Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν για το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν ταυτοτικό ζήτημα. Ουδείς, άλλωστε, μπορεί σήμερα να αμφισβητήσει πως το Κίνημά μας ήταν εκείνο που μέσω των ιδρυτικών του στελεχών, ήτοι του Παρασκευά Αυγερινού και του Γιώργου Γεννηματά, εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήταν λαϊκή απαίτηση (εκτός από συνταγματικά κατοχυρωμένη αξία) ότι η Υγεία, ως ύψιστο αγαθό, είναι για όλους!
«Μπροστά στην Αρρώστια και τον Θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί…», διεμήνυε – ήδη από το 1980 – ο μεγάλος ηγέτης και ιδρυτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Παπανδρέου, δείχνοντας ακόμα και από την θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πρόθεσή του (όταν έρθει στην εξουσία), να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υγείας.
Έκτοτε, χιλιάδες Έλληνες πολίτες, και όχι μόνο, έβρισκαν στο Ε.Σ.Υ. τον πολυτιμότερο σύμμαχο για την ζωή και την υγεία τους.
Μάλιστα, κοιτάζοντας την πρόσφατη ιστορία μας, το τελευταίο στάθηκε επάξια ως «φρουρός» του Έλληνα πολίτη τα χρόνια της πανδημικής κρίσης, όντας όμως υποστελεχωμένο και χωρίς ζωτικής φύσεως λειτουργίες του σε ισχύ.
Αποτελεί όμως τεράστιο πλούτο και για την πατρίδα μας αλλά και για την επιστήμη γενικότερα το έμψυχο δυναμικό του Ε.Σ.Υ, το οποίο με αυταπάρνηση και πενιχρές αποδοχές έδωσε και δίνει καθημερινά τον καλύτερο του εαυτό για να μην μείνει κανένας πολίτης απροστάτευτος.
Αρκεί μονό μια επίσκεψη στα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών σε μια ημέρα εφημερίας και θα κατανοήσει κανείς την άνιση μάχη που καλείται το προσωπικό να δώσει και κάτω από άθλιες συνθήκες.
Είναι όμως αυτό το Ε.Σ.Υ. που σήμερα μας αξίζει;
Είναι σήμερα οι πολίτες σε όλη την επικράτεια επαρκώς προστατευμένοι σε περίπτωση που χρειασθούν άμεση ιατρική περίθαλψη, φροντίδα ή νοσηλεία;
Αυτά είναι τα δύο μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν πλέον με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που οδηγούν σε πιθανή κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ήδη από το 2020 η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, άοκνη μαχήτρια της δημόσιας υγείας, τόνιζε τα παρακάτω:
«Το ΕΣΥ κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απαξιωμένο, φτηνό προνοιακό σύστημα. Οι δαπάνες υγείας των νοικοκυριών, μας φέρνουν στην τέταρτη υψηλότερη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. φθάνοντας στο 2,8% του ΑΕΠ. Αποτελεί σύστημα με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, που «σπρώχνει» όσους έχουν την δυνατότητα σε ιδιωτικά κέντρα υγείας».
Λίγο, αργότερα δε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με νόμο που πέρασε οδήγησε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση της υγείας…
Τι, όμως απαιτείται σήμερα; Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε από τη Νάξο, τον σχεδιασμό του Κινήματος μας για το Ε.Σ.Υ. του μέλλοντος, με τις απαιτούμενες αλλαγές, ήτοι:
- Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, με ισχυρές δομές στις 13 Περιφέρειες.
- Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
- Η Υγεία στα Νησιά: Ενίσχυση των δομών και στήριξη του Προσωπικού.
- Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία: Ολοήμερη λειτουργία χειρουργείων, νέος χάρτης υγείας, αξιοκρατικές διοικήσεις.
- Νέες σύγχρονες και καινοτόμες μονάδες περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
- Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ: Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, αναθεώρηση συστήματος αμοιβών, κάλυψη κενών μα μόνιμο προσωπικό.
- Ανεξάρτητος μηχανισμός αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.
Ελπίζω και εύχομαι το σχέδιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το Ε.Σ.Υ. του μέλλοντος να βρει εφαρμογή και στις πολύπαθες υγειονομικές μονάδες της Δυτικής Αττικής.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Αγαθάγγελος Σερέπας
Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αττικής ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ