Του Ντίνου Χρ. Ρόβλια, Δικηγόρου, πρώην Υπουργού

Ας μη το δούμε προσωπικά, ας το δούμε θεσμικά. Νομικό κώλυμα δεν υφίσταται για την διπλή ιδιότητα του Δημάρχου και του Προέδρου κόμματος.

Θεσμικά αποδεκτό είναι αναμφίβολα. Ασυνήθιστο για την Ελλάδα ίσως είναι. Πρωτοποριακό οπωσδήποτε είναι. Σίγουρα, δεν είναι μειονέκτημα.

Αντίθετα: η αμεσότητα της ενασχόλησης με τα τοπικά ζητήματα μεταφέρει γνώση και εμπειρία στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο καθημερινός πολιτικός διάλογος στα δύο επίπεδα, δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κόμματος, είναι προφανώς διαδραστικός, επιδραστικός και ωφέλιμος. Μια άτυπη διαδικασία διαβούλευσης σε κρίσιμα θέματα εξελίσσεται εκ των πραγμάτων.

Η πολιτική διαπραγματευτική ικανότητα αυξάνεται, η πολιτική αποτελεσματικότητα ενισχύεται, η διπλή επικαιρότητα είναι προς όφελος και του Δήμου και του κόμματος. Έτσι έχουμε αύξηση της πολιτικής επιρροής που δεν θα το λέγαμε και αρνητικό. Όταν δε ο Δήμος είναι μεγάλος και το κόμμα επίσης μεγάλο, όλα δρουν πολλαπλασιαστικά θετικά.

Με δεδομένο το ότι τα αιρετά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης γνωρίζουν λεπτομερέστερα και ταχύτερα τις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας από τα κεντρικά πολιτικά όργανα, όταν αυτή η άμεση γνώση και εμπειρία συμπίπτει στο ίδιο πρόσωπο, μπορούμε να μιλάμε για θεσμική αναβάθμιση και όχι για θεσμική εκτροπή.

Είναι μια πρωτοποριακή θεσμική αναβάθμιση, που αναμφισβήτητα ταράζει τα νερά. Δεν τα ταράζει επικοινωνιακά. Τα ταράζει πολιτικά. Και μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά χρήσιμη τόσο για τον Δήμο όσο και για το κόμμα.

Ίσως σε κάποιους να μην αρέσει αυτή η διπλή ιδιότητα. Άλλοι προβληματίζονται καλόπιστα και άλλοι τοποθετούνται με ιδιοτέλεια. Γι’ αυτούς που σκέπτονται καλόπιστα, χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν επί 10 χρόνια πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ταυτόχρονα Δήμαρχος της πόλης Σατό-Σινόν, μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Ζακ Σιράκ ήταν επί 17 χρόνια Πρόεδρος του RPR (μείζον Γκωλικό κόμμα) και ταυτόχρονα Δήμαρχος της πόλης των Παρισίων, μέχρι να εκλεγεί επίσης Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν επί 7 χρόνια πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ταυτόχρονα Δήμαρχος της πόλης Τυλ, μέχρι να εκλεγεί κι αυτός Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Δηλαδή, άλλοι, επιφανέστεροι και πιο έμπειροι, «ανακάλυψαν τον τροχό» πριν από εμάς…

Και τέλος, πάλι γι’ αυτούς που σκέπτονται καλόπιστα και προβληματίζονται για το πώς κάποιος θα προλαβαίνει τα διπλά καθήκοντα Δημάρχου και Αρχηγού κόμματος. Δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στους δικούς μας αρχηγούς κομμάτων που έγιναν Πρωθυπουργοί και παρέμειναν όλοι αρχηγοί των κομμάτων τους. Και να ρωτήσουμε: Αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, είναι εφικτό! Αρχηγός κόμματος και Δήμαρχος δεν είναι;…