Λόγια εκ βάθους καρδίας από τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μαρινάκη για τον 23χρονο Βασίλη Γιουρούκο από τα Μέγαρα που διαγωνίστηκε στην ειδικότητα AutomobileTechnology και απέσπασε το βραβείο «BestofNation»

Καθημερινά ζούμε μια τραγωδία και έναν συνεχιζόμενο κατήφορο, με αυτά που ακούμε και βλέπουμε.

Οι γυναικοκτονίες, η νεανική παραβατικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, η τρομακτική διάδοση και χρήση από νεαρά άτομα εξαρτησιογόνων ουσιών, έχουν κρούσει προ πολλού τον κώδωνα του κινδύνου.

Εμείς οι γονείς που παρακολουθούμε εμβρόντητοι αυτή την κατρακύλα ακόμα και στην τοπική κοινωνία μας, δεν μπορούμε να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον των παιδιών μας σε άλλες κατευθύνσεις και κυρίως να δημιουργήσουμε άλλα πρότυπα, ικανά να κεντρίσουν την προσοχή τους και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον για νέες προοπτικές στη ζωή τους.

Αυτά τα πρότυπα είναι ακόμα πιο ισχυρά, όταν προέρχονται μέσα από το δικό τους περιβάλλον, είναι δηλαδή συνομήλικοι τους, οι οποίοι έχουν αυτοπεποίθηση και αντιστέκονται σθεναρά στη λαίλαπα της σωματικής και πνευματικής κατρακύλας.

Ένα τέτοιο πρότυπο είναι ο Βασίλης Γιουρούκος, ένα 23χρονο Μεγαριτόπουλο, το οποίο σπούδασε στο ΙΕΚ Μεγάρων, στον τομέα της Μηχανοτρονικής από το 2022 έως και το 2023.

Τον Μάιο του 2023 συμμετείχε στον 1ο εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων, κατέκτησε την υψηλότερη βαθμολογία και μαζί με δυο ακόμα άτομα τον Οκτώβριο του 2023 συμμετείχε στον 8ο ευρωπαϊκό διαγωνισμό δεξιοτήτων Euro Skills 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της χώρας μας ήταν η πρώτη σε αυτό τον διαγωνισμό, ο οποίος έλαβε χώρα στο Γκντάνσκ της Πολωνίας και η ελληνική ομάδα, μας εκπροσώπησε επάξια, ανάμεσα σε 32 χώρες με 576 διαγωνιζόμενους, που διαγωνίστηκαν σε 42 επίσημες δεξιότητες.

Ο Βασίλης διαγωνίστηκε στην ειδικότητα Automobile Technology, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία από τους Έλληνες διαγωνιζόμενους και απέσπασε το βραβείο «Best of Nation».

Η όλη προσπάθεια υποστηρίχθηκε με υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Σήμερα ο Βασίλης εκπαιδεύει νέους συναδέλφους στο ΙΕΚ Μεγάρων στον τομέα της Μηχανοτρονικής και συγχρόνως διαπρέπει ως στέλεχος σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, στον αντίστοιχο τομέα.

Σε μια εποχή που μας κυνηγούν οι ερινύες της υποβάθμισης και της απαξίωσης και βομβαρδίζουν τα παιδιά μας με δηλητηριώδεις σκέψεις και ωθήσεις, το παράδειγμα αυτού του νέου αποτελεί ισχυρό προπέτασμα και συνάμα αντίβαρο καθαρής σκέψης και προόδου.

Τέτοιες επιτυχίες πρέπει να γίνονται γνωστές, γιατί από τέτοιες επιτυχίες έχουν ανάγκη να παραδειγματιστούν τα παιδιά μας και όχι από την τοξικότητα που έχει κυριεύσει την κοινωνία μας.

Συγχαρητήρια στο Βασίλη που με αυτοπεποίθηση απέδειξε ότι υπάρχουν πρότυπα  που μπορούν να δώσουν το παράδειγμα στους νέους και τις νέες της κοινωνίας μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Χειρουργός – Εντατικολόγος

Πρ. Δήμαρχος Μεγαρέων