Ένα από τα πρόσωπα που απασχόλησαν την τοπική επικαιρότητα την εβδομάδα που πέρασε ήταν ο κ. Δημήτρης Παπαγγελής.

Αναφερόμαστε στον πρώην πλέον πρόεδρο της Επιτροπής Αγώνα κατά της διέλευσης των LNG, που υπέβαλλε την παραίτησή του από την προεδρεία, μετά απ’ όλα όσα έγιναν ανάμεσα στο μέλος της επιτροπής κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο και στο Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της περασμένης Πέμπτης στη Νέα Πέραμο.

Ο κ. Παπαγγελής μιλάει σήμερα αποκλειστικά στην ΑΙΧΜΗ και στο aixminews.gr  για το θέμα αυτό και όχι μόνο, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα σχετικά με τα σχέδια των κρατούντων για την περιοχή μας.

 ΕΡΩΤ: Την περασμένη εβδομάδα είδαμε να δημοσιεύεται στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η παραίτησή σας από την Επιτροπή Αγώνα κατά της διέλευσης των LNG μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο τέλος της συγκέντρωσης στη Ν. Πέραμο. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην αιωρούνται διάφορα, πείτε μας πως επιλεγήκατε για την θέση του προέδρου της επιτροπής;

 ΑΠΑΝΤ: Καταρχήν κ. Υψηλάντη σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για το μεγάλο αυτό θέμα που προέκυψε.

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, ενεργών πολιτών θα έλεγα, που ανησυχούσαμε σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί με την διέλευση των βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν το LNG. Ανησυχούσαμε και συνεχίζουμε να ανησυχούμε, γνωρίζοντας την ακαταλληλότητα του προβλήτα, αλλά και την ακαταλληλότητα των δρόμων που θα περάσουν τα βυτιοφόρα.

Γνωρίζοντας ότι στις 30 Οκτωβρίου 2023 εκδικάζονταν οι προσφυγές του Δήμου Μεγαρέων, θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να κινηθούμε για να πιέσουμε κάθε αρμόδια αρχή  η οποία επιβάλλεται να κατανοήσει ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και δεν μπορεί κανείς ερήμην μας να ορίζει τις τύχες μας.

Δεν μπορεί κανείς να αποφασίζει για εμάς χωρίς την συγκατάθεσή μας, ιδιαίτερα και όσον αφορά ένα τόσο σοβαρό θέμα όπου ω μη γένοιτο εάν κάτι συμβεί, θα μιλάμε πλέον για μεγάλη καταστροφή.

Οπότε, οι εμπλεκόμενοι στην επιτροπή, γνωρίζοντας πως σαν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος είχα για το θέμα αυτό κάποιες σκέψεις που συνέπιπταν με τις δικές τους, μου πρότειναν την προεδρεία της επιτροπής και το αποδέχτηκα.

ΕΡΩΤ: Τι είχε συμφωνηθεί και τι δεν τηρήθηκε κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης με αποτέλεσμα να δεχθεί «βέλη» από τους πολίτες η επιτροπή αγώνα;

 ΑΠΑΝΤ: Είχε προταθεί να μην μιλήσουν οι πολιτικοί που θα παρευρίσκονταν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Προσωπικά στην αρχή αντέδρασα, τονίζοντας πως πρέπει να ακουστούν όλες οι «φωνές». Τα μέλη της επιτροπής όμως μου εξήγησαν πως αν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία θα πλατειάσουμε και θα υπάρξει πρόβλημα με τους μαθητές οι οποίοι θα έπρεπε να επιστρέψουν στα σχολεία τους. Τότε θεώρησα σωστό να συμφωνήσω μαζί τους και έτσι προχωρήσαμε.

 ΕΡΩΤ: Στην επιστολή παραίτησης τονίζετε ότι παραιτείστε για λόγους ευθιξίας. Ποιος όμως ήταν τελικά ο βασικότερος λόγος που σας ώθησε στην παραίτηση από την θέση του προέδρου;

 ΑΠΑΝΤ: Ξεκάθαρα ο βασικότερος λόγος της παραίτησης μου ήταν το κλείσιμο του μικροφώνου στο Δήμαρχο. Θεωρώ ότι είναι μια πράξη που δε νομίζω ότι τιμά κανέναν μας. Τόσο εμένα σαν πρόεδρο, όσο και όλα τα μέλη της επιτροπής. Ακόμα και τον Μιχάλη τον Παπαδόπουλο που πήγε στην κονσόλα και έκλεισε το μικρόφωνο.

Διευκρινίζω, πως εγώ παρακολουθώντας το συμβάν, παρότρυνα τον κ. Παπαδόπουλο να δώσει το μικρόφωνο στο Δήμαρχο και όταν τον ρώτησα (μετά το συμβάν), γιατί δεν έκανε αυτό που του ζήτησα, μου είπε ότι δεν το άκουσε.

Είναι γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ένταση και φασαρία από την στιγμή που ο κ. Δήμαρχος ξεκίνησε να πάει στο μικρόφωνο.

Κάποιοι είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται και να φωνάζουν κατά του κ. Σταμούλη.

Οπότε δημιουργήθηκε ένα πολύ άσχημο κλίμα.

Πιστεύω ότι έπρεπε να δοθεί το μικρόφωνο στο Δήμαρχο. Κακώς κλείστηκε!

Οι φωνές των πολιτών και ιδιαίτερα του πρώτου πολίτη του Δήμου, του προσώπου που εκπροσωπεί το κορυφαίο θεσμικό όργανο του Δήμου μας, δεν πρέπει να φιμώνονται.

Είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι, έτσι πρέπει να γίνει. Ο Δήμαρχος, όπως και αν λέγεται αυτός, εκπροσωπεί το λαό, εκπροσωπεί τους δημότες, εκπροσωπεί το Δήμο.

Το χειρότερο όλων, είναι πως δεν δόθηκε η δυνατότητα στο Δήμαρχο να απαντήσει επί του προσωπικού στις κατηγορίες που του αποδόθηκαν επειδή δεν έκλεισε τα σχολεία.

 ΕΡΩΤ: Πως αισθανθήκατε βλέποντας νεαρά παιδιά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατ’ επέκταση στην κινητοποίηση;

ΑΠΑΝΤ: Είδαμε πολλά παιδιά παρά το ψιλόβροχο να συγκεντρώνονται από τις 8:00 το πρωί, με την ορμή και τον ενθουσιασμό που διακρίνει τη νεολαία.

Αυτό εμένα προσωπικά με χαροποίησε πάρα πολύ.

Δεν σας κρύβω, πως στο μυαλό μου τότε ήρθαν στιγμές του 1973, όταν και εγώ ήμουν 10 ετών και με έπαιρνε μαζί του ο πατέρας μου, όταν  στα Μέγαρα διαμαρτυρόμαστε κατά του Ανδρεάδη, της ΣΤΡΑΝ και της Χούντας.

Είναι το προσωπικό μου βίωμα, που με ώθησε να είμαι ευαίσθητος στους αγώνες, το βίωμα που με έκανε να αγαπήσω ακόμη περισσότερο την πόλη που γεννήθηκα.

Πιστεύω λοιπόν πως οι νεολαίοι που συμμετείχαν, έδωσαν διαφορετικό τόνο στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και έχουν μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της. 

ΕΡΩΤ: Αν μη τι άλλο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κρίνεται επιτυχημένη. Πιστεύετε ότι θα ακουστούν εκεί που πρέπει οι φωνές της νεολαίας και οι αγωνίες των ενηλίκων;

ΑΠΑΝΤ: Πιστεύω πως κανένας αγώνας δεν πηγαίνει χαμένος. Σίγουρα θα ακουστούν οι φωνές μας και ιδιαίτερα αυτές των παιδιών μας.

Κάθε φωνή και κάθε διαμαρτυρία είναι ένα «αγκάθι» στα σχέδια των κρατούντων.

Μου δίνεται η ευκαιρία να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης της χώρας, διότι στο σύγχρονο κόσμο δε νοείται ανάπτυξη χωρίς ενέργεια.

Και θέλουμε ενέργεια καθαρή, με το φυσικό αέριο να αποτελεί μια από τις καθαρότερες και φθηνότερες μορφές ενέργειας.

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι «φύτρωσαν» στα σπλάχνα μας στη Ρεβυθούσα οι δεξαμενές φυσικού αερίου και να ωφεληθούμε.

Διότι είναι αδιανόητο ο Δήμος μας να έχει δίπλα του τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας και να μην είναι από τους πρώτους που θα τροφοδοτούνταν με φυσικό αέριο.

Ελπίζω η νέα δημοτική αρχή με το κέφι που μπαίνει και την φόρα που έρχεται, να καταφέρει να επιτύχει την τροφοδότηση των πόλεών μας με φυσικό αέριο.

Επιβάλλεται όμως να επιλυθεί το θέμα με τα βυτιοφόρα των LNG. Ο δρόμος του Περάματος είναι ακατάλληλος. Από την στιγμή που τα συγκεκριμένα φορτηγά είναι τόσο μεγάλα και τόσο φαρδιά, είναι αδύνατη η διέλευσή τους.

Ο κίνδυνος είναι ορατός και επιβάλλεται να βρεθεί λύση. Φωνάζουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα και για να μην θρηνήσουμε θύματα σε μια ανατροπή ενός τέτοιου βυτίου, το οποίο ισοδυναμεί με 600 βυτία μεταφοράς άλλων καυσίμων σαν και αυτό που πρόσφατα πήρε φωτιά στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου στην Κακιά Σκάλα.

Λέμε ΝΑΙ στην ανάπτυξη, βάζοντας όμως πάνω και πρώτη απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Πρέπει όλοι αυτοί που σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, να μάθουν να υπολογίζουν πρώτα τον ανθρώπινο παράγοντα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το κέρδος τους!

ΕΡΩΤ: Πείτε μας για την συγνώμη του Μιχάλη Παπαδόπουλου προς τον Δήμαρχο;

ΑΠΑΝΤ: Ήταν μια παλικαρίσια στάση. Τον πήρα τηλέφωνο και τον συγχάρηκα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Μιχάλης ο Παπαδόπουλος είναι ένας αγωνιστής που δεν έχει λείψει από κανέναν αγώνα, όπως και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην επιτροπή. Είναι χρήσιμος, αλλά δεν είναι αναλώσιμος.

Θα τον χρειαστούμε γιατί απ’ ότι φαίνεται είναι ανοικτό το ενδεχόμενο στην περιοχή μας να προκύψουν και άλλα θέματα από την στιγμή που οι κρατούντες μας θεωρούν σαν την πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου.

 ΕΡΩΤ: Πριν λίγες ημέρες βγήκατε από έναν αγώνα αυτό των Περιφερειακών Εκλογών. Πως σχολιάζετε το αποτέλεσμα των Περιφερειακών αλλά και των Δημοτικών Εκλογών;

ΑΠΑΝΤ: Όσον αφορά την Περιφέρεια, οφείλω να συγχαρώ τον κ. Χαρδαλιά που από την πρώτη Κυριακή κέρδισε τις εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος Περιφερειάρχης θα πρέπει να ρίξει περισσότερο το βλέμμα του προς την Δυτική Αττική, κατανοώντας πως στην περιοχή μας δεν χωράει καμία άλλη οχλούσα δραστηριότητα.

Αν το 2015 η κ. Δούρου είχε υλοποιήσει το πρόγραμμα που είχε καταθέσει ο κ. Σγουρός για την διαχείριση των απορριμμάτων το πρόβλημα στην Αττική θα είχε λυθεί. Η δυτική Αττική θα δέχονταν το 1/3 των σκουπιδιών που της αναλογεί και τα άλλα 2/3 θα είχαν πάει στην Ανατολική Αττική, με σύγχρονες χωματερές με σωστή ανακύκλωση.

Ο σχεδιασμός όπως τον έκαναν «φορτώνει» στα Μέγαρα ένα ΧΥΤΥ όπου σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στην Αμερική, αυτά είναι επικίνδυνα διότι πέριξ των ΧΥΤΥ και σε ακτίνα 5 χλμ. τα παιδιά που γεννούνται έχουν πολλά προβλήματα, ενώ υπάρχει και μεγάλη έξαρση καρκινογενέσεων.

Προσωπικά θα πολεμήσω την δημιουργία ΧΥΤΥ στα Μέγαρα.

Γι’ αυτό καλώ οποιοδήποτε συμπολίτη – ενεργό πολίτη θέλει, όπου και αν ανήκει, να συζητήσουμε μαζί και να προχωρήσουμε στην δημιουργία ομάδας δράσης που θα παρεμβαίνει σε ευαίσθητα ζητήματα που θα αφορούν την περιοχή μας.

Γιατί στον αγώνα προστασίας του περιβάλλοντος δεν περισσεύει κανείς! Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Όσον αφορά τη νέα δημοτική αρχή, χαίρομαι ιδιαίτερα που απαρτίζεται από νέα παιδιά και καλούς μου φίλους.

Όλοι έχουν ονειρευτεί το Δήμο μας καλύτερο, εντελώς διαφορετικό και είμαι σίγουρος ότι με μπροστάρη τον Παναγιώτη Μαργέτη θα πάνε τις πόλεις μας μπροστά.

Οι πολίτες έδειξαν ότι ήθελαν την αλλαγή, γι’ αυτό και έδωσαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο νέο Δήμαρχο και τον συνδυασμό του.

Οι προσδοκίες του κόσμου είναι μεγάλες, όμως μεγάλος είναι και ο αγώνας του κ. Παναγιώτη Μαργέτη. Εύχομαι για το καλό όλων μας ο φίλος Τάκης να επιτύχει.