Σήμερα Τρίτη 12/03/2024 ο Δήμος Μεγαρέων υπέβαλλε ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΣΤΕ) της απόφασης «Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των εγκαταστάσεων της Λιμενικής Ζώνης ευθύνης του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγαρέων Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Περιφέρειας Αττικής», για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των εγκαταστάσεων της Λιμενικής Ζώνης που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. για τους παραπάνω Δήμους.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, θυμίζουμε, ότι οι Δήμοι Μεγαρέων και Ελευσίνας, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, είχαν εκφράσει αρνητική γνώμη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των εγκαταστάσεων της Λιμενικής Ζώνης του Ο.Λ.Ε.

Η αντίθεση του Δήμου Μεγαρέων αφορά την επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα στο Πέραμα Μεγαρίδος, για τη διευκόλυνση μεταφοράς βυτιοφόρων οχημάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας στο Πέραμα Μεγαρίδος και στη συνέχεια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Η αίτηση ακύρωσης έγινε γιατί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) δεν έλαβε υπόψη της  το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας «Χαρακτηρισμός του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων (Ν. Αττικής) ως Περιφερειακού Πάρκου και καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και μέτρων προστασίας και διαχείρισης», το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) των Μεγάρων, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) για την περιοχή του Δήμου Μεγαρέων και άλλες σοβαρές παραμέτρους της περιοχής του λιμένα Περάματος.

Η υποβολή αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Σ.τ.Ε., έγινε από τους Νομικούς Μελέτη Στ. Μουστάκα και Βασιλική Καραγεώργου και οι λόγοι στοιχειοθετήθηκαν με την συνδρομή του συμπολίτη μας Μηχανολόγου Γιώργου Π. Σκλαβούνου.

Με βάση αυτή την εξέλιξη και την άμεση αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στο Δήμαρχο των Μεγαρέων Παναγιώτη Μαργέτη και στη νέα διοίκηση του Δήμου, γιατί από τη πρώτη στιγμή της θητείας τους δείχνουν έμπρακτα την ευαισθησία τους για τα περιβαλλοντικά θέματα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας, χωρίς – όπως λέει και ο λαός – «να αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω»!