Ένας συμπολίτης με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, υπηρετεί πλέον τους πολίτες από ένα άλλο μετερίζι, αυτό του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής.

Ο λόγος για τον Κλεάνθη Βαρελά, τον άνθρωπο που έχει την ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, θέση την οποία του εμπιστεύθηκε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Βαρελάς στην πρώτη του συνέντευξη στην ΑΙΧΜΗ και στο www.aixminews.gr μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μιλάει για το αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 545 εκατ. ευρώ για την Δυτική Αττική που εξήγγειλε πρόσφατα από τον Ασπρόπυργο ο κ. Χαρδαλιάς, αναλύοντας τους πέντε (5) πυλώνες που θα στηριχτεί αυτό, λαμβάνοντας σαφέστατες θέσεις για τα μείζονα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας.

Ερωτ: Αγαπητέ Κλεάνθη πως νοιώθεις μετά την επιτυχία στις Περιφερειακές εκλογές και την ανάληψη της θέσης του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής που σου εμπιστεύτηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς;

 Αρχικά φίλε Αντώνη θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που μου δίνεις βήμα στην έγκριτη ΑΙΧΜΗ που επί χρόνια μέσα από τις στήλες της αναδεικνύει τα προβλήματα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των Δήμων της Δυτικής Αττικής.

Οι πολίτες της Αττικής με την ψήφο τους στις 8 Οκτωβρίου 2023 εξέλεξαν νέο Περιφερειάρχη Αττικής τον επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Μπροστά» Νίκο Χαρδαλιά.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκησή και μπορεί να αφουγκραστεί τον πολίτη, έναν πολιτικό που έχει διαχειριστεί κρίσεις και έχει δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης σε δύσκολές στιγμές φέρνοντας σημαντικά αποτελέσματα.

Η εκλογή του Νίκου Χαρδαλιά στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής δίνει νέα πνοή και ιδιαίτερα δίνει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μας.

Στην ίδια εκλογική διαδικασία οι πολίτες της Δυτικής Αττικής με τίμησαν με την ψήφο τους και ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς μου εμπιστεύθηκε την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής. Από αυτή τη θέση μου δίνεται η δυνατότητα να δώσω τον καθημερινό μου αγώνα για τους 164.000 πολίτες της Δυτικής Αττικής κάτι το οποίο αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα.

Την προεκλογική περίοδο ως υποψήφιος επισκέφτηκα όλες τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, όπου συνομίλησα με πολίτες, φορείς και συλλόγους, καταγράφοντας τα ζητήματα που μου έθεσαν και έχω ήδη προτεραιοποιήσει τις ανάγκες τους.

Ερωτ: Η κλιματική αλλαγή, η παραβατικότητα και κατ’ επέκταση η έλλειψη του αισθήματος ασφάλειας είναι ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Ποιες είναι οι σκέψεις σχετικά με αυτά τα μεγάλα ζητήματα;

Η Δυτική Αττική είναι μία περιοχή με πολλά δυνατά σημεία αλλά και αρκετές αδυναμίες τις οποίες γνωρίζω από την αυτοδιοικητική μου εμπειρία.

Συμφωνώ μαζί σας, πως η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι ένα μείζον θέμα για όλους τους κατοίκους των Δήμων της Δυτικής Αττικής.

Γι’ αυτό και προτεραιότητα μου αποτελεί η θωράκιση των περιοχών μας από τις φυσικές καταστροφές που τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Πιστεύω ακράδαντα πως η κλιματική αλλαγή απαιτεί την εγρήγορση μας και την υλοποίηση έργων που όχι μόνο θα προστατεύσουν τους πολίτες, αλλά και θα μετριάσουν τις συνέπειες από τα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Προτεραιότητα μου επίσης αποτελεί ο αγώνας ενάντια στην παραβατικότητα που υπάρχει στην περιοχή μας. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και πρέπει σε συνεργασία με τους δήμους αλλά και με κρατικούς φορείς να συμβάλλουμε τα μέγιστα ούτως ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια.

Μια ακόμα προτεραιότητα μου είναι η ανάδειξη των δυνατών σημείων της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα του πολιτισμού και του φυσικού κάλλους της.

Βασικό μου μέλημα είναι η Δυτική Αττική να αποκτήσει ένα πολύ δυνατό Brand Name που θα αποτελεί εχέγγυο στην προσέλκυση επισκεπτών. Να αποκτήσει ένα όνομα που θα αναγκάζει τον κόσμο να επισκέπτεται την περιοχή ξανά και ξανά.

 Ερωτ: Ο Νίκος Χαρδαλιάς πριν λίγες ημέρες στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Ασπρόπυργο ανακοίνωσε  ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 545 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Αττική. Πως αισθάνεστε που επί των ημερών σας θα ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του προγράμματος;

 Όπως προαναφέρατε και εσείς, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο η 4η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Η συνεδρίαση αυτή πιστεύω ότι αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Δυτική Αττική καθώς από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά εξαγγέλθηκαν έργα ύψους  545,35 εκατ. ευρώ που αφορούν την περιοχή με  ορίζοντα υλοποίησης τα 5 έτη.

Πρόκειται για ένα κονδύλι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, αν αναλογιστούμε πως στη Δυτική Αττική τα προηγούμενα 7 χρόνια επενδύθηκαν 75 εκατ. ευρώ.

Οπότε καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη ανάπτυξη θα λάβει η Δυτική Αττική σε όλους αυτούς τους τομείς που θα επενδυθούν τα 545, 35 εκατ. ευρώ για τα έργα που εξαγγέλθηκαν.

Πενήντα εννέα (59) και πλέον μεγάλα έργα θα πραγματοποιηθούν και στους 5 Δήμους της  Δυτικής Αττικής και θα βελτιώσουν τη ζωή των 164.000 κατοίκων της.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δυτικής Αττικής χωρίζεται σε πέντε (5) πυλώνες και στόχος του είναι η οριστική λύση των μεγάλων προβλημάτων που μαστίζουν επί δεκαετίες τη Δυτική Αττική .

Ποιοί είναι οι πέντε (5) πυλώνες:

  • Ο τομέας της οδικής ασφάλειας και των υποδομών όπου θα διατεθούν 164 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση τμημάτων της Παλαιάς Εθνικής Οδού, τη δημιουργία ανισόπεδων κόμβων σε σημεία υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου, την αποκατάσταση φθορών και στηθαίων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, καθώς και τη διαπλάτυνση και επανασχεδίαση δρόμων στους Δήμους της περιοχής.
  • Η ενίσχυση με έργα 144,05 εκατ. ευρώ της αντιπλημμυρικής θωράκισης και της προστασίας των πολιτών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζονται αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και κατασκευή δικτύων απορροής ομβρίων υδάτων σε όλους της δήμους της Δυτικής Αττικής, οριοθετήσεις, διευθετήσεις και εντατικοποίηση καθαρισμού ρεμάτων, αλλά και η εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών για έργα ανάσχεσης και απορροής.
  • Η απόδοση έμφασης στο Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής με έργα 122,3 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των υποδομών Επεξεργασίας Λυμάτων, η δημιουργία τροφοδοτικού αγωγού της ΕΥΔΑΠ και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης, η ουσιαστική επένδυση σε προμήθεια εξοπλισμού και ενημερωτικές δράσεις για την ανακύκλωση και την πολιτική προστασία, οι αστικές αναπλάσεις, η αναβάθμιση σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και η ανάδειξη περιαστικών δασών και πολιτιστικών τοποσήμων.
  • Τίθεται στο επίκεντρο η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με στοχευμένες δράσεις προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατεύθυνση, προγραμματίζεται η δημιουργία νέων και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και σχολικών μονάδων, η κατασκευή υποδομών πρωτοβάθμιας υγείας και η προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, η επέκταση της στήριξης των κοινωνικών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού, καθώς και η αναβαθμισμένη αρωγή στις ευάλωτες οικογένειες μέσω ΤΕΒΑ.
  • Δίνεται νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, με 18 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται στην ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στην έρευνα και τους τομείς εξειδίκευσης της περιοχής και την παροχή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος έχει επίσης προϋπολογισθεί πρόσθετο κονδύλι 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν, σε συνεννόηση με τους Δήμους της Δυτικής Αττικής, για επιπλέον τεχνικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω, επιτρέψτε μου να δηλώσω ξεκάθαρα, πως «η ανάπτυξη ξεκινά από την Δυτική Αττική».

Το λέω μετά λόγου γνώσεως, πιστεύοντας ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς με το πρόγραμμα που εξήγγειλε, δείχνει πως βλέπει με «αναπτυξιακή ματιά» την Δυτική Αττική, έχοντας γνώση ότι πρόκειται για μια περιοχή με πολλά προβλήματα που επί δεκαετίες βασάνιζαν τους κατοίκους της.

 Ερωτ: Η πρώτη δοκιμασία για την Δυτική Αττική και το πρώτο crash test για εσάς, ήταν ο χιονιάς Avgi. Πως το αντιμετωπίσατε;

 Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από 28/01/2024 και έως την 31/01/2024 περιοχές της Δυτικής Αττικής επλήγησαν από την κακοκαιρία «avgi». Ήταν για όλους εμάς ένα πρώτο τέστ στο να αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο το φαινόμενο αυτό και πιστεύω ότι  τα καταφέραμε πολύ καλά.

Η Περιφερειακή Ενότητα  Δυτικής Αττικής, σε αγαστή συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Δυτικής Αττικής, τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Π.Α. και τους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Φυλής, συνέδραμε με κάθε πρόσφορο τρόπο (διάθεση – παραχώρηση μηχανημάτων), ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα αποκλεισμού στο οδικό δίκτυο που ήταν στην αρμοδιότητά μας.

Ειδικότερα, από το μητρώο εργοληπτών της Περιφέρειας Αττικής διατέθηκαν:16 εκχιονιστικά μηχανήματα στις περιοχές της Κάζας, των Βιλίων και της Φυλής, ένας φορτωτής στην αποθήκη άλατος στην Οινόη, ένα bobcat στην περιοχή των Βιλίων-Πόρτο Γερμενό, ένα jcb στην περιοχή των Βιλίων-Πόρτο Γερμενό», ενώ στις 31/01/2024 διατέθηκε περαιτέρω και ένα ερπυστριοφόρο όχημα τύπου D8 (μπουλντόζα) για τον αποχιονισμό – αποπαγέτωση του δρόμου Φυλής – Δερβενοχωρίων.

Στο σημείο αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους και έναν προς έναν προσωπικά, για την άριστη συνεργασία και με αυτό τον τρόπο δεσμεύομαι να συνεχίσουμε και στο μέλλον. Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία.