Κάτω υπό ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, με λίγους προσκεκλημένους και με λιτές τελετές γιορτάστηκε φέτος στην πόλη των Μεγάρων η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.
Προηγήθηκε το πρωί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεγάρων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Λευτ. Κοσμόπουλο στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία Ηρώων.
Την ίδια ημέρα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Βύζαντα στο χώρο μπροστά από το δημαρχείο Μεγάρων. Πρόκειται για ένα έργο που φιλοτέχνησε ο συμπολίτης μας γλύπτης Γιώργος Μουρτζούκος και δώρισαν στο λαό των Μεγάρων έξι (6) συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι πέντε είναι ομογενείς Μεγαρίτες που διαμένουν στην Αμερική και ένας ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά και διαμένει μόνιμα στα Μέγαρα.
Οι δωρητές που αναγράφονται σε ειδική στήλη στην βάση του αγάλματος είναι οι εξής: Αθανάσιος Δρένης, Ιερόθεος Μωραΐτης, Ελευθέριος Υψηλάντης, Αθανάσιος Φουσκαρής, Μελέτιος Φουσκαρής, και Κωνσταντίνος Πανταζόπουλος.
Πριν γίνουν τα αποκαλυπτήρια, έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος στάθηκε στην ανιδιοτελή προσφορά του γλύπτη Γιώργου Μουρτζούκου ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει και το άγαλμα του Όρσιππου που βρίσκεται στο γεφύρι της Μπύρας σε χώρο απέναντι από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Ο κ. Σταμούλης δράττοντας την ευκαιρία ευχαρίστησε και τους συμπολίτες μας δωρητές, χαρακτηρίζοντας την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Βύζαντα ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη των Μεγάρων.
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων μιλώντας για τον Βύζαντα έκανε λόγο για μια προσωπικότητα που έχει μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος αποικιστής που ίδρυσε το Βυζάντιο το οποίο έχει σφραγίσει την παγκόσμια ιστορία και «θα μείνει στους αιώνες των αιώνων» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σχετικά ο κ. Σταμούλης ανέφερε: «Αυτός ο άνθρωπος, όταν οι Μεγαρείς τον 7ο αιώνα αποφάσισαν να ιδρύσουν άλλη μία αποικία, διότι τα Μέγαρα είχαν τεράστια ακμή, τέθηκε επικεφαλής ο γιος του τότε βασιλιά για να ιδρύσει το Βυζάντιο. Πριν ξεκινήσει πήγε στο μαντείο των Δελφών για να πάρει το χρησμό και η Πυθία του είπε ότι το κατάλληλο μέρος είναι απέναντι από την χώρα των τυφλών. Και όταν έφτασε στο Βόσπορο και κατέβηκε στη Χαλκηδόνα που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου και είδε απέναντι την επτάλοφο περιοχή είπε πως αυτοί οι άνθρωποι είναι πράγματι τυφλοί που έμειναν εδώ και δεν πήγαν απέναντι, ιδρύοντας το Βυζάντιο την πιο ονομαστή αποικία των Μεγαρέων. Προς τιμήν λοιπόν του Βύζαντα που ακόμη και σήμερα δοξάζει τα Μέγαρα, αφού το όνομα του είναι ευρέως γνωστό κάνουμε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος».
Ακολούθως και μετά την αναφορά των ονομάτων των συμπολιτών που δώρισαν τον ανδριάντα στους Μεγαρίτες πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, ενώ δόθηκε και τιμητική πλακέτα στον γλύπτη κ. Γιώργο Μουρτζούκο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Θαν. Μπούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λευτ. Κοσμόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων αλλά και Δημοτικοί σύμβουλοι.