Επανέρχεται μετά από 3 χρόνια ο «Βυζαντινός Αγώνας Δρόμου 50 χλμ». Είναι η 4η κατά σειρά διοργάνωση, με τον τελευταίο αγώνα να διεξάγεται τον Γενάρη του 2020 πριν την πανδημία του κορωνοϊού, όταν τα περιοριστικά μέτρα έβαλαν stop ακόμη και σε αθλητικές δράσεις.
Για το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός, φιλοξενούμε σήμερα δύο πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επαναφορά του «Βυζαντινού Αγώνα». Τον εμπνευστή του εγχειρήματος – αθλητή μεγάλων αποστάσεων συμπολίτη μας Δημήτρη Βόρδο και τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου «Ηρόδωρος» Σπύρο Τσιούνη, ο οποίος στήριξε εκ νέου την ιδέα της επανεκκίνησης του αγώνα.
Ερωτ: Αφετηρία ξανά για τον Βυζαντινό Αγώνα Δρόμου 50 χλμ. Πως αισθάνεσαι εσύ ιδιαίτερα φίλε Δημήτρη Βόρδο. Μίλησέ μας κυρίως σαν αθλητής αλλά και σαν διοργανωτής.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επανέρχεται και πάλι ο «Βυζαντινός Αγώνας». Θυμίζω ότι η τελευταία φορά που διοργανώθηκε ήταν τον Γενάρη του 2020, λίγο πριν μας πιάσει η πανδημία που ήταν και η βασική αιτία της διακοπής των 2 χρόνων για τον συγκεκριμένο αγώνα. Σιγά – σιγά όμως τα πράγματα μπαίνουν στην σειρά τους, στην κοινωνική και την αθλητική ζωή, στις διοργανώσεις, οπότε και εμείς επιστρέφουμε με νέα όνειρα και φιλοδοξίες.
Ερωτ: Μετά την δημοσίευση της προκήρυξης του αγώνα, πόσες είναι οι συμμετοχές των αθλητών που θα συμμετάσχουν;
Έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να πιάσουμε τις 400 και πλέον συμμετοχές, με αθλητές από όλη την Ευρώπη. Στον «Βυζαντινό Αγώνα» θα συμμετέχουν αθλητές από την Ιταλία, αθλητής από Πολωνία, από Κύπρο. Διαφαίνεται πως μέσω της συγκεκριμένης διοργάνωσης πετύχαμε την μικρή μας πόλη να την διαφημίσουμε και πανελλήνια, αφού θα συμμετέχουν αθλητές από την Θεσσαλονίκη, την Δράμα την Καβάλα, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πελοπόννησο κ.α.
Ανάμεσα στους αθλητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή υπάρχουν πάνω από 80 που έχουν τερματίσει στο «Σπάρταθλο». Υπάρχουν Ιταλοί αθλητές που έχουν τρέξει έως και 10 φορές στο «Σπάρταθλο». Όλοι αυτοί έρχονται να τρέξουν στα Μέγαρα. Αυτό δείχνει πως η φήμη του «Βυζαντινού Αγώνα Δρόμου 50χλμ» κινείται σε επίπεδο «Σπαρτάθλου»!
Έχοντας την εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα διστάσω να πω ότι ο «Βυζαντινός Αγώνας» αποτελεί δυνατό brand name στις υπεραποστάσεις. Και αυτό διότι είναι ο πρώτος αγώνας της χρονιάς άνω των 42 χλμ του Μαραθωνίου, αποτελώντας για όλους τους αθλητές μεγάλων αποστάσεων σημείο αναφοράς ως μια πρώτη συνάντηση.
Εμείς σαν διοργανωτές έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε πάντα υψηλά standard κάτι που έχει μετρήσει στη γνώμη του δρομικού κοινού. Γι’ αυτό και όλοι περιμένουν να έρθουν στα Μέγαρα, να πάρουν το τεχνικό τους φανελάκι, να απολαύσουν την διαδρομή μας, τις ομορφιές του τόπου μας.
Παρόλο που η περιοχή μας υπέστη μια πολύ μεγάλη βλάβη από τις πυρκαγιές του 2020, η φύση έχει αρχίσει να αναγεννιέται γι’ αυτό θεωρώ πως η επαναδιεξαγωγή του «Βυζαντινού Αγώνα» αποτελεί μήνυμα ελπίδας προοπτικής και αναγέννησης.
Μαζί με την φύση ξεκινάμε και εμείς. Το τοπίο θα αποκατασταθεί ξανά, ο αγώνας θα γίνεται συνέχεια αφού επιβάλλεται να αποτελεί θεσμό για τον Δήμο μας και ο κόσμος θα έρχεται στην πόλη μας και θα απολαμβάνει την Μεγαρική φιλοξενία.
Μέσω της εφημερίδας σας, μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του «Ηρόδωρου» κ. Σπύρο Τσιούνη που από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός σε όλη την προσπάθεια. Δεν αρνήθηκε καμία βοήθεια. Πρόσφερε ότι ζητήθηκε προκειμένου να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να «απογειώσουμε» ακόμη περισσότερο την φετινή διοργάνωση που αποτελεί και την επανεκκίνηση του «Βυζαντινού Αγώνα».
Θεωρώ πως ο συγκεκριμένος αγώνας είναι η πλέον ενδεδειγμένη μορφή εξωστρέφειας για το Δήμο μας. Μόνο το ότι θα έρθουν 400 και πλέον αθλητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από την Ευρώπη για να τρέξουν στην Μεγαρική γη απολαμβάνοντας τις όμορφες εναλλαγές του τοπίου με οπτική από το βουνό, στην θάλασσα και στο βουνό, αυτό λέει πολλά για μια περιοχή που για κάποιους λόγους παραμένει αναξιοποίητη.
Ο «Βυζαντινός Αγώνας Δρόμου 50 χλμ», που θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 με αφετηρία στις 9:00 π.μ. από την πλατεία Λυτάρα και τερματισμό στο ίδιο μέρος στις 16:30 μ.μ. θα είναι μια γιορτή για τους λάτρεις των υπεραποστάσεων, ένα νέο ξεκίνημα για τη νέα χρονιά.
Ερωτ: Ποιες παροχές θα έχουν οι συμμετέχοντες αθλητές;
Εκτός από το τεχνικό φανελάκι, θα προσφέρουμε δίπλωμα συμμετοχής, τοπικά προϊόντα, ένα ελαφρύ γεύμα αποκατάστασης στον τερματισμό, παροχές που δεν είναι εύκολο να τις βρεις σε παρόμοιους αγώνες στην Ελλάδα.
Δράττοντας την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λευτέρη Κοσμόπουλο ο οποίος επίσης στάθηκε αρωγός στηρίζοντας το εγχείρημά μας τόσο ηθικά όσο και υλικά με μια μεγάλη χορηγία.
Με τον τρόπο αυτό, έκανε ακόμα πιο εύκολο το έργο μας, δίνοντάς μας την δυνατότητα να προσφέρουμε το κάτι παραπάνω στους αθλητές που θα φιλοξενήσουμε στον τόπο μας.
Ευχαριστώ επίσης το Δήμαρχο κ. Γρηγόρη Σταμούλη ο οποίος μέσω του «Ηρόδωρου» μας πρόσφερε όλα όσα χρειάζονται. Το τονίζω αυτό, διότι δεν ήταν όλες οι χρονιές ίδιες.
Ήταν η πρώτη χρονιά που η συνεργασία μας δεν είχε ούτε έναν σκόπελο, ούτε μια τρικλοποδιά, δεν είχε κανένα ψεγάδι.
Θεωρώ ότι είναι ευτυχία σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα να υπάρχει συνεργασία όλων των πλευρών για να βγει το αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε και επιδιώκουμε.
Σκοπός όλων μας είναι η διαφήμιση των Μεγάρων, η διαφήμιση του τόπου μας.
Ερωτ: Αγαπητέ Σπύρο Τσιούνη, οι πληροφορίες μας είναι ότι στον «Βυζαντινό Αγώνα Δρόμου» έχουν δηλώσει συμμετοχή και ηχηρά πρόσωπα. Αληθεύει;
Όντως κ. Υψηλάντη είναι σωστές οι πληροφορίες σας. Στον «Βυζαντινό Αγώνα Δρόμου» έχον δηλώσει συμμετοχή ηχηρές προσωπικότητες. Ένας εξ αυτών είναι και ο πρόεδρος της Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός (ομάδας μπάσκετ), ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος που είναι δρομέας υπεραποστάσεων. Επέλεξε λοιπόν να συμμετέχει στον 4ο Βυζαντινό Αγώνα 50 χλμ, επέλεξε την πόλη μας και αυτό μας τιμάει ιδιαίτερα. Τον καλωσορίζουμε και σαν Νομικό Πρόσωπο θα τον τιμήσουμε.
Ερωτ: Στον «Ηρόδωρο» έχετε θέσει στόχο ο «Βυζαντινός Αγώνας Δρόμου» να γίνει θεσμός;
Κύριε Υψηλάντη, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στον «Ηρόδωρο», ενημερώθηκα για όλους τους αγώνες που συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια ατζέντα του Νομικού Προσώπου.
Ένας από αυτούς ήταν και ο «Βυζαντινός Αγώνας Δρόμου», γι’ αυτό και κάλεσα στο γραφείο μου τον φίλο Δημήτρη Βόρδο που ήταν ο εμπνευστής της ιδέας της διοργάνωσης του συγκεκριμένου αγώνα. Θέσαμε τους στόχους για τη νέα χρονιά, με τον Δημήτρη εξαρχής να είναι διστακτικός για το αν θα μπορέσει να συμμετέχει στην διοργάνωση της διεξαγωγής του αγώνα. Πιστεύω ότι τον έπεισα, γι’ αυτό και σήμερα είμαστε εδώ μαζί και μιλάμε για τον «Βυζαντινό Αγώνα Δρόμου». Οφείλω να αναφέρω ότι η συνεργασία μας είναι άψογη. Βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο και γι’ αυτό ευελπιστώ ότι ο 4ος Βυζαντινός Αγώνας θα είναι ο καλύτερος αγώνας που θα έχει γίνει ποτέ στην πόλη μας.
Ερωτ: Επειδή ο συμπολίτης μας Δημ. Βόρδος είναι ένα ισχυρό «όπλο» στην υλοποίηση τέτοιων διοργανώσεων, σκοπεύετε να «εκμεταλλευτείτε» τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία του για την δημιουργία και άλλων τέτοιων events που θα προσελκύσουν κόσμο στην περιοχή μας;
Για εμένα αποτελεί στάση ζωής η συνεργασία με ανθρώπους που έχουν περισσότερες γνώσεις σε αντικείμενα που εγώ μπορεί να μην τα γνωρίζω. Διότι ποτέ κανείς δεν τα ξέρει όλα και πάντα πρέπει να ενημερώνεται για να μαθαίνει πράγματα. Αυτό επιτυγχάνεται μετά από επαφή με κάποιους ανθρώπους που έχουν όλα αυτά τα χρόνια αποκτήσει σε κάποια κομμάτια εμπειρία. Όπως λοιπόν «εκμεταλλεύθηκα» την εμπειρία του συμπολίτη μας δρομέα Νίκου Βαρδάλα στον Παυσανία, έτσι «εκμεταλλεύθηκα» και το Δημήτρη Βόρδο που είναι ο πλέον κατάλληλος για να διοργανώσει τον «4ο Βυζαντινό Αγώνα Δρόμου». Πιστεύω ότι η επιτυχία της διοργάνωσης θα αποτελέσει εχέγγυο για να πορευθούμε μαζί και σε άλλους αγώνες που θα διοργανώσει στο μέλλον ο δήμος μας.
Ερωτ: Θεωρείτε ότι ο «Βυζαντινός Αγώνας Δρόμου» θα βοηθήσει και τους επαγγελματίες με την έλευση κόσμου;
Είμαι σίγουρος πως ο αγώνας θα βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα την περιοχή μας. Εκτός του ότι θα γίνουν γνωστές σε 400 και πλέον αθλητές οι ομορφιές του δήμου μας, θα έχει και θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.
Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές και ο Δημήτρης (Βόρδος), η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα δεν είναι τυχαία. Ο αγώνας γίνεται μετά το τέλος των εορτών, οπότε σε μια Κυριακή ουσιαστικά «νεκρή» για την πόλη των Μεγαρων δίνουμε ζωή σε όλη τη πλατεία. Θα δουλέψουν τα καταστήματα εστίασης αφού οι συνοδοί των αθλητών θα μπορέσουν να πιουν το καφέ τους ή να γευματίσουν στα καταστήματα των Μεγάρων ή της Πάχης. Θα είναι δηλαδή μια «γεμάτη» ημέρα για τα καταστήματα σε μια περίοδο που όλοι το έχουν ανάγκη.
Με τη βοήθεια του Δημήτρη θα θυμηθούμε ότι την πρώτη χρονιά οι δρομείς και οι συνοδοί τους ήρθαν στα Μέγαρα, έτρεξαν και κάθισαν για έναν καφέ. Από την επόμενη χρονιά επισκέφθηκαν την Πάχη για φαγητό, επισκέφθηκαν καφέ, εστιατόρια στα Μέγαρα. Φαίνεται πως πλέον ο «Βυζαντινός Αγώνας» εξελίσσεται σε μια γιορτή όπου αν την εκμεταλλευθούμε με τη βοήθεια του δήμου, το νερό θα μπει στ’ αυλάκι και κάθε χρόνο θα γινόμαστε καλύτεροι.
Ερωτ: Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε ενόψει του «Βυζαντινού Αγώνα»;
Σπ. Τσιούνης:Προσωπικά θα ευχηθώ καλή δύναμη στους συμμετέχοντες. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουν όλοι και θα φτάσουν στον τερματισμό. Όσον αφορά τους συμπολίτες μας θεωρώ ότι έχοντας περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο και έχοντας πλέον μπει στην κανονικότητα, θα ευχηθώ το νέο έτος να φέρει χαρά, υγεία και ευημερία στις οικογένειες τους. Μου δίνεται η ευκαιρία πριν κλείσω να ευχαριστήσω και εγώ τον αντιπεριφερειάρχη κ. Λευτέρη Κοσμόπουλο για την χορηγία που μας έδωσε για το συγκεκριμένο αγώνα. Πραγματικά ήταν δίπλα μας σε ό,τι ζητήσαμε και τον ευχαριστούμε πολύ.
Δημ. Βόρδος: Εγώ θα ήθελα να πω ότι πάνω απ’ όλα είναι «η ισχύς εν τη ενώσει». Είναι ωραίο πράγμα να συνεργάζεσαι με ανθρώπους οι οποίοι δεν αποσκοπούν μόνο στο προσωπικό τους πολιτικό ή κοινωνικό όφελος, αλλά τους ενδιαφέρει πραγματικά να υπάρξει πρόοδος στην πόλη, μια νέα πνοή για να αναδείξουμε αυτό το τόπο που ενώ είναι ευλογημένος από τα αρχαία χρόνια, κάποιες δυνάμεις τον κρατούν ακόμη τόσο πιεσμένο. Τα «θαύματα» γίνονται μόνο όταν οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, έστω και αν έχουν στην διάθεση τους λίγα μέσα. Ελπίζω αυτή η λογική να πρυτανεύσει σε όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά.