Το θέμα που αφορούσε την αποδοχή της πρότασης του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. για την διατήρηση ή όχι του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Εισηγητής της πρότασης ήταν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Γιάννης Καλλιπόζης.  

Ο κ. Καλλιπόζης αφού πρωτίστως ζήτησε να ακουστούν οι απόψεις όλων,  χαρακτήρισε την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. ως «πολυεργαλείο στα χέρια της κάθε διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. ανέφερε σχετικά:

«Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, όλα αυτά για τα οποία έχει την ευθύνη η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. δεν μπορεί να τα αναλάβει από 1η Γενάρη ο αντίστοιχος αντιδήμαρχος; Ναι αυτό μπορεί να γίνει», ήταν η απάντηση του, διευκρινίζοντας όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο «ότι η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. έχει τη δυνατότητα να ελίσσεται πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε σχέση με το Δήμο».

Κλείνοντας παρέπεμψε το σώμα στην εισήγησή του και ιδιαίτερα στο κομμάτι  που αναφέρεται στην τεκμηρίωση του εξειδικευμένου αντικειμένου αλλά και των πλεονεκτημάτων της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. που «δανειστήκαμε» από την εισήγηση του κ. Καλλιπόζη και παρουσιάζουμε αναλυτικά παρακάτω:

Α. Προβολή αγροτικών προϊόντων μέσω της έκθεσης «Μεγάρων Γη»

Η Κοινωφελής Επιχείρηση, «ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ», διοργανώνει ετησίως και ανελλιπώς από το 2009 την «Μεγάρων γη», στην οποία προβάλλονται τα εξαιρετικά προϊόντα των Μεγάρων.

Πρόκειται για μία 4ήμερη πολυεπίπεδη έκθεση, που δίνει την ευκαιρία στους εκθέτες της από τα Μέγαρα να παρουσιάσουν σε χιλιάδες επισκέπτες τα ποιοτικά προϊόντα και γεύσεις της Μεγαρικής γης, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, διότι κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με σημαντικούς καλλιτέχνες πανελλήνιας εμβέλειας.

Η έκθεση «Μεγάρων Γη» έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πανελλήνια αναγνωρισιμότητα με μεγάλα οφέλη για τα Μεγαρίτικα προϊόντα αλλά και την τουριστική δυναμική προοπτική του τόπου των Μεγάρων, εξαιτίας της προβολής της μέσω των πανελληνίων τηλεοπτικών καναλιών.

Β. Τομέας Πρόνοιας και Παιδείας

 Η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. έχει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και ευθύνη της:

 • Την λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, (ΚΔΑΠ), με 27 άτομα διδακτικό προσωπικό όπου φιλοξενούνται 156 παιδιά.
 • Την λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών αφού στη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ υπάγονται δύο (2) Βρεφονηπιακοί και ένας (1) Βρεφικός Σταθμός, στους οποίους εργάζονται 23 άτομα διδακτικό προσωπικό που εξυπηρετούν 68 Βρέφη και νήπια.
 • Την λειτουργία του Βυζάντιου Ωδείου Μεγάρων στο οποίο φοιτούν 100 παιδιά στα Μέγαρα, 30 παιδιά στην Νέα Πέραμο και εργάζονται 16 καθηγητές μουσικοί, προσφέροντας εξειδικευμένα προγράμματα μουσικής παιδείας, λαϊκής, παραδοσιακής, Βυζαντινής, μοντέρνας, κλασσικής και έντεχνης μουσικής παιδείας στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο καθώς και την λειτουργία της Φιλαρμονικής του Δήμου.
 • Ένα άλλο πολύ ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και μουσικής παιδείας με πάνω από 15 χρόνια λειτουργίας είναι Η Μικτή Χορωδία (Τμήματα Ενηλίκων και Παιδιών) του Δήμου Μεγαρέων.
 • Την ευθύνη λειτουργίας δύο (2) Δημοτικών Βιβλιοθηκών, μία στα Μέγαρα και μία στη Νέα Πέραμο.
 • Την λειτουργία των Δημοτικών Ομάδων θεάτρου, μία (1) στα Μέγαρα μία στην Νέα Πέραμο και πρόσφατα άλλη μία (1) στην Κινέττα οι οποίες κινητοποιούν μεγάλο μέρος του θεατρόφιλου κοινού παρουσιάζοντας πολύ αξιόλογες παραστάσεις.
 • Την λειτουργία Εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών, με πάνω από 12 χρόνια λειτουργίας στα Μέγαρα, στο οποίο φοιτούν πάνω από 100 σπουδαστές ετησίως μαζί με τα Εργαστήρια ελευθέρου χρόνου και έκφρασης στην Νέα Πέραμο και Κινέττα.
 • Η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., με την άμεση κινητοποίηση της είχε καταλυτική συμμετοχή στην βοήθεια, ανακούφιση και αλληλεγγύη των δημοτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημύρες του 2017 στην Κινέττα αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 που έπληξαν την ίδια περιοχή.

Η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. σε συνδιοργάνωση με άλλες οργανώσεις, σωματεία, συμμετέχει στα  παρακάτω (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά):

 • Προβολή και δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση, την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια.
 • Προβολή και συνδιοργάνωση στις δράσεις της «Λευκής Νύχτας».
 • Συνδιοργάνωση και προβολή των δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού» με δωρεάν παροχή περιπτέρου.
 • Συνδιοργάνωση και προβολή της ΚΟΙΝ.ΣΕΠ «Χαρταετοί» για την υποστήριξη απόρων μαθητών στη Ν. Πέραμο.
 • Κάλυψη εξόδων όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών των δομών των ΚΔΑΠ σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος (Βοτανικός κήπος, Μουσεία κ.λπ.)

Γ. Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

 Το Ν.Π.Ι.Δ. ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. από το 2007, έχει μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη της τοπικής Οικονομίας και επιχειρηματικότητας και των 3 δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Μεγαρέων.

 • Αυτό έχει επιτευχθεί κυρίως μέσα από τις συμβάσεις και τις απευθείας αγορές προς εξυπηρέτηση των αναγκών της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. και των δομών που εποπτεύει.
 • Επιπλέον, τα τελευταία 15 χρόνια η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. διοργανώνει προς ενίσχυση της τοπικής Οικονομίας την 15νθήμερη γιορτή θεσμό πλέον για το δήμο, το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό».

 Δ. Συμβάσεις προσωπικού – Συνεπικούρηση Δήμου Μεγαρέων

 1. Η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., έχει την αποκλειστική ευέλικτη δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις εργασίας με ΑΜΕΑ μέσω ΟΑΕΔ «Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετούμενες πληθυσμιακές Ομάδες» ΦΕΚ 5106/ Τεύχος Α’ 29/9/22.
 2. Η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., έχει την ευέλικτη δυνατότητα να συνάπτει άμεσα συμβάσεις εξειδικευμένου προσωπικού μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, και συμβάσεις αορίστου χρόνου καλύπτοντας ίδιες ανάγκες της ή συνεπικουρώντας λειτουργίες και υπηρεσίες του Δήμου Μεγαρέων, π.χ. σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης συνεπικουρεί ευθύνη για την Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.