Σε συνέχεια της ανάρτησης δύο αφισών με το γλυπτό του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας, «Η Φεύγουσα Κόρη» από τις αρχές Φεβρουαρίου 2023, σε 30 επιλεγμένα στέγαστρα στάσεων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, με σκοπό την προβολή της επανέκθεσης του Μουσείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής (ΕΦΑΔΑ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», ξεκινά σειρά δράσεων, σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που βρίσκονται στη χωρική αρμοδιότητά της.

Από τις 10 Μαρτίου 2023 προβάλλονται στις 120 οθόνες που είναι εγκατεστημένες στις αποβάθρες του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ., καθώς και στις οθόνες των συρμών του τραμ και του μετρό, videos διάρκειας ενός λεπτού που αναδεικνύουν όχι μόνο τη γνώριμη, αλλά και την “αθέατη” πολιτιστική όψη της Δυτικής Αττικής.

Οι περισσότεροι, ίσως, γνωρίζουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας ή την Μονή Δαφνίου που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πολλοί, όμως, αγνοούν τους κρυφούς θησαυρούς της Δυτικής Αττικής, τους οποίους το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από 28 videos που θα παρουσιαστούν σε διαδοχικές δράσεις της Εφορείας τους επόμενους μήνες.

Αναφέρουμε ενδεικτικά το Ιερό της Αφροδίτης στον οικισμό της Αφαίας, το φρούριο των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμενό, το φρούριο στις Ελευθερές και το φρούριο της Φυλής, το θολωτό τάφο Μενιδίου, τον τύμβο του Σοφοκλή στη Βαρυμπόμπη, την κρήνη του Θεαγένη στα Μέγαρα, το τείχος της Αγίας Τριάδας στην Πάχη Μεγάρων, το μεταβυζαντινό ναΰδριο του Αγίου Ζαχαρία στην Ελευσίνα, τα βυζαντινά εκκλησάκια στον Ελαιώνα Μεγάρων, τους ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και των Ταξιαρχών στα Βίλια, τη μονή Οσίου Μελετίου στην Οινόη, τη μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Αλεποχώρι, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ελευσίνας, Μεγάρων, την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών. Το επιβατικό κοινό θα ομορφύνει την καθημερινότητά του με μοναδικές εικόνες και θα ανακαλύψει τα μικρά “διαμάντια” της Δυτικής Αττικής.

Στην πρώτη ενότητα των 4 videos που ήδη προβάλλονται το κοινό θα γνωρίσει τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού που έχουν ανασκαφεί και διατηρούνται ορατά στους σταθμούς του μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ και ΑΙΓΑΛΕΩ, καθώς και τη Μονή Δαφνίου με τα θαυμαστά ψηφιδωτά της.

 

Η ΕΦΑΔΑ ευχαριστεί θερμά για την εν λόγω συνεργασία τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., καθώς και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.