Εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ημέρα που διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα του ξεσηκωμού της φοιτητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας στο Πολυτεχνείο την 17η Νοεμβρίου 1973 κατά της χούντας των Συνταγματαρχών που ήταν η αρχή για την επαναφορά της χώρας στη Δημοκρατία ύστερα από επτά (7) ολόκληρα χρόνια τυραννίας.

Για την επέτειο αυτή ο Δήμαρχος Μεγάρων – Νέας Περάμου Γρηγόρης Σταμούλης απηύθυνε σήμερα το παρακάτω μήνυμα:

«Ο εορτασμός της 17η Νοέμβρη δεν είναι απλά μία άλλη αργία ή μια ακόμη σχολική γιορτή. Είναι μια μέρα απόδοσης τιμής στο λαό μας και μια αφορμή «για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι».

Έχουν περάσει πενήντα (50) χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι μνήμες μπορεί να ξεθώριασαν, όμως το μήνυμα αυτής της εξέγερσης, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει πάντα επίκαιρο.

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει, τον ηρωικό αγώνα αλλά και την ενότητα όλων των δημοκρατών. Είναι η κορυφαία εκδήλωση της εφτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης, που γράφτηκε στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, αποτελώντας μια τις πιο όμορφες σελίδες, με πρωτοπόρα τη νεολαία μας.

Το Πολυτεχνείο θυμίζει ότι τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, δεν χάθηκαν, παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση και θα είναι ένα κάλεσμα σε κάθε ανοικτό μυαλό για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης.

Απευθύνω σήμερα σε όλη τη σπουδάζουσα νεολαία, στους Μεγαρίτες/σες Φοιτητές/τριες, στους σπουδαστές/στριες και στους μαθητές/τριες των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας, θερμό χαιρετισμό θυμίζοντας και υπογραμμίζοντας σε σας στα νέα παιδιά, “να μην πάψετε να διεκδικείτε τη ζωή και τα όνειρά σας, θα πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας τους στίχους του Βασίλη Ρώτα για το Πολυτεχνείο «…Εδώ τα νιάτα σέρνουνε χορό. Της Επιστήμης τα παιδιά και τραγουδάν τη Λευτεριά. Εδώ της νιότης ο άξιος νους, που χτίζει θέατρα, ναούς, σχεδιάζει ιδέες και μηχανές και δένει το αύριο με το χθες…»”.

Εμείς οι Μεγαρίτες έχουμε ιδιαίτερο λόγο να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε αυτή την ημέρα γιατί εκεί βρέθηκαν, ξεσηκωμένοι μαζί με τους φοιτητές, συμπολίτες αγωνιστές δημοκράτες που έδωσαν και τις δικές τους μάχες εναντίον της Χούντας και του Ανδρεάδη οι οποίοι σε ένα βράδυ ξερίζωσαν 9.000 ελαιόδενδρα από τον κάμπο των Μεγάρων για τη δημιουργία εργοστασίου Αλουμίνας.

Θυμόμαστε λοιπόν πάντα και δεν ξεχνάμε τη φωνή των φοιτητών που φώναζαν για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία! Το Πολυτεχνείο ζει στις καρδιές όλων των Ελλήνων και στην εθνική μνήμη και δεν θα σβήσει ποτέ.»

 Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων