Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, άνθρωπος της νέας γενιάς μιλάει αποκλειστικά στην «Αιχμή»

Ένας νέος άνθρωπος, επιστήμονας που διδάσκει ευρωπαϊκή πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων, ο Λευτέρης Καρχιμάκης κοσμεί το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Αν και νεαρός στην ηλικία, ο Λευτέρης πείθει κάθε συνομιλητή του αλλά και όποιον τον ακούει να καταθέτει τις απόψεις του για την πρόκληση της ευρωβουλής αλλά και για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων με τις πολιτικές ανακατατάξεις στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Παρά το νεαρό της ηλικίας σας, καταγράφετε μια σημαντική πορεία ως ακαδημαϊκός. Πώς πήρατε την απόφαση να κατέβετε στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ;

 Έχω την τιμή να διδάσκω Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων στην Χάγη, στο πανεπιστήμιο του Leiden. Η απόφασή μου να συμμετέχω στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ήταν η πεποίθηση μου ότι κάτι πρέπει να αλλάξει με το «μοντέλο» ευρωβουλευτή που βλέπουμε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές ήταν προτελευταίοι στην επιδραστικότητα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό δεν θεωρώ ότι οφείλεται σε ζητήματα ικανότητας των νυν ευρωβουλευτών μας, αλλά στην πολυπλοκότητα της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ως Λέκτορας ευρωπαϊκής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων και ως κάτοικος των τελευταίων ετών στην καρδιά της Ευρώπης, θεωρώ ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής θα πρέπει να είναι αυτός που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου και γενικότερα των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και να μην “εγκλωβίζεται” ανάμεσα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, γυρνώντας πίσω στην χώρα σε εβδομαδιαία βάση ώστε να μην αποκόπτεται με τα προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία.

Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο συστηματικά, καθώς οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί, δεν είναι πια ένα φόρουμ ανταλλαγής πολιτικών θέσεων και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των εθνικών αντιπροσωπειών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και πολλά έτη είναι συμμέτοχος στη δημιουργία και προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών, που αγγίζουν το 60 με 70% της νομοθεσίας που αφορά στην καθημερινή ζωή όλων μας.

Πρέπει λοιπόν οι εκπρόσωποι της χώρας μας να έχουν γνώσεις, ευελιξία, εμπειρία διαπραγμάτευσης και στόχευση διαβούλευσης προκειμένου να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και πολιτικές για το κοινό καλό.

Ως άνθρωπος της Νέας Γενιάς, πως σχολιάζετε την αδιαφορία των συνομηλίκων σας για τις πολιτικές διαδικασίες;

 Η νέα γενιά υποεκπροσωπείται στην πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική ζωή της χώρας και το στοίχημα της είναι να ακουστούν επιτέλους τα προβλήματά της. Υπάρχει μία βεβαιότητα ότι θα ζήσουμε χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές και αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε αγώνες και διεκδικήσεις.

Η γενιά μου και οι ακόμα νεότεροι εμφανίζονται συχνά ως μία γενιά απολίτικη που κινείται μεταξύ της αποχής και της ψήφου με τη λογική των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και η επαφή που είχα με πολλούς νέους και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, κατά τις επισκέψεις μου σε πολλά μέρη της χώρας μας, μου έδειξε αντίθετα ότι οι περισσότεροι διψούν να συμμετέχουν και να καταφέρουν να ακουστούν οι ανησυχίες και τα προβλήματα τους.

Που θα βλέπατε τον εαυτό σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

 Ως ακαδημαϊκός, το ερευνητικό μου πεδίο βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή διαπραγματευτική πολιτική, ενώ μέσα στην ακαδημαϊκή μου έρευνα βρίσκεται και η πολιτική οικονομία.

Αν είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να βρίσκομαι σαφώς στην επιτροπή Δημοκρατίας – Θεσμών, την γνωστή λόγω των εξελίξεων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα «LIBE».

Όμως θα με ενδιέφερε πολύ και η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης, γιατί βλέποντας από πρώτο χέρι το κράτος της Ολλανδίας και άλλων Δυτικών χωρών, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει άλλο σύγχρονο κράτος από την Ελλάδα, το οποίο είναι τόσο αστικοποιημένο.

Από τις περιοδείες που έχω πάει στην Περιφέρεια, διαπίστωσα το αίσθημα εγκατάλειψης, απουσία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και αυτό είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να δώσω αγώνες για να αλλάξει.

Τέλος, τι πρέπει να περιμένει από εσάς ο ελληνικός λαός, εφόσον εκλεγείτε;

 Η κοινωνική σύνδεση, η επαφή με την κοινωνία των πολιτών, με τους εκλογείς είναι αυτό που λείπει από την δράση των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Εισηγούμαι ένα άλλο μοντέλο, όπου η τακτική αλληλοενημέρωση και η λογοδοσία θα αποτελούν βασικές αρχές της δράσης. Πρέπει να φτάνει η φωνή των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο πιο αυθεντικά και ηχηρά γίνεται.

Κι αυτό αποτελεί βασικό μου στόχο. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι ο λόγος που αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος στις ευρωεκλογές, για να δώσω αγώνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Κάθε χρόνο το 50%-60% της Ελληνικής νομοθεσίας προέρχεται από αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου. Ένας από τους αγώνες που θα ήθελα να έχω την τιμή να δώσω στο ευρωκοινοβούλιο αφορά το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να υπάρξει μείωση των ανισοτήτων εντός των χωρών της ΕΕ αλλά και μεταξύ τους.

Τα λάθη των πολιτικών του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος που οδήγησαν σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας πρέπει να αποφευχθούν.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Λευτέρης Καρχιμάκης είναι νομικός και πολιτικός επιστήμονας. Εργάζεται στη Χάγη της Ολλανδίας. Διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων ως Λέκτορας και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Leiden όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις πολιτικές επιστήμες.

Επιπλέον έχει εκλεγεί εκπρόσωπος των Λεκτόρων στο ΔΣ της σχολής. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως νομικός στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα και ως νομικός και πολιτικός ερευνητής στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και στην Υπηρεσία του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Έχει καταγωγή από το Λασίθι της Κρήτης και τα Δολιανά Αρκαδίας. Είναι ο νεότερος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.