Στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 7 Μαρτίου υποβλήθηκαν προτάσεις σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύσαμε την πρόταση που κατέθεσε για λογαριασμό της δημοτικής παράταξης «Μαζί με Όραμα» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Νικολάου, που ήταν ο εισηγητής του θέματος.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων κ. Λουκάς Μπισταράκης.

Ενεργός πολίτης πλέον, ο κ. Μπισταράκης διευκρίνισε πως οι ΑΠΕ είναι ενέργειες που παράγονται από μη ορυκτά καύσιμα, θυμίζοντας ότι στο δημοτικό συμβούλιο της 12ης Ιουνίου 2000 παρουσιάστηκε από το πανεπιστήμιο Αιγαίου η προμελέτη των περιβαλλοντικών παραμέτρων του δήμου μας. Τότε ο βοτανολόγος κ. Σβίγγος ανέφερε τα εξής: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανώτερη ζώνη των Γερανείων που είναι το ελατόδασος ουσιαστικά δεν υπάρχει φυσική αναγέννηση σε πολλά σημεία εδώ και 40 χρόνια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το δάσος αυτό που σχηματίζεται από το μοναδικό στο κόσμο έλατο, το ελληνικό έλατο να εμφανίζει το δάσος γερασμένο και χωρίς κανένα μέλλον. Το ίδιο και τα λιγοστά έλατα που έχουν απομείνει στις κορυφές του όρους Πατέρας», με τον κ. Μπισταράκη να επισημαίνει ότι γι’ αυτό που συμβαίνει δεν έχουν ευθύνη οι ανεμογεννήτριες, αλλά η υπερβόσκηση.

Με αφορμή την άποψη που παρέθεσε τότε ο κ. Σβίγγος, ο Λουκάς Μπισταράκης πρότεινε να υπερχαρακωθεί η συγκεκριμένη περιοχή για να αναβαθμιστεί, με τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μείνει δάσος στην περιοχή μας αφού κατά την άποψη του, το εγκαταλελειμμένο δάσος δεν είναι υγιεινό δάσος, διότι η συσσώρευση νεκρής ύλης (καύσιμης) αποτελεί πρόπλασμα για να καεί το δάσος σε συνδυασμό με παρασιτικές αρρώστιες.

Ο κ. Μπισταράκης πρότεινε τη χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης ύλης που έχει προέλθει από τα καμμένα, κάνοντας γνωστό ότι υπάρχει πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου κυκλικής βιο-οικονομίας.

Πρόκειται για πρόγραμμα που συντονίζει ομάδα εμπειρογνωμόνων από το ελληνικό κέντρο Έρευνας τεχνολογίας και ανάπτυξης και αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των εμπλεκομένων φορέων (ψαράδες, δασικές εταιρείες, τοπικές κυβερνήσεις) για να συμβάλλει στην υλοποίηση του οράματος για βιώσιμη κυκλική οικονομία.

Κλείνοντας ο κ. Μπισταράκης τόνισε πως συντονιστής του όλου εγχειρήματος είναι ο Δρ. Θάνος Μπαλαφούτης, εκλεγμένος ερευνητής του Ιντιστούτου Βιοοικονομίας Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με εμπειρία πάνω από 13 χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων δήλωσε ενώπιον του σώματος ότι έχει έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο ερευνητή καλώντας τις δημοτικές παρατάξεις να αφουγκραστούν την πρόταση του.

«Πρέπει να ελαττώσουμε την καύσιμη ύλη από τα δάση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπισταράκης, επισημαίνοντας πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα σωθούν τα δάση. Πρότεινε μάλιστα να γίνει συζήτηση παρουσία του δημάρχου, των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, των βουλευτών και των λοιπών φορέων της περιοχής με τον κ. Μπαλαφούτη προκειμένου να συζητηθούν κάποια ζητήματα για να σωθεί η περιοχή μας.