Πονοκέφαλο σε πολλούς ιδιοκτήτες φέρνει απόφαση του ΣτΕ που υπερτονίζει ότι για την εκτός σχεδίου δόμηση δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) προκειμένου να προχωρήσει κάποιος στην κατασκευή μιας οικοδομής.

Η επίμαχη απόφαση 176/2023 αφορά αγροτεμάχια που δημιουργήθηκαν πριν το 2003, είναι εκτός σχεδίου πόλης και δεν έχουν πρόσοψη σε χαρακτηρισμένο δρόμο και αποτελεί βόμβα ιδιαίτερα για τους μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους επενδυτές αφού πλέον οικόπεδα άρτια κινδυνεύουν να μην μπορούν να οικοδομηθούν από εδώ και στο εξής.

Επί της ουσίας στα χαρτιά – τουλάχιστον – καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω τα οποία μέχρι πρότινος ήταν νόμιμα και μπορούσαν να οικοδομηθούν.


Να ξεκινήσουν άμεσα τα Τοπικά Ρυμοτομικά ζήτησε ο Άγγελος Μακρυγιάννης

Στην απόφαση (176/2023)του ΣτΕ που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση αναφέρθηκε στην παρέμβαση του στα προημερησίας θέματα του δημοτικού συμβουλίου ο Αγγ. Μακρυγιάννης.

Αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες εκατοντάδων συμπολιτών μας που είναι στα ”κάγκελα” από την συγκεκριμένη απόφαση αφού η περιουσία τους απαξιώνεται,  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όμορφες Πόλεις» υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα θέμα αρκετά σημαντικό για την ανάπτυξη και την οικοδομησιμότητα στην περιοχή μας.

Ο κ. Μακρυγιάννης θύμισε ότι μέχρι σήμερα όποιος είχε οικόπεδο 4 στρεμμάτων θα μπορούσε να φτιάξει μια οικοδομή, κάτι που με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανένας (εφόσον στον δήμο μας υπάρχουν μικρές ιδιοκτησίες) να κάνει τίποτα στις εκτός σχεδίου περιοχές, παρά μόνο στα εντός σχεδίου οικόπεδα.

Ο Αγγ. Μακρυγιάννης ζήτησε από τη διοίκηση να «βάλει τα δυνατά της» ώστε με βάση το νέο ΓΠΣ που έχει εγκριθεί πρόσφατα, να ξεκινήσουν άμεσα τα Τοπικά Ρυμοτομικά που θα δώσουν ανάσα σε όσους ανθρώπους θέλουν να χτίσουν ένα σπίτι ιδιαίτερα στις εκτός σχεδίου περιοχές.


Γρ. Σταμούλης: Τα Τοπικά Ρυμοτομικά τα έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών

Απαντώντας ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, διευκρίνισε πως τα Τοπικά Ρυμοτομικά τα έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών, με ανάθεση σε εταιρεία για όλη την Ελλάδα, γνωστοποιώντας πως η κατάρτιση Ρυμοτομικού Σχεδίου δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου.