Εκδήλωση με θέμα την έμφυλη βία πραγματοποίησε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μεγάρων.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά ενώ παρεμβάσεις για το μεγάλο αυτό ζήτημα έκαναν ο συμπολίτης μας ψυχολόγος – κοινωνικός λειτουργός Σπύρος Σούντης και η Λίλιαν Αντωνίου καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Με σύνθημα «Ισότητα – δικαιοσύνη – αλληλοσεβασμός», άπαντες συμφώνησαν ότι η έμφυλη βία αποτελεί παγκοσμίως μάστιγα, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει τον εφιάλτη της έμφυλης βίας και μία στις είκοσι έχει πέσει θύμα συνεχόμενου βιασμού χωρίς την παροχή στήριξης και προστασίας.

Όπως επεσήμανε μάλιστα στην ομιλία της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Κουντουρά, η έμφυλη βία στον πυρήνα της αποτελεί εκδήλωση έλλειψης σεβασμού, υποτίμηση, απαξίωσης και υπονόμευσης της γυναίκας από τους άνδρες που δεν αναγνωρίζουν την εγγενή του ισότητα πιστεύοντας πως η ζωή της γυναίκας δεν έχει την ίδια αξία με τη δική τους.

Η Έλενα Κουντουρά  υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο άρθρο 83 της συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί κοινωνική προτεραιότητα να χτυπηθεί στη ρίζα της.

Σε γενικές γραμμές και οι υπόλοιποι ομιλητές αναφέρθηκαν στην εξάλειψη των διακρίσεων, του εκφοβισμού και της έμφυλης βίας προτείνοντας εκπαίδευση μέσα στα σχολεία αλλά και βοήθεια από ειδικούς ώστε στο οικογενειακό περιβάλλον να μην υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ήταν μια εκδήλωση η οποία πέρα από τον πολιτικό, είχε ενημερωτικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα κεντρίζοντας το ενδιαφέρον όλων όσων την παρακολούθησαν, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει αγγίξει πλήθος οικογενειών.