Την αποκατάσταση της αδικίας που επιχειρείται εις βάρος της πόλης των Μεγάρων ζητούν με επιστολή που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι πρώην δήμαρχοι Μεγαρέων κ.κ. Ιωάννης Μαρινάκης, Γρηγόριος Σταμούλης, Δημήτριος Στρατιώτης, Χρυσόστομος Δ. Σύρκος και Κωνσταντίνος Σωτηρίου.

Η επιστολή που συγκινεί, αποτελεί μήνυμα ενότητας αφού αποδεικνύει ότι η επιχείρηση μείωσης και απαξίωσης της πόλης των Μεγάρων από τους δημάρχους των όμορων δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου ενώνει όλους τους Μεγαρίτες.

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση…

“Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ

Την ύστατη αυτή ώρα που ο εμβληματικός νόμος για το δικαστικό χάρτη της χώρας μας οδεύει προς ψήφιση, απευθυνόμαστε σε εσάς, για να αποκαταστήσετε μια κατάφωρη αδικία που επιχειρείται είς βάρος της πόλης των Μεγάρων.
Κύριε Πρωθυπουργέ, το αρχικό σχέδιο νόμου που τέθηκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα κριτήρια που έθετε το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, όριζε ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς την πόλη των Μεγάρων.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε όμως στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ορίζει ως περιφερειακή έδρα την Ελευσίνα, μετά από διαμαρτυρίες και κινήσεις των τοπικών και κομματικών  παραγόντων, χωρίς κανένα επιστημονικό επιχείρημα που η ίδια Κυβέρνησή σας πρόταξε, με την ανάθεση σύνταξης πορίσματος από διεθνή οργανισμό.

Και εμείς που βιώσαμε και βιώνουμε την απομόνωση από αλλεπάλληλες κατάφωρες αδικίες με τη μεταφορά ΟΛΩΝ των δημόσιων υπηρεσιών (έδρα Νομαρχίας, ΔΟΥ, Υποθηκοφυλακείο, Κτηματολογικό Γραφείο, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ) στην Ελευσίνα και σωρεία οχλουσών και επιβλαβών δραστηριοτήτων (σταθμός φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, εγκαταστάσεις ΕΛΠΕ) στα Μέγαρα,

Διερετώμεθα:

Γιατί σε όλες αυτές τις ενέργειες και προπάντων στην περίπτωση του ορισμού της έδρας του Πρωτοδικείου στη Δυτική Αττική παραβλέπονται οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της αποσυμφόρησης και της ισόρροπης κατανομής και ιδίως οι προβλέψεις του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας ότι τα Μέγαρα αποτελούν απόθεμα γης για την εσωτερική αποκέντρωση της Αττικής;

Και, τέλος, αλλά όχι έλασσον, γιατί ένα μεγάλο έργο που αλλάζει την εικόνα της περιοχής μας, η κατασκευή του Προαστιακού Δυτικής Αττικής που θα καταλήγει, περνώντας από Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, στα Μέγαρα, προωθώντας τη βιώσιμη αστική κινητικότητα δεν αξιολογήθηκε, κατά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων;

Για τους λόγους αυτούς, αιτούμεθα

Την παρέμβασή σας, ώστε η περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου να επανέλθει στα Μέγαρα, όπως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε, με σκεπτικό ότι η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί την αποκέντρωση των υπηρεσιών και το ζωτικό χώρο των Μεγάρων που διαθέτουν άνετους κοινωφελείς χώρους και κατάλληλες χρήσεις γης στην επέκταση του πρόσφατου εγκεκριμένου σχεδίου πόλης και προσφέρονται για μελλοντική ανέγερση σύγχρονων, ασφαλών και περιβαλλοντικά φιλικών κτιρίων, ιδίως δικαστικού μεγάρου.

Με τη βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε το αίτημά μας, ευελπιστούμε στην ικανοποίηση αυτού.”

Με εκτίμηση

Οι πρώην Δήμαρχοι Μεγαρέων

Ιωάννης Μαρινάκης

Γρηγόριος Σταμούλης

Δημήτριος Στρατιώτης

Χρυσόστομος Σύρκος

Κωνσταντίνος Σωτηρίου