Η ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου στον Δήμο Μεγαρέων προωθείται, καθώς οι περιοχές του Δήμου μας έχουν ήδη ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα ανάπτυξης της Δ.Ε.Δ.Δ.Α. (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου) και της Ε.Δ.Α. Αττικής το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στην πενταετία  2023 – 2027.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η Ε.Δ.Α. (Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής) μέχρι το τέλος του 2027 θα ολοκληρώσει τις νέες συμβάσεις σύνδεσης στο Δίκτυο Διανομής της Αττικής οι οποίες θα φτάσουν τις 92.463, ενώ η συνολική διανεμόμενη ποσότητα φυσικού αερίου για την ίδια περίοδο, εκτιμάται σε 26.002.443 MWh φυσικού αερίου. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σύνδεση των πόλεων Μεγάρων, Νέας Περάμου, αλλά και της ΒΙ.ΠΕ. Μεγάρων το έτος 2027.

«Φωνές» αδικίας και αγανάκτησης…

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Επρόκειτο για «φωνές» και αιτήματα δίκαια, την στιγμή που όποιος βρεθεί στην Πάχη βλέπει απέναντι της με «γυμνό μάτι» την Ρεβυθούσα από την οποία όμως οι περιοχές των Μεγάρων δεν είναι από τις πρώτες που θα τροφοδοτούνταν με φυσικό αέριο.

«Φωνές» δίκαιες, αν αναλογιστούμε την στιγμή που όλη  η κίνηση από και προς την Ρεβυθούσα γίνεται μέσω της πόλης των Μεγάρων και οι κάτοικοί της δεν  απολαμβάνουν τα προνόμια του φυσικού αερίου.

«Φωνές» αδικίας και αγανάκτησης, όταν επιχειρείται οικονομική αφαίμαξη στην τσέπη των Μεγαριτών, οι οποίοι εφόσον θελήσουν να χτίσουν μια νέα οικοδομή, υποχρεούνται εκ του νόμου να πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό για μελέτη εγκατάστασης φυσικού αερίου, το οποίο δεν τροφοδοτεί μέχρι σήμερα  τις πόλεις του Δήμου Μεγαρέων.

Και όλα αυτά βέβαια, όταν από το 2000 και την τότε δημοτική αρχή, είχε ζητηθεί εγγράφως στην Δ.ΕΠ.Α. να δημιουργηθεί στα Μέγαρα δίκτυο φυσικού αερίου.

Δυστυχώς όμως, παρά τις προσπάθειες της τότε διοίκησης Δημ. Στρατιώτη αλλά και της διοίκησης Χρ. Σύρκου μετέπειτα, ενέργειες που συνεχίστηκαν και από τους υπόλοιπους δημάρχους που πέρασαν από το Δημαρχιακό Θώκο, ο Δήμος Μεγαρέων  δεν συμπεριλαμβάνονταν στον προγραμματισμό της ΕΠΑ Αττικής το 2007, αλλά και στους επόμενους προγραμματισμούς της Δ.Ε.Δ.Δ.Α.  (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου).

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»…

Όμως, «κάλλιο αργά παρά ποτέ», όπως λέει και η γνωστή λαϊκή παροιμία.

Το αναφέρουμε αυτό, επειδή όπως προαναφέραμε, διαχρονικά, απ’ όλες τις διοικήσεις του Δήμου Μεγαρέων, έγιναν  μεγάλες προσπάθειες για την σύνδεση των περιοχών του Δήμου μας με φυσικό αέριο, με τις «φωνές» αιρετών, συλλόγων, φορέων αλλά και κατοίκων να πληθαίνουν ιδιαίτερα από το 2007 και μετά.

Και όπως επισημάναμε, ήταν  φωνές δίκαιες, αν αναλογιστούμε ότι ο Δήμος Μεγαρέων που έχει στα «σπλάχνα του» τη Νήσο Ρεβυθούσα, δηλαδή τον χώρο εγκατάστασης των δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν έχει ακόμη συνδεθεί με φυσικό αέριο, το οποίο έχει φτάσει ως την Αλεξανδρούπολη και πρόσφατα «οδεύει» προς την Καλαμάτα!

Ας ελπίσουμε ….η δικαίωση όλων μας να έρθει το 2027!