Για «παράνομη και καταχρηστική δικαστική απόφαση, χωρίς αντικειμενικές αποδείξεις» κάνει λόγο ο π. δήμαρχος

Πριν δύο εβδομάδες, η ΑΙΧΜΗ στο κύριο άρθρο της έκανε αναφορά σε μια δικαστική απόφαση ου αφορά τη Δ.Ε.Μ. και αποφέρει ζημιά 455.000 € στο Δήμο Μεγαρέων.

Πρόκειται για ένα θέμα, που σχετίζεται με μια … «παλιά ιστορία» στην οποία θέλησε να ρίξει «περισσότερο φως» ο πρώην Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γιάννης Μαρινάκης.

Στην απαντητική επιστολή, ο κ. Μαρινάκης παρουσιάζει άγνωστες πτυχές του ζητήματος ιδιαίτερα την περίοδο 2009-2010, τονίζοντας πως τότε, η ΔΕΜ Α.Ε. τελούσε υπό το καθεστώς παράνομης κατάληψης από την εταιρεία «ΒΙΟΚΟΜΠΟΣΤ».

Αναλυτικά η απάντηση Μαρινάκη

«Σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της έγκριτης τοπικής εφημερίδας «Αιχμή Μεγάρων», που αφορά σε δικαστική απόφαση κατάσχεσης εις βάρος της εταιρείας του δήμου «ΔΕΜ Α.Ε.» ύψους 455.000 ευρώ, έχω την υποχρέωση να δηλώσω τα ακόλουθα,

Η «ΔΕΜ Α.Ε.», δημοτική εταιρεία επεξεργασίας και παραγωγής οργανοχουμικών λιπασμάτων, κατά τη περίοδο 2009 – 2010 τελούσε υπό το καθεστώς παράνομης κατάληψης από την εταιρεία «ΒΙΟΚΟΜΠΟΣΤ».

Η εταιρεία αυτή χωρίς καμία προηγηθείσα διαγωνιστική διαδικασία κατέλαβε το χώρο, χωρίς κανένα πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, χωρίς δηλαδή να καταγραφούν τα μηχανήματα που υπήρχαν στο χώρο, κατείχε  παράνομα την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου και με την άδεια αυτή λειτουργούσε τόσο το εργοστάσιο της ΔΕΜ, όσο και ανάλογο εργοστάσιο στη Ριτσώνα! Δηλαδή με την άδεια λειτουργίας της ΔΕΜ λειτουργούσε το εργοστάσιο στη Ριτσώνα, το οποίο δεν είχε άδεια!

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου την 1/1/2011, αφού ενημερώθηκα κάλεσα τον εκπρόσωπο της εταιρείας και του ζήτησα να μου καταθέσει όλα τα επίσημα παραστατικά που αποδείκνυαν ότι κατείχε την άδεια του εργοστασίου νόμιμα.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν παρουσίασε τίποτα και βέβαια μετά από αυτό έδωσα εντολή να κινηθούν όλες οι διαδικασίες διοικητικής αποβολής του από το χώρο του εργοστασίου, καθώς και να ασκηθεί αγωγή για την παράνομη κατάληψη και εκμετάλλευση του χώρου.

Παράλληλα όρισα μια τριμελή επιτροπή για την πλήρη καταγραφή όλου του τεχνολογικού εξοπλισμού που υπήρχε στο χώρο εκείνη τη χρονική στιγμή, καθώς και του εξοπλισμού που ήταν ήδη εγκατεστημένος προγενέστερα.

Από τον έλεγχο που έγινε αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε τίποτα από τον προϋπάρχονται εξοπλισμό.

Τότε ζητήσαμε εγγράφως να μας απαντήσει που βρίσκονται τα προϋπάρχοντα μηχανήματα και να τα παραδώσει, καθώς επίσης να πάρει τα μηχανήματα του και να εκκενώσει το χώρο άμεσα.

Ακολούθως ο εκπρόσωπος της εταιρείας  προέβη σε αλλεπάλληλες αγωγές οι οποίες απορρίφθηκαν όλες.

Τη λειτουργία του εργοστασίου ανέλαβε το 2012 η εταιρεία «MEGA ECO», η οποία κατέβαλε ετησίως στη ΔΕΜ το ποσό των 100.000 ευρώ.

Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της μεταφοράς της κοπριάς από τα πτηνοτροφεία της περιοχής στο εργοστάσιο, καθώς και πάγιες ανελαστικές δαπάνες.

Στο τέλος της θητείας μου στο ταμείο της ΔΕΜ υπήρχαν 35.000 ευρώ.

Μέχρι τότε ουδεμία άλλη αγωγή είχε κατατεθεί στην εταιρεία.

Την εξέλιξη της εταιρείας από εκεί και στο εξής την ανέλαβε η διοίκηση του κ. Σταμούλη και δεν γνωρίζω πότε κατατέθηκε η αγωγή που επιδίκασε το ποσό των 455.000 ευρώ εις βάρος της εταιρείας.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σήμερα η ΔΕΜ υπό τη διαχείριση της εταιρείας MEGAECO προχωράει με γοργούς ρυθμούς και έχει φτάσει στο επίπεδο να παράγει βιοαέριο!

Για το λόγο αυτό θεωρώ πως πρέπει άμεσα να υπάρξουν δικαστικά αντίμετρα από πλευράς δήμου, ώστε μια παράνομη και καταχρηστική δικαστική απόφαση, χωρίς αντικειμενικές αποδείξεις να εκπέσει».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Χειρουργός – Εντατικολόγος

Πρ. Δήμαρχος Μεγαρέων