επιπλέον θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υλοποιείται ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ και είναι αυτονόητο πώς κάθε επιστημονική συνδρομή και δράση, που προσφέρεται στο Δήμο μας από οποιοδήποτε άλλο φυσικό πρόσωπο ή φορέα είναι καλοδεχούμενη και την συζητάμε όπως στην προκειμένη περίπτωση με την πρόταση του κ. Τσελέντη η οποία έχει κόστος 350.000 ευρώ.

Επίσης θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες ότι με εξασφαλισμένη χρηματική πίστωση μέσω του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ο Δήμος σε συνεργασία με τον Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Λέκκα Ευθύμιο  έχει προχωρήσει πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου όλων των Δημοτικών κτιρίων και ιδιαίτερα όλων των Σχολείων της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων.

Παράλληλα και πάλι με το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα γίνει ανάπτυξη δικτύου παρατηρήσεων μεταβολών επιφανειακής παραμόρφωσης (συνσεισμικής, μετασεισμικής κλπ.) με χρήση γεωδαιτικών σταθμών χαμηλού κόστους, για χρήση σε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, με τα παρακάτω όργανα:

Α. Ψηφιοποιητής και σεισμικός αισθητήρας με παρελκόμενα για δημιουργία μόνιμου σεισμολογικού σταθμού (δύο(2) τεμάχια).

Β. Φορητός ψηφιοποιητής και σεισμόμετρο (δέκα (10) τεμάχια)

Γ. Διπλόσυχνος δέκτης GNSS αδιάλειπτης λειτουργίας με εξωτερική κεραία(δέκα (10) τεμάχια).

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω την ανάγκη της ενότητας και της ομοψυχίας με την οποία πρέπει να συμπορευόμαστε στο Δήμο με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών κι όχι να γίνεται αυτοσκοπός η ενδεχόμενη νίκη στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Κανένας μα κανένας από τους συμπολίτες δεν θέλει κοκορομαχίες και τοποθετήσεις, που διαστρεβλώνουν την αλήθεια, σπέρνουν ζιζάνια και δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου.»

 

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας  & Δημοσίων Σχέσεων