Ερώτηση σχετικά με την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ρεβυθούσα προς το Πέραμα Μεγάρων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ με αποδέκτη τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

«Τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ξεκινήσει η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη νήσο Ρεβυθούσα προς τον προβλήτα του Περάματος στα Μέγαρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το πρώτο βυτιοφόρο πέρασε την Παρασκευή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη γίνεται χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο λαός της περιοχής, που είναι δικαιολογημένο να αγανακτεί και να ανησυχεί. Πολύ περισσότερο που η αγωνία των κατοίκων μεγαλώνει, αφού η διεύλευση των βυτίων θα γίνεται πλησίον οικιστικών περιοχών του Δήμου Μεγάρων και κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως διυλιστήρια.

Οι δραστηριότητες μεταφοράς LNG πραγματοποιούνται δηλαδή σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, που συγκεντρώνονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεγάλης επικινδυνότητας που σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στις σχετικές δραστηριότητες και την απουσία ουσιαστικού ελέγχου από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας εργαζομένων και πληθυσμού, αυξάνουν τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με καταστροφικές συνέπειες για το λαό και το περιβάλλον.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να απαγορευθεί η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρεβυθούσα προς το Πέραμα Μεγάρων, όπως άλλωστε απαιτούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής,

– Να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος των μέτρων προστασίας εργαζομένων και πληθυσμού από επικίνδυνες δραστηριότητες, που εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης».

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 Χρήστος Τσοκάνης (βουλευτής Δυτικής Αττικής), Νίκος Αμπατιέλος, Βίβη Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Αφροδίτη Κτενά, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης