Στο «μικροσκόπιο» της «Αιχμής» και του aixminews.gr μπαίνει αυτή την εβδομάδα η μεγάλη επένδυση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων που τείνει να μετατραπεί σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας».

Αναφερόμαστε στην κατασκευή του νέου εργοστασίου σε ένα από τα υπάρχοντα κτήρια των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού στη περιοχή του Αγίου Βλασίου.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ και πάνω, το οποίο εδώ και 1,5 χρόνο έχει ανακοινωθεί στην γενική συνέλευση του συνεταιρισμού από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

Στα κουτιά παραμένει ο εξοπλισμός που έχει αγοραστεί για το εργοστάσιο που αναμένεται να ξεκινήσει

Παρ’ ότι λοιπόν ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεγάρων έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, εντούτοις το έργο κατασκευής του εργοστασίου (που σημειωτέον έχει εγκριθεί με την υψηλότερη βαθμολογία), καθυστερεί.

Αν αναλογιστούμε πως οι διοικούντες τον Συνεταιρισμό έχουν προβεί σε δανειοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου, έχοντας αγοράσει ακόμη και μηχανήματα τα οποία παραμένουν στα κουτιά, δεν κατανοούμε τους λόγους της καθυστέρησης του έργου, την στιγμή που ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του συνεταιρισμού πτηνοτρόφων δείχνουν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τη μεγάλη αυτή επένδυση.

Ποια είναι άραγε τα κωλύματα που βρίσκουν μπροστά τους οι άνθρωποι του συνεταιρισμού;

Διότι οι πληροφορίες μας λένε, ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν επιλύεται, παρά τις επισκέψεις των κυβερνητικών βουλευτών της Δυτικής Αττικής στα αρμόδια υπουργεία αλλά και τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης που μέχρι σήμερα θήτευσαν στο εν λόγω υπουργείο.


Γνώστης του προβλήματος και ο Πρωθυπουργός…

Φωτογραφία αρχείου από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων τον Απρίλιο του 2018

Αξιοσημείωτο είναι ότι γνώστης του προβλήματος που καθυστερεί την εκκίνηση του έργου είναι και ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Θυμίζουμε πως ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2018 είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων, όπου σε επαφή που είχε με τον πρόεδρο κ. Παν. Σακελλαρίου, είχε γίνει γνώστης των προθέσεων των ανθρώπων του Συνεταιρισμού για την δημιουργία εργοστασίου.

Μάλιστα τότε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις είχε τονίσει πως πρόκειται για μια μονάδα που παίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας προτρέποντας την διοίκηση του Συνεταιρισμού να προχωρήσει στην μεγάλη αυτή επένδυση.

Στην δεύτερη επίσκεψη του ως Πρωθυπουργός πλέον σε πτηνοτροφική μονάδα των Μεγάρων τον Ιανουάριο του 2022 ο κυρ. Μητσοτάκης αφού ενημερώθηκε ξανά από τον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Παν. Σακελλαρίου για το πρόβλημα που υπάρχει και αποτελεί τροχοπέδη στην δημιουργία του εργοστασίου, έδειξε να είναι ενήμερος από τον τότε υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Σπ. Λιβανό δεσμευόμενος να δώσει εντολή για άμεση λύση του προβλήματος.

Ένα χρόνο μετά και με βάση τις εξελίξεις, δυστυχώς αποδεικνύεται πως οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού είναι «λόγια του αέρα», τη στιγμή που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ με αποτέλεσμα η μεγάλη επένδυση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού  να «λιμνάζει».


Προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα…

Με βάση όλα όσα προαναφέραμε προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα.

Α) Ποια είναι άραγε τα κωλύματα που βρίσκουν μπροστά τους οι άνθρωποι του συνεταιρισμού και δεν ξεκινάει το μεγάλο έργο που έχει προϋπολογισμό πάνω από 1 εκ.ευρώ;

Β) Μήπως υπάρχουν κωλύματα μέσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αν ναι, γιατί αυτά δεν επιλύονται;

Πρόκειται για ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων από επίσημα χείλη και κυρίως άμεσων παρεμβάσεων από τους κυβερνητικούς βουλευτές της δυτικής Αττικής, οι οποίοι παρότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν «σκύψει» πάνω από το πρόβλημα, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση.

Επειδή λοιπόν από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό ζουν 20 οικογένειες αλλά και συνεργάζεται ένα μεγάλο ποσοστό πτηνοτρόφων της περιοχής, μέσω του ρεπορτάζ απευθυνόμαστε εκ νέου στους βουλευτές της Δυτικής Αττικής, ζητώντας να παρέμβουν και να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα ξεπερνώντας τα οποιαδήποτε κωλύματα ώστε επιτέλους να ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, ένα εργοστάσιο που θα ανοίξει θέσεις εργασίας στη περιοχή μας και θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία.