Ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης συμμετείχε ενεργά στο 1ο Εργαστήριο Στρατηγικής που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π.), την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025, με αντικείμενο τη διαμόρφωση του Τριετούς Προγράμματος Δράσης του Δικτύου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ελ.Δ.Α.Π. στην Αργυρούπολη, με τη συμμετοχή Δημάρχων – Μελών του Δικτύου, εμπειρογνωμόνων και μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής Στρατηγικής. Στόχος της ήταν ο καθορισμός των στρατηγικών κατευθύνσεων των πόλεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της ασφάλειας και του σύγχρονου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες του Ελ.Δ.Α.Π. στο πρώτο έτος λειτουργίας του, τα εργαλεία πολιτικής που αξιοποιεί, καθώς και οι προοπτικές που ανοίγονται για τη συνεργασία των Δήμων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαμόρφωση ενός ενιαίου, επιστημονικά τεκμηριωμένου πλαισίου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, το οποίο θα ενισχύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Δήμων.
Σημαντική ήταν επίσης η συζήτηση για τη δημιουργία νέων στρατηγικών συνεργασιών, όπως με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την ίδρυση Εθνικού Κόμβου Επιστημονικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Ψηφιακής Προσομοίωσης, αλλά και η σύσταση μηχανισμών άμεσης απόκρισης και διαδημοτικής αλληλεγγύης για την υποστήριξη των Δήμων σε συνθήκες κρίσης.
Ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του, ο Δήμος να συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του Δικτύου και να αξιοποιήσει τα νέα εργαλεία, τις συνεργασίες και τις καλές πρακτικές για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας, της προστασίας των πολιτών και του βιώσιμου σχεδιασμού.
«Η συμμετοχή του Δήμου Μεγαρέων στο Ελ.Δ.Α.Π. αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση που αφορά στο μέλλον των πόλεών μας. Στη σημερινή συνάντηση εργασίας επιβεβαιώσαμε ότι η ανθεκτικότητα, η σύγχρονη πολιτική προστασία και ο συμμετοχικός σχεδιασμός δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Μέσα από το Δίκτυο, αξιοποιούμε τεχνογνωσία, νέες συνεργασίες και σύγχρονα εργαλεία, ώστε να θωρακίσουμε τον Δήμο μας απέναντι στις προκλήσεις της εποχής και να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον για όλους τους δημότες», επεσήμανε ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης.
Στη Συνάντηση Εργασίας συμμετείχαν επίσης Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από σειρά Δήμων της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Ελληνικού–Αργυρούπολης, Κορινθίων, Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας, Επιδαύρου, Πλατανιά, Σκοπέλου. Παρόντες ήταν επίσης στελέχη Πολιτικής Προστασίας, Τμημάτων Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων καθώς και στελέχη διεθνών οργανισμών και δικτύων ανθεκτικότητας και κλιματικής προσαρμογής.

