«Ο Δήμος έχει συνέχεια»! Αυτό διαμηνύουν όλοι όσοι κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στα κοινά.

Γι’ αυτό και εκφράζεται η άποψη, πως οι δήμαρχοι που έρχονται, θα πρέπει να σέβονται τους παλιούς για όσα προσέφεραν, με την επισήμανση πως σε καμία περίπτωση οι «νέοι» δήμαρχοι δε θα πρέπει να κρύβουν ή να προσπερνούν ότι έκαναν οι πρώην συνάδελφοί τους.

Η επισήμανση αυτή, εστιάζεται κυρίως στα θετικά που αφήνουν παρακαταθήκη οι απερχόμενες δημοτικές διοικήσεις στις επόμενες που αναλαμβάνουν.

Όμως όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και πολλά αρνητικά που αποτελούν «αγκάθι» για τους δημάρχους, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη για την ομαλή διακυβέρνηση ενός δήμου.

Όσον αφορά το δήμο Μεγαρέων, η νέα υπό τον κ. Παναγιώτη Μαργέτη διοίκηση του δήμου, στους 5 μήνες θητείας της βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος, μια … «αμαρτία παλιά», μια «ζημιά» 455.000 € που αφορά τη Δημοτική Επιχείρηση Παραγωγής & Εμπορίας, Οργανοχουμικών Λιπασμάτων (ΔΕΜ Α.Ε.) που είχε συσταθεί για να διαχειρίζεται την κοπριά.

Το χρέος των 455.000 € αφορά δικαστική απόφαση για παρακράτηση μηχανήματος – αναδευτήρα κοπριάς – , από ιδιώτη, στον οποίο επί διοίκησης Δ. Στρατιώτη είχε προταθεί να επενδύσει στην ΔΕΜ Α.Ε. και αρχικά δοκιμαστικά να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της κοπριάς που ήταν σε αδράνεια.

Όμως το 2010 η διοίκηση άλλαξε, οπότε άλλαξαν και τα σχέδια, με το τότε δήμαρχο του νέου Καλλικρατικού δήμου κ. Γιάννη Μαρινάκη να εμπιστεύεται την επαναλειτουργία του εργοστασίου της κοπριάς στην εταιρεία ΜέγαEco του κ. Πολυχρονόπουλου, χωρίς όμως ο αναδευτήρας να επιστραφεί άμεσα στον αρχικό του κάτοχο, ο οποίος ακολούθησε την δικαστική οδό για να δικαιωθεί.

Η δικαιοσύνη λοιπόν απεφάνθη, με αποτέλεσμα ένα ακόμη χρέος να έρχεται από το … πουθενά, για να αποτελέσει «αγκάθι» για την διοίκηση Μαργέτη.

Ένα υπέρογκο ποσό που από 255.000 € με τους τόκους φτάνει τα 455.000 € και ενδεχομένως θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τη ΔΕΜ δημιουργώντας ταυτόχρονα και οικονομική ζημιά στο δήμο.