Δίκαιες «φωνές» για τα σχολεία στη Νέα Πέραμο. Ακούει κανείς;

Γιατί καθυστερεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του κτηρίου του 2ου Δημοτικού που θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση του 1ου Δημοτικού; 

Φτάνει πια η κωλυσιεργία, η κοροϊδία και η έλλειψη ελέγχου που έχει φέρει πίσω μια δεκαετία την ολοκλήρωση ενός έργου ωφέλιμου για τους μαθητές

Όπως είναι γνωστό, η έλλειψη βασικών υποδομών στα σχολεία απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Η «Αιχμή» και το aixminews.gr ανοίγουν σήμερα έναν κύκλο, με ρεπορτάζ για όλα τα σχολεία του δήμου Μεγαρέων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, με παρεμβάσεις που θα πρέπει να ξεκινήσουν τους θερινούς μήνες ώστε τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα ίδια – χρόνια – προβλήματα.


Στο προσκήνιο τα σχολεία της Νέας Περάμου…

Η εκκίνηση του ρεπορτάζ γίνεται από τα σχολεία της Νέας Περάμου, από εκεί δηλαδή που λίγους μήνες πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ξεκίνησαν και εντάθηκαν, οι δίκαιες φωνές των ανθρώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και των Συλλόγων Διδασκόντων.

Αφορμή γι’ αυτό αποτέλεσαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου, οι μαθητές του οποίου σήμερα στεγάζονται σε 11 isobox και 3 προκάτ αίθουσες, όταν  στο κεντρικό κτήριο υπάρχουν μόνο 5 αίθουσες.

Όλα αυτά την στιγμή που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο παλιό κτήριο του σχολείου οι οποίες γίνονται με την ευγενική χορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.

Εργασίες που όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Γιώργος Γκούμας, έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια για να ολοκληρωθούν, εφόσον το 2008 είχε γίνει η μισή επισκευή!


Μπορεί να δημιουργηθεί στο ίδιο οικόπεδο νέα σχολική μονάδα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τους γονείς.

Άπαντες λοιπόν αναρωτούνται: «Τι πρέπει να γίνει όμως προκειμένου στο οικόπεδο που στεγάζεται όλα αυτά τα χρόνια το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου να δημιουργηθεί μία νέα σχολική μονάδα»;

Οι πληροφορίες που προέκυψαν από την έρευνα που κάναμε, αναφέρουν πως για να δημιουργηθεί μια νέα σχολική μονάδα πρέπει το συγκεκριμένο οικόπεδο να χαρακτηριστεί σχολικό, ούτως ώστε να γίνει μελέτη και να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός νέου σχολικού κτηρίου.

Μάλιστα έγινε γνωστό, πως ήδη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Σάλτας έχει «σκύψει» πάνω από το πρόβλημα για να δώσει λύση.

Μέχρι τότε όμως, πρέπει να γίνουν ενέργειες για την προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών τη στιγμή που στο προαύλιο υπάρχουν 11 isobox και 3 προκάτ αίθουσες με πολλά προβλήματα και κυρίως υψώματα τα οποία βάσει των προδιαγραφών της ΚΤΥΠ απαγορεύεται να υπάρχουν.


Πώς όμως θα αποσυμφορηθεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου;

Η λύση στην αποσυμφόρηση του σχολείου μπορεί να έρθει μέσω της ολοκλήρωσης του έργου του νέου κτηρίου που θα στεγάσει το 2ο Δημοτικό Σχολείο και 2ο Νηπιαγωγείο Νέας Περάμου.

Πρόκειται για ένα έργο που παρ’ ότι χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και εκτελείται από την ΚΤΥΠ εντούτοις κωλυσιεργεί, αφού ενώ η υλοποίησή του ξεκίνησε το 2014 με χρόνο παράδοσης το 2020, έχει ήδη πάρει τρεις παρατάσεις, με την τελευταία να είναι στις 31/12/2023.


«Το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ΧΘΕΣ… θα κινηθούμε νομικά»

 Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Αντωνία Κουκά υποστηρίζει ότι «το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ΧΘΕΣ», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει την αναγκαιότητα της ύπαρξης νέου σχολικού κτηρίου ιδιαίτερα για την αποσυμφόρηση των μαθητών, εφόσον στο υπάρχον κτήριο που στεγάζεται σήμερα το 2ο Δημοτικό, φοιτούν 248 παιδιά!

Αξιοσημείωτο είναι πως το υπάρχον κτήριο είναι προκάτ και εντελώς ακατάλληλο, καθώς σε αυτό υπάρχουν πολλά προβλήματα με εκτεθειμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διαλυμένα παράθυρα αλλά και σίδερα να εξέρχονται από τη σκεπή.

Πλέον και με βάση όσα καταγράφονται, τίθεται και ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των μαθητών.

Όπως μας ενημέρωσε η κ. Κουκά σύσσωμος ο σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να βάλει τέλος στην κωλυσιεργία του έργου.

Οι γονείς – μέλη του συλλόγου – είναι αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά, αφού είναι κοινά παραδεκτό πως άλλη χρονιά δεν βγαίνει στο υπάρχον κτήριο.


Η άποψή μας…

Αφουγκραζόμενοι και εμείς ως εφημερίδα τις αγωνίες των γονιών για τη φοίτηση των παιδιών τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από κάθε αρμόδια αρχή το τρίμηνο των διακοπών να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο ούτως ώστε να παραδοθεί στους μαθητές το νέο σχολείο.

Πρέπει επιτέλους να τεθούν στο περιθώριο όποια γραφειοκρατικά προβλήματα και αν υπάρχουν και να συνεργαστούν (για το καλό όλων) η ΚΤΥΠ με την Περιφέρεια Αττικής ώστε να υπάρξει το επιθυμητό απ’ όλους αποτέλεσμα.

Φτάνει πια η κωλυσιεργία, η κοροϊδία και η έλλειψη ελέγχου που έχει φέρει πίσω μια δεκαετία την ολοκλήρωση ενός έργου ωφέλιμου προς κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους μαθητές.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα στο διοικητικό σχήμα της Περιφέρειας Αττικής δύο Αντιπεριφερειάρχες, (ο ένας με καταγωγή από τη Νέα Πέραμο και άλλος με καταγωγή από τα Μέγαρα) και ένα έργο όπως το νέο κτήριο που θα στεγάσει το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Νηπιαγωγείο Νέας Περάμου, να μην έχει παραδοθεί και να καθυστερεί επί μια δεκαετία η ολοκλήρωση του.

Οι υπεύθυνοι (όποιοι και αν είναι) ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αντώνης Γ. Υψηλάντης