«Ατυχής ο τρόπος της διαχείρισης του θέματος ή σκοπιμότης»;

Φίλοι συμπολίτες, για ενημέρωσή σας και μόνον χωρίς να θέλω να θίξω πρόσωπα και καταστάσεις θέλω να σας αναφέρω τα παρακάτω σχετικά με το ζήτημα της εκλογής ( κι όχι επιλογής ή ορισμού) του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Μεγαρέων.

Το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουνίου 2024 αναρτήθηκε στην Ιστοσελίδα του Δήμου η προκήρυξη για την  επιλογή (εγώ λέω εκλογή) του Συμπαραστάτη του Δημότη, αναρτήθηκε και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου στο Δημαρχείο Μεγάρων και δημοσιοποιήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και με έκπληξή μου διαβάζοντάς την διαπίστωσα ότι είναι λάθος.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάποιος,  κάποια ή κάποιοι παραπλάνησαν τον Δήμαρχο, δεν τον ενημέρωσαν σωστά και κατά συνέπεια τον παρέσυραν και τον άφησαν να εκτεθεί ή αν δεν είναι έτσι τότε είναι ατυχής ο τρόπος της διαχείρισης του θέματος από τον ίδιο, που εχει και την τελική ευθύνη.

Εν πάσει περιπτώσει για να γίνει η Προκήρυξη προηγήθηκε μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία προέβλεπε ρητά ότι ως Συμπαραστάτης του Δημότη για να εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων φτάνει μόνο να πληρεί το κριτήριο προσώπου εγνωσμένου κύρους κι εμπειρίας τελεία και παύλα.-

Κάποιος λοιπόν στην Προκήρυξη έβαλε το χεράκι του και πρόσθεσε ακόμη δύο γραμμές ότι δηλαδή ο υποψήφιος πρέπει να είναι και κάτοχος πτυχίου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) γεγονός,  που συνιστά ακόμη και πλαστογραφία αφού στην ιδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Πιλίλης αναφέρεται ότι ήταν απών ενώ ήταν αδιαμφισβήτητα παρών.

Ο λόγος προφανής,  να αποκλειστεί από την διαδικασία ο Γιάννης Γκίνης, που δεν είναι πτυχιούχος Πανεπιστημίου και που το έχω γνωστοποιήσει ότι επιθυμώ να είμαι υποψήφιος στηριζόμενος στο Βιογραφικό μου Σημείωμα.

Η εκλογή όπως ανακοινώθηκε θα γίνει την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Όμως έτσι  κανείς σχεδόν δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι εκτός κάποιου που θα ήταν “μιλημένος”, ως φαίνεται.

Ολη αυτή η συνωμοτική πρακτική ήταν εντελώς αχρείαστη, γιατί έφτανε απλά ένα τηλεφώνημα του Δημάρχου σε μένα ότι « κοίταξε Γιάννη κάποιοι δεν σε θέλουν από την ομάδα μου και σε παρακαλώ πολύ να μην δημιουργηθεί ζήτημα» και λόγω τιμής εκτιμώντας την πλειάδα των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η νέα Διοίκηση, δεν θα έκανα τίποτα,  από μόνος μου δεν θα συμμετείχα καν στη διαδικασία, γιατί έχω δηλώσει ότι δεν θέλω να είμαι η πρόταση της Αντιπολίτευσης στο Δήμο θέλω να είμαι εκείνος που ενώνει κι όχι εκείνος που δημιουργεί προβλήματα καίτοι όλοι οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων ( Σπύρος Κορώσης, Γρηγόρης Σταμούλης, Σωτήρης Πιλίλης, Αγγελος Μακρυγιάννης και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Καλιπόζης) με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους δηλώνοντας δημόσια ότι θα με ψηφίσουν, για τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Επειδή το ήθος, η τιμή και η αξιοπρέπεια κάποιου φαίνεται από την στάση ζωής, το έργο και την προσφορά στην κοινωνία θεώρησα υποχρέωσή μου να καταγγείλω την συγκεκριμένη προκήρυξη ως παράνομη και καταχρηστική, κατέθεσα στο Γενικό Πρωτόκολλο του Δήμου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ΕΝΣΤΑΣΗ, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στους Αντιδημάρχους και σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους , το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024, αιτούμενος την ακύρωσή της και την ορθή επαναπροκήρυξη της εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη σε άλλη ημερομηνία ( π.χ. σε προθεσμία 15 ημερών) χωρίς τον περιοριστικό όρο της κατοχής πανεπιστημιακού πτυχίου ώστε οι υποψήφιοι να προσέλθουν σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλοι ελεύθερα δίχως αποκλεισμούς όπως γίνεται στην πλειονότητα των Δήμων της χώρας και όπως έγιναν οι διαδικασίες επί Δημαρχίας του πρώην Δημάρχου Μεγαρέων κ. Γιάννη Μαρινάκη και του τέως Δημάρχου κ. Γρηγόρη Σταμούλη, οι οποίοι δεν απέκλεισαν κανέναν από τη συμμετοχή στη διαδικασία και σε τελευταία ανάλυση μυστική είναι η ψηφοφορία κι ότι θέλουν ας ψηφίσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ελπίζω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής θα παρέμβη όπως  ήδη ενημερώθηκα κι όπως υποχρεούται να κάνει, θα βάλλει τα πράγματα στη θέση τους και ο ίδιος ο Δήμαρχος,  που είδε πλέον πιο καθαρά τα πράγματα θα κάνει ότι πρέπει στην Συνεδρίαση του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου  και θα αναβάλει το θέμα της επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη, γεγονός που είναι μονόδρομος.

Θα μπορούσα να πώ ακόμη περισσότερα για το θέμα όμως δεν θα το κάνω γιατί ο σκοπός μου δεν είναι να γίνει κάποιος θόρυβος εις βάρος της Διοίκησης. Σκοπός μου είναι να εκλεγεί κάποιος άξιος συμπολίτης (έστω κι αν δεν είναι πτυχιούχος) ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών, συναίνεσης και συνεννόησης για να πάει ο Δήμος παραπέρα.

Τελευταία κουβέντα, πώς είναι δυνατόν να μπορεί κάποιος χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου να είναι υποψήφιος Βουλευτής, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικός και Τοπικός Σύμβουλος και να μην μπορεί να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Συμπαραστάτη του Δημότη; Και πώς είναι δυνατόν κάποιος που δεν έχει περάσει ούτε απέξω από τη Δημαρχία κι εννοείται δεν έχει την ΕΜΠΕΙΡΙΑ που απαιτεί ο Νόμος να είναι υποψήφιος μόνο και μόνο επειδή είναι πτυχιούχος;

Συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά εγώ, που θέλω να είμαι εκείνος που θα υπερασπίζεται το δίκιο του δημότη να μην έχω το δικαίωμα να υπερασπιστώ την προσωπική μου τιμή και υπόληψη; Ναι όντως μπλοκάρει προς το παρόν η διαδικασία της εκλογής του συμπαραστάτη του δημότη όχι από μένα αλλά από τους άτυχους χειρισμούς της Διοίκησης. Και μην βιαστείτε να κρίνετε ότι παραπονιέμαι “γιατί δεν με παίζουν” αλλά είναι μείζον θέμα τήρησης του Νόμου, της δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας, της τάξης και της ηθικής στην πολιτική.

Νομίζω ότι θέμα αναβολής της εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και από Δημοτικούς Συμβούλους ακόμη και από την δημοτική παράταξη του Δημάρχου.

Λυπάμαι που δεν θα είμαι παρών αύριο στο Δημαρχείο γιατί θα βρίσκομαι σε προγραμματισμένη από καιρό προσκυνηματική εκδρομή στην Μεγαλόχαρη της Τήνου μαζί με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου πατέρα Χρυσόστομο και άλλους συμπολίτες.

Ευχαριστώ θερμά.

Με εκτίμηση ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΝΗΣ, πρώην Αντιδήμαρχος