Το πρώτο βήμα έγινε στην συγκέντρωση που διοργάνωσαν συμπολίτες  μέλη της πρωτοβουλίας για τον αναδασμό

Μεγάλη ευκαιρία για τα Μέγαρα χαρακτήρισαν τον αναδασμό της γης όλοι όσοι συμμετείχαν στην συζήτηση που διοργάνωσαν συμπολίτες μας μέλη της ομάδας που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία για αναδασμό.

Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Ιερόθεος Δαγρές ο οποίος αφού σύστησε στο κοινό την επιτροπή, αναφέρθηκε στα μοναδικά πλεονεκτήματα του κάμπου των Μεγάρων που έχει συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 30.000 στρεμμάτων που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση δίπλα στο μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας.

«Σήμερα ξεκινάμε μια προσπάθεια που αν ευοδωθεί θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην επόμενη γενιά», ανέφερε σχετικά ο ομιλητής, θέλοντας με αυτό να δείξει ότι οι ενέργειες που θα γίνουν για την ολοκλήρωση του αναδασμού είναι χρονοβόρες.

«Ακούμε συνέχεια για το περίφημο θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης», είπε ο κ. Δαγρές, τονίζοντας ότι «ο αναδασμός είναι ένα εργαλείο που δίνει σε μια τοπική κοινωνία την ευκαιρία να προχωρήσει σε τοπική οικονομική ανασυγκρότηση».

Εξήγησε ότι ο αναδασμός είναι ένας συνδυασμός νομικών και τεχνικών ενεργειών που αποβλέπει στη συγκέντρωση των μικρών ιδιοκτησιών με μεγαλύτερες ιδιοκτησίες και είναι χρήσιμος για την προστασία της γης, αφού όπως είπε «το συμβόλαιο αλλά και η εγγραφή στο κτηματολόγιο δεν αρκούν για να αποτρέψουν την χρησικτησία».

Εκτός των άλλων ο αναδασμός προστατεύει τις χρήσεις γης, πέρα από το ΓΠΣ που ορίζει ζώνες και χρήσεις γης, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της γης ως αγροτικής.

Λ. Κοσμόπουλος: «Ο αναδασμός είναι πολιτική απόφαση και χρειάζεται ομοψυχία»

Στην τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού θύμισε ότι παρόμοια πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει στα Μέγαρα το 1990 σύμφωνα με το Νόμο περί αναδασμού, όπου είχε οριοθετηθεί μια περιοχή της τάξης των 30.000 στρεμμάτων και το πρόβλημα που πρόεκυψε τότε, ήταν το ότι δεν συγκεντρώθηκε το ποσοστό των ιδιοκτητών που σύμφωνα με το νόμο χρειάζονταν, ούτως ώστε να ξεκινήσει ο αναδασμός.

Ο κ. Κοσμόπουλος γνωστοποίησε ότι για τον αναδασμό των Μεγάρων υπάρχει ακόμη και προμελέτη στην Διεύθυνση Γεωργικής Γης προτείνοντας να γίνει μια επίσημη ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας που έχουν αρμοδιότητα στον αναδασμό.

Πρόκειται για τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης που έχει τη τιμή ο ίδιος να προΐσταται, αναφέροντας πως πρέπει άμεσα να γίνουν επαφές με τα στελέχη της σε συνάντηση μετά το Πάσχα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού δεν παρέλειψε να τονίσει πως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή από την τοπική κοινωνία προκειμένου να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες της γης.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρειάζεται ομοψυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμόπουλος υποστηρίζοντας πως πρέπει το θέμα του αναδασμού να έρθει με τη μορφή ημερίδας στο δημοτικό συμβούλιο.

«Ο αναδασμός είναι πολιτική απόφαση και πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου» τόνισε προτρέποντας το δήμαρχο να φέρει το θέμα και προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Κλείνοντας τόνισε πως γίνεται ένα βήμα τεράστιο και για μια μεγάλη ευκαιρία για τα Μέγαρα, αφού πρόκειται για τη μοναδική περιοχή που μπορεί να γίνει αναδασμός τη στιγμή που εδώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις.

Π. Μαργέτης: «Έχει γίνει μια καλή αρχή. Ξεκινάμε όλοι μαζί και θα γίνουμε περισσότεροι»

Ακολούθως το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης όπου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ανέφερε πως στηρίζει την πρωτοβουλία των συμπολιτών μας θυμίζοντας ότι ο αναδασμός ήταν προεκλογικά στις προτεραιότητες του συνδυασμού του .

«Θα ήταν ευχής έργον η επόμενη γενιά να υλοποιήσει τον αναδασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργέτης, γνωστοποιώντας ότι η διοίκηση του δήμου έχει ξεκινήσει να κάνει κάποια πράγματα για το μεγάλο αυτό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας ευτυχή συγκυρία για τα Μέγαρα να προΐσταται στον τομέα αυτό στη Περιφέρεια Αττικής ο συνδημότης Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος.

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση και στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο κ. Μαργέτης.

Επίσης ο δήμαρχος Μεγαρέων ανέφερε ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Νικολάου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση ημερίδας προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος, ευελπιστώντας ότι στο δεύτερο αυτό στάδιο θα κινητοποιηθούν και θα συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας. «Έχει γίνει μια καλή αρχή. Ξεκινάμε όλοι μαζί, θα γίνουμε περισσότεροι και θα προχωρήσουμε βήμα- βήμα για να καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο» είπε ο κ. Μαργέτης στον επίλογο της τοποθέτησης του.

Τοποθετήσεις επίσης έκαναν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σπύρος Νικολάου και Βασίλης Σάλτας αλλά και αρκετοί συμπολίτες μας

Όλοι συμφώνησαν πως ο αναδασμός είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και προόδου γι’ αυτό και τα Μέγαρα πρέπει να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα του εθνικού προγράμματος αναδασμού της γεωργικής γης, αφού ο αναδασμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας αλλά και το εργαλείο ουσιαστικής ενδυνάμωσης της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα.