Από την παρουσίαση του εγχειρήματός του στο 1ο Λύκειο Μεγάρων

Από μικρός ήθελε να φτιάξει ένα ρομπότ. Το έλεγε, όμως λίγοι το πίστευαν. Το βασικότερο όμως ήταν πως ο ίδιος πίστευε στον εαυτό του αλλά και στο πάθος που είχε για την ρομποτική. Και όπως φαίνεται το εγχείρημα του έγινε πράξη, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειας του.

Ο λόγος για τον Οδυσσέα Παπανδρίκο γέννημα θρέμμα Μεγαρίτη, που κατάφερε να κατασκευάσει ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη.

Με τον 15χρονο Οδυσσέα, που σήμερα είναι μαθητής λυκείου, είχαμε μια πρώτη επαφή προκειμένου να μας μιλήσει ο ίδιος για την προσπάθεια που έκανε και το εκπληκτικό αποτέλεσμα που είχε.

Εμείς πάντως μιλήσαμε μαζί του, αλλά και παρακολουθήσαμε αναλυτικά την κατασκευή του ρομπότ στο κανάλι THEODLAB στο youtube, δεν θα διστάσουμε να χαρακτηρίσουμε τον Οδυσσέα «πολυμήχανο», αφού τα επιτεύγματά του αλλά και το πάθος του για τη ρομποτική αποδεικνύουν ότι το μέλλον του ανήκει.

Οδυσσέα κατάφερες να κατασκευάσεις ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη. Πώς η ιδέα αυτή έγινε τελικά πράξη;

 Το σκεπτόμουν κ. Υψηλάντη από μικρός. Και επειδή έφτασα σε μια ηλικία που μπορώ πλέον να διαχειριστώ τα εργαλεία, κατάφερα και έφτιαξα το συγκεκριμένο ρομπότ. Είναι το πρώτο μεταλλικό ρομπότ που έχει φτιαχτεί παγκόσμια το οποίο δίνοντάς του εντολές κάνει κάποια πράγματα.

Είναι η πρώτη σου κατασκευή το ρομπότ;

 Όχι δεν είναι η πρώτη μου κατασκευή. Σε μικρότερη ηλικία είχα φτιάξει κάποια Tesla coil, κάποια γάντια ηλεκτρισμού και διάφορα άλλα πράγματα. Αξίζει να σας πω ότι σε ηλικία 8 ετών είχα τελειώσει όλα τα wro που είναι ρομποτάκια με διάφορα θέματα.

 Το ρομπότ που κατασκεύασες το έχουν δει κάποιοι ειδικοί και κάποιοι καθηγητές;

Το έχουν δει, αφού έκανα πρώτα παρουσίαση στο 1ο λύκειο Μεγάρων και μετά το ανέβασα σε βίντεο στο κανάλι μου στο youtube. Από εκεί έγινε γνωστό και στο εκπαιδευτήριο «Homo Educandos αγωγή» που εδρεύει στην Κόρινθο, όπου μου έδωσαν πλήρη υποτροφία για την δεύτερη και τρίτη τάξη του λυκείου.

Μαζί με την υποτροφία ο διευθυντής του συγκεκριμένου σχολείου ο κ. Πλαστήρας, θα μου δώσει και μια χορηγία ώστε να μπορέσω να φτιάξω ένα ρομπότ με εντελώς διαφορετική τεχνολογία το οποίο ενδέχεται και να περπατάει.

Πιστεύεις ότι το νέο ρομπότ που θα κατασκευάσεις με τη χορηγία του εκπαιδευτηρίου «Homo Educandos αγωγή» θα σου ανοίξει το δρόμο και για νέα υποτροφία;

 Ελπίζω και εύχομαι να μου ανοίξει ο δρόμος για κάποια υποτροφία στην Αμερική. Αλλά μέχρι τότε, εγώ θα συνεχίσω να προσπαθώ ώστε να παρουσιάσω το καλύτερο αποτέλεσμα, την καλύτερη δυνατή κατασκευή που θα στηρίζεται, όπως προανέφερα, σε εντελώς διαφορετική τεχνολογία.


Απ. Πλαστήρας: Επιβραβεύσαμε την αξιέπαινη προσπάθεια του Οδυσσέα

Για τον «πολυμήχανο Οδυσσέα» από τα Μέγαρα, ζητήσαμε την άποψη του Απόστολου Πλαστήρα που είναι διευθυντής σπουδών στην εταιρεία «Homo Educandos αγωγή».

Από τις δηλώσεις του κ. Πλαστήρα φαίνεται η προσπάθεια που γίνεται στο εν λόγω εκπαιδευτήριο για την επιβράβευση παιδιών που έχουν έφεση σε ιδιαίτερους κλάδους, όπως στην περίπτωση του Οδυσσέα ο οποίος έχει έμφυτο ταλέντο στην ρομποτική.

Τι δήλωσε ο κ. Πλαστήρας

«Ένα εκπαιδευτήριο εκτός από την αμιγώς ακαδημαϊκή γνώση που οφείλει να παρέχει, θα πρέπει να ενισχύει και να επιβραβεύει παιδιά τα οποία έχουν πάθος σε κλάδους οι οποίοι είναι ιδιαίτεροι όπως είναι τα μαθηματικά, η ρομποτική αλλά και οι ανθρωπιστικές επιστήμες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η περίπτωση της υποτροφίας που δώσαμε στον Οδυσσέα Παπανδρίκο επιβραβεύοντας την αξιέπαινη προσπάθεια που κάνει επάνω στον τομέα της ρομποτικής».