«Ορίζοντες», είναι το όνομα του νέου ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαρτίου από τον επικεφαλής του  – υποψήφιο δήμαρχο Μεγάρων – Νέας Περάμου Παναγιώτη Μαργέτη.

Πρόκειται για το μεγάλο βήμα του γνωστού στο ευρύ κοινό των Μεγάρων και της Νέας Περάμου καθηγητή, μετά την ενασχόληση του από το 2007 με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Έχοντας πλέον εμπειρία αλλά και γνώση των προβλημάτων τόσο ως δημοτικός σύμβουλος με την δημοτική παράταξη του Δημ. Στρατιώτη την τετραετία 2007-2010 όσο και επί 9 χρόνια ως πρώτος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στην δημοτική παράταξη του Γ. Μπερδελή, ο γνωστός σε όλους μας Τάκης, προχώρησε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού με τον οποίο θα διεκδικήσει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές το δημαρχιακό θώκο στο δήμο Μεγαρέων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Dionysos Palace ο Παναγιώτης Μαργέτης και οι συνεργάτες του που αποτελούν τον πυρήνα του συνδυασμού, υποδέχθηκαν συμπολίτες και συμπολίτισσες κάθε ηλικίας οι οποίοι βρέθηκαν στο χώρο για να ευχηθούν στον επικεφαλής του συνδυασμού «Ορίζοντες» και να του δώσουν δύναμη στον αγώνα για τις δημοτικές εκλογές ο οποίος ξεκίνησε επίσημα.

Στο πλευρό του Παναγιώτη Μαργέτη βρέθηκαν αρκετοί επώνυμοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Λευτ. Κοσμόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Μεγαρέων Δημ. Στρατιώτης, ο πρώην αντιδήμαρχος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα» Γ. Μπερδελής, οι πρώην αντιδήμαρχοι κ.κ. Κ. Παπαγιάννης και Γ. Παπαβασίλης, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λ. Μπισταράκης, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Αντ. Υψηλάντης, Μαργ. Ακαμιωτάκη, Κυρ. Χατζηλέρης, ο Συντ. Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Δυτικής Αττικής Αγαθ. Σερέπας, ο β’ γραμματέας της Τ.Ο. Μεγάρων Γιαν. Μιχάλαρος, ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιαν. Μουρτζούκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δημ. Γεωργακής, Στ. Φρυγανάς και άλλοι.


Πριν πάρει το λόγο ο Παναγιώτης Μαργέτης προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο γίνονταν αναφορά στην πορεία στο κοινωνικό γίγνεσθαι των Μεγάρων αλλά και το έργο του Παναγιώτη Μαργέτη ως προέδρου της δημοτικής βιβλιοθήκης με σημαντικές εκδόσεις για την ιστορία των Μεγάρων όπως τα βιβλία «Μεγαρικά» του καθηγητή Γ. Δεσπίνη αλλά και η εργασία – πόνημα για τη Κρήνη του Θεαγένους του Nils Hellner, βιβλίο το οποίο μεταφράστηκε και στην ελληνική γλώσσα.

Τον Παναγιώτη Μαργέτη προλόγισε η συμπολίτισσα μας Ευαγγελία Καρβέλα η οποία εξήρε το ήθος αλλά και την προσωπικότητα του επικεφαλής του νεοσύστατου συνδυασμού «Ορίζοντες», καλώντας τον στο βήμα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων – Νέας Περάμου μιλώντας στο κοινό, αφού έδωσε το στίγμα και την ανακοίνωση του ονόματος του νέου συνδυασμού, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στα Μέγαρα όσο και στη Νέα Πέραμο.

Όπως είπε «τα προβλήματα είναι πολλά και η διοίκηση Σταμούλη στα 8.5 χρόνια που είναι στην εξουσία δεν φαίνεται ότι μπορεί να τα λύσει ή έστω να τα βελτιώσει». Ο κ. Μαργέτης τόνισε ότι «η παρούσα διοίκηση του δήμου χειρίζεται κοντόφθαλμα κάθε ζήτημα και με το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» κατά νου, έχει αφήσει τις πόλεις μας πίσω σε κάθε βασικό τομέα, σε κάθε τομέα που σχετίζεται με την ποιότητας ζωής». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε τομείς όπως η καθαριότητα, το οδικό δίκτυο, τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους, τα πάρκα, τις παιδικές χαρές αλλά και τις πλατείες υποστηρίζοντας ότι είναι σε πρωτόγονο επίπεδο.

«Βέβαια, δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πάντα: Στα 8,5 χρόνια που έχουν περάσει, δύο μεγάλα έργα μπορούμε να πιστώσουμε στη διοίκηση του κ. Σταμούλη, την αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED και τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου κάτω από το στρατόπεδο του Πυροβολικού» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του, δείχνοντας με την στάση του πως στην πολιτική ακόμη και οι αντίπαλοι επιβάλλεται να βλέπουν και τα καλά που γίνονται σε έναν δήμο και να μην αρέσκονται μόνο στην στείρα αντιπολίτευση.

Ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων – Νέας Περάμου δεν δίστασε να αναφερθεί και στις μελέτες που έχουν γίνει από την διοίκηση Σταμούλη όπου η μία εξ αυτών αφορά την αποκατάσταση των τοιχίων στη Βαρέα, η άλλη αφορά την μελέτη για τη διαμόρφωση του ιστορικού, εμπορικού και γενικότερα κοινωνικού κέντρου της πόλης των Μεγάρων και η τρίτη αφορά την μελέτη ανάπλασης της περιοχής Ακρογιάλι στη Νέα Πέραμο υποσχόμενος την υλοποίηση αυτών των μελετών εάν και εφόσον οι πολίτες του δώσουν την ευκαιρία να διοικήσει τον δήμο.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ΔΕΥΑΜ τόνισε πως η υπό εκκαθάριση δημοτική επιχείρηση θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αγκάθι για την επόμενη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του δήμου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι ο κ. Σταμούλης χρησιμοποίησε τη ΔΕΥΑΜ κοντόφθαλμα χρεώνοντας το δήμο και τους πολίτες με εκατομμύρια ευρώ και έχοντας δεσμεύσει τη χρηματοδότηση από το κράτος μέχρι σήμερα υποθηκεύοντας το μέλλον του δήμου προκειμένου να να πετύχει την επανεκλογή του.

Ανάγκη το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου

Γυρίζοντας πίσω στο παρελθόν, ο Παναγιώτης Μαργέτης αναφέρθηκε στην οργάνωση των οικονομικών του δήμου φέρνοντας ως παράδειγμα την χρονιά του 1999, τότε που ο πατέρας του είχε αναλάβει τη θέση του αντιδημάρχου οικονομικών.

Ο αείμνηστος Ιωάννης Μαργέτης είχε τότε εφαρμόσει ένα σχέδιο με το οποίο νοικοκύρεψε τα οικονομικά του δήμου κάτι που αποτέλεσε εφαλτήριο για μια επιτυχημένη τετραετία. Σήμερα ο γιος του Παναγιώτης, βαδίζοντας στα χνάρια του αείμνηστου πατέρα του, τόνισε πως αποτελεί ανάγκη το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου κάτι που όπως είπε, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την εκκίνηση μιας επιτυχημένης πενταετίας στο δήμο Μεγάρων.

Προτεραιότητα του σχεδίου αυτού θα είναι η δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του δήμου Μεγαρέων. Μιλώντας με σιγουριά για τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο διαμήνυσε ότι «υπάρχουν ανοιχτοί ορίζοντες και προοπτική ανάπτυξης για τις πόλεις μας», γνωστοποιώντας πως αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο νέος αυτός συνδυασμός πήρε το όνομα «Ορίζοντες».

«Υπάρχουν τόσοι τομείς όπου θα μπορούσε να κοιτάξει ο καθένας από εμάς και να βρει δρόμους ανοιχτούς για δράσεις και έργα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργέτης επισημαίνοντας ότι τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του έχουν την όρεξη και μπορούν να κάνουν μικρά αλλά και μεγάλα βήματα προς το μέλλον.

Σημαντικό εργαλείο οι νέες τεχνολογίες…

 Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ορίζοντες» αναφέρθηκε και στις νέες τεχνολογίες οι οποίες, όπως τόνισε, «αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη διοίκηση του δήμου», θυμίζοντας ότι το 2014 ο συνδυασμός «Τώρα» με επικεφαλής τον Γ. Μπερδελή, είχε δημιουργήσει μια εφαρμογή όπου μπορούσε ο κάθε πολίτης να δώσει την πρόταση του για μια περιοχή ή να αναφέρει κάποιο πρόβλημα. Εφαρμογή που – όπως ανέφερε – πολλοί δήμοι υλοποίησαν, χωρίς όμως αυτό να έχει γίνει ακόμα στο δήμο Μεγάρων.

Στα έργα πρώτης προτεραιότητας που πρότεινε θα είναι οι μικρές αλλά και οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου ώστε οι παραλίες της Νέας Περάμου, της Βαρέας, της Κινέτας, του Αλεποχωρίου αλλά και οι κολπίσκοι στο Ήρεμο Κύμα, την Αγία Τριάδα και το Βαρδάρη να γίνουν πιο προσιτοί προς τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Η αισθητική αναβάθμιση των πόλεων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου θα είναι το επόμενο κομμάτι στο οποίο θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα η υπό τον κ. Μαργέτη διοίκηση του δήμου, με παρεμβάσεις σε κτήρια, στέγες, προσόψεις αλλά και στο οδικό δίκτυο οι οποίες θα κάνουν τις πόλεις μας πιο φιλικές προς το πολίτη και πιο ελκυστικές στον επισκέπτη.

Αυτό όμως που κατά τον κ. Μαργέτη αποτελεί ανάγκη είναι η αλλαγή νοοτροπίας και από τους πολίτες με το δήμο να είναι αποφασισμένος με έργα και αποφάσεις να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας

 Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ένας άλλος τομέας που όπως τόνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ορίζοντες» πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Η συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα, μπορεί να δώσει δωρεάν ενέργεια καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες του δήμου αλλά και των δημοτών που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο υποψήφιος δήμαρχος έκανε γνωστό ότι σήμερα είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα για την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων υποστηρίζοντας όμως ότι δεν ξέρει αν ο δήμος μας θα προλάβει να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης, υπερτονίζοντας το ενδεχόμενο και σε αυτή την περίπτωση «η διοίκηση του δήμου να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις».

Έπειτα αναφέρθηκε στην πολεοδόμηση περιοχών όπως αυτή της Βαρέας, της Κινέτας, του Αλεποχωρίου και της Νέας Περάμου αλλά και η εφαρμογή σχεδίου πόλης στη Βλυχάδα.

Μιλώντας ιδιαίτερα για τη Νέα Πέραμο τόνισε ότι δίκαια οι συμπολίτες μας εκεί νιώθουν παραμελημένοι διότι η πόλη τους είναι εγκαταλελειμμένη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υποστελέχωση υπηρεσιών του δήμου, στην εγκατάλειψη του λιμανιού και του παραλιακού δρόμου αλλά και στην εικόνα της κεντρικής οδού της Νέας Περάμου.

«Ως διοίκηση, θα δώσουμε το βήμα σε νέους και άφθαρτους ανθρώπους από τη Νέα Πέραμο, να αναλάβουν τη διαχείριση των προβλημάτων της πόλης τους, ώστε να δώσουν τις λύσεις που πρέπει στα υπάρχοντα προβλήματα γιατί τα γνωρίζουν καλύτερα» ανέφερε σχετικά, δείχνοντας εξαρχής τις προθέσεις του για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σημαντική αναφορά έκανε στο τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην Βιομηχανική Περιοχή με την εφαρμογή του σχεδίου αλλά και στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των νέων σε δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και συμμετοχικότητας.

Υποστήριξε μάλιστα πως για να γίνουν όλα όσα ανέφερε χρειάζονται γνώσεις, όρεξη για δουλειά, δουλειά που ο ίδιος και οι συνεργάτες του μαζί με όλους τους πολίτες είναι έτοιμοι να κάνουν.

Στον επίλογο της ομιλίας του έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα με αποδέκτες αποκλειστικά και μόνο τους πολίτες: «σε αυτές τις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε για τον τόπο μας και όχι για το κόμμα μας», είπε καλώντας τους να συστρατευθούν μαζί του στον αγώνα που ξεκίνησε.