Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή πρόκληση που αφορά τόσο τη χώρα μας όσο και την πορεία της Ευρώπης.

Σε πρόσφατη έρευνα της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών απάντησαν ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα η Ελλάδα δεν θα λειτουργεί αξιοκρατικά (76%), δεν θα είναι οικονομικά ισχυρή (74%), δεν θα έχουμε φτάσει το μέσο ευρωπαϊκό βιοτικό επίπεδο (65%), δεν θα είναι μια ασφαλής χώρα (57%) και ότι θα παραμένουν άλυτα πολλά προβλήματά της (70%).

Πρέπει να αντικρύσουμε χωρίς ωραιοποιήσεις μια πραγματικότητα που κυριαρχεί και να εργαστούμε για μια μεγάλη ανάταξη και αλλαγή τροχιάς. Η ελληνική κοινωνία βλέπει τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται με ανασφάλεια, φόβο, θυμό, γιατί την βρίσκουν άοπλη.

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται να εκφράσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα με σαφείς προτεραιότητες που μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.

Το δεύτερο διακύβευμα των εκλογών, είναι τελικά ποια Ευρώπη θέλουμε. Και το ΠΑΣΟΚ, κόμμα αληθινά ευρωπαϊκό, μπορεί και δίνει τις απαντήσεις. Θέλουμε μια Ευρώπη που στηρίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και μειώνοντας τις ανισότητες. Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε πολιτικές που διασφαλίζουν την οικονομική σύγκλιση, την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη απαιτούν νέες ριζοσπαστικές πολιτικές και κυρίως τεράστιους χρηματοδοτικούς πόρους. Για την οικονομική σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή, την ανασύνταξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τη συγκράτηση της φυγής των επενδύσεων στις ΗΠΑ, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή αυτονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η μοναδική πηγή εξεύρεσης των πόρων αυτών είναι ο κοινός δανεισμός. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Δεξιά, είναι ο σφοδρότερος αντίπαλος του Ευρωομολόγου, καταδικάζοντας τους ευρωπαϊκούς λαούς σε μια συνεχώς επιδεινούμενη υστέρηση και εγκατάλειψη των απαραίτητων δημοσίων υποδομών για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της. Το σύνθημα της ευρωπαϊκής δεξιάς είναι όποιος έχει τους πόρους και τα μέσα προχωρά, οι υπόλοιποι μένουν ολοένα και πιο πίσω.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να υπογράψει την κοινή επιστολή 11 χωρών για τις τεράστιες επιδοτήσεις που δίνουν οι πλούσιες χώρες στις επιχειρήσεις τους σε βάρος των πιο αδύναμων χωρών όπως η δική μας. Όπως, επίσης, αρνήθηκε να υπογράψει και την επιστολή τριών χωρών για την έκδοση ευρωομολόγου για την ευρωπαϊκή άμυνα.  Η ΝΔ αποτελεί οργανικό τμήμα της ευρωπαϊκής δεξιάς.

Η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές δεν πρέπει να είναι απλά μια ψήφος αντίδρασης προς την κυβέρνηση. Πρέπει και είναι πολλά περισσότερα. Είναι μια ενεργητική επιλογή για το αύριο της  Ελλάδας και της Ευρώπης. Γιατί είναι καιρός να υπερασπιστούμε τις αξίες που πιστεύουμε και να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον όπως το ονειρευόμαστε.

Τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε μια ισχυρή, δίκαιη και προοδευτική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της μεγάλης αλλαγής.

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου μπορούν να λειτουργήσουν ως αφετηρία για την συσπείρωση της Δημοκρατικής Παράταξης και την αρχή του τέλους για την συντηρητική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ο Ηλίας Κικίλιας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά

Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στις οικονομικές επιστήμες

Είναι Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΚΕ και Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ

Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ

Υπήρξε Διοικητής του ΟΑΕΔ (2010 – 2013)