Η αγωνία των κατοίκων της Κινέττας για την καθυστέρηση των εργασιών αποπεράτωσης του δικτύου ύδρευσης στην τοπική κοινότητα, τέθηκε και εγγράφως στη Βουλή από τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης».

Ο Κυρ. Βελόπουλος σε ερώτηση του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Μ. Βορίδη, Υποδομών Κων. Καραμανλή, Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, ζήτησε ενημέρωση για το χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης του έργου ώστε αυτό να παραδοθεί γρήγορα στους κατοίκους της περιοχής, εκφράζοντας μέσω της ερώτησής του τις απορίες όλων για την καθυστέρηση του έργου.

Τι αναφέρει η ερώτηση..

 «Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, Οι κάτοικοι της περιοχής της Κινέττας της Αττικής έχουν ταλαιπωρηθεί εξαιρετικά, εδώ και χρόνια, από την πλημμελή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή τους, τόσο από πλευράς δραματικής ποιοτικής υστέρησης του νερού που τους παρέχεται, όσο και από την πλευρά της υπέρογκης χρέωσής του στους σχετικούς λογαριασμούς του μέχρι τώρα παρόχου.

Η  καθυστέρηση των εργασιών αποπεράτωσης του δικτύου ύδρευσης στην Κινέττα, τέθηκε στη Βουλή από τον Πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κυρ. Βελόπουλο

Μετά από καταγγελίες επί του θέματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την εμπλοκή του «Συνήγορου του Καταναλωτή», της Εισαγγελίας των πρωτοδικών Αθηνών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το έργο της κατασκευής ενός άρτιου και λειτουργικού δικτύου ύδρευσης, κατόπιν πολλών βασάνων και κόπων, ανατέθηκε στην ΕΥΔΑΠ. Η προηγούμενη, με την σειρά της, ανέθεσε σε ιδιώτη εργολάβο, τόσο την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης, όσο και την προμήθεια των σχετικών υλικών. Δυστυχώς, όμως, η πρόσφατη έκρηξη της ακρίβειας, που ενέσκηψε μεταξύ άλλων και στα κατασκευαστικά υλικά, ανέτρεψε τον οικονομικό προγραμματισμό του έργου και ο εργολάβος κατασκευαστής της ΕΥΔΑΠ υπαναχώρησε στα μισά της ολοκλήρωσής του.

Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι της Κινέττας να μην έχουν, σήμερα, πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές δίκτυο ύδρευσης και να στερούνται ένα τεράστιας σημασίας για την τοπική κοινωνία δημόσιο έργο που θα επιτρέπει πρόσβαση σε ένα ύψιστο δημόσιο αγαθό, το οποίο έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας, χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί η αρμόδια Δημόσια Διοίκηση την πρόσβαση όλων σε μια ποιοτική ύδρευση.

Αξίζει να σημειωθεί, περαιτέρω ότι, η παρουσία ενός αξιόπιστου δικτύου με υποδομές ειδικών κρουνών πυρόσβεσης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, λόγω του σοβαρού ιστορικού πυρκαγιών που την έχει ενίοτε καταστρέψει, τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετοί επαγγελματικοί χώροι της Κινέττας (εστίαση, ενοικιάσεις δωματίων, ξενοδοχεία κλπ) εξυπηρετούν και πολλούς επισκέπτες κυρίως εσωτερικού τουρισμού στις παραλίες της περιοχής, τα καλοκαίρια. Η διαμορφωθείσα αδιέξοδη κατάσταση εγείρει εύλογα ερωτήματα, αφού, η υπό συζήτηση περιοχή απέχει ελάχιστα από την πρωτεύουσα και ανήκει στην ίδια αυτοδιοικητική Περιφέρεια, καθώς, προκειμένου για ένα τόσο σημαντικό δημόσιο αγαθό, η Πολιτεία όφειλε να έχει εξασφαλίσει τους όρους και τις συνθήκες της ακώλυτης αποπεράτωσης του δικτύου παροχής μιας ποιοτικής ύδρευσης, προβαίνοντας έγκαιρα στις κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, όπου οδήγησε η εμπλοκή των ιδιωτικών συμφερόντων στα ανωτέρω τεκταινόμενα. Τέλος, η ανάγκη για την όσο πιο δυνατόν αξιόπιστη προστασία από την καταστροφή, εξ’ αιτίας πιθανής πυρκαγιάς, αποτελούν έναν σοβαρό λόγο για την εμπλοκή ακόμα και της αρμόδιας για τεχνικά θέματα στρατιωτικής Υπηρεσίας στην κατασκευή του δικτύου ύδρευσης της περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας της αποπεράτωσης της κατασκευής του δικτύου ύδρευσης της Κινέττας της Αττικής, υπό τις παρούσες συνθήκες αύξησης της τιμής κόστους των κατασκευαστικών υλικών, γεγονός που χρησιμοποιήθηκε ως πάτημα για την υπαναχώρηση του τρέχοντα εργολάβου από το σχετικό έργο και πότε θα ολοκληρωθεί η αντικατάστασή του τελευταίου, ώστε να παραδοθεί τελειωμένο στους κατοίκους της περιοχής, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ένα αξιοπρεπές δίκτυο ύδρευσης;
  2. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την σύντομη αποπεράτωση των εργασιών κατασκευής του δικτύου ύδρευσης της Κινέττας της Αττικής, αναθέτοντας την εν λόγω κατασκευή σε εξειδικευμένες Μονάδες του Ελληνικού Στρατού, όπως η «ΜΟΜΑ», δεδομένης της ανάγκης για υποδομές πυρόσβεσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το όποιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και να ξεπεραστεί το αδιέξοδο της τελμάτωσης των σχετικών εργασιών, έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικό, μη ακριβό στην χρέωση πόσιμο νερό;»

 Τι απαντά ο Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής

Η απάντηση στο ερώτημα του Κυριάκου Βελόπουλου ήρθε από τον υπουργό Υποδομών Κων/νο Αχ. Καραμανλή

 Η απάντηση στο ερώτημα του Κυρ. Βελόπουλου ήρθε από τον Υπουργό Υποδομών Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.

Ο αρμόδιος υπουργός γνωστοποίησε πως η ΕΥΔΑΠ ανέλαβε την υλοποίηση του έργου όπου στην Α΄ φάση περιλαμβάνονταν ο εξωτερικός αγωγός ύδρευσης και η κεντρική δεξαμενή.

Επίσης η ΕΥΔΑΠ ενέκρινε, μεταξύ άλλων: α) την Οριστική Μελέτη για την κατασκευή του ανωτέρω έργου με σύγχρονες προδιαγραφές, β) την υδροδότηση του οικισμού Κινέττας του Δήμου Μεγαρέων μέσω παροχής ενίσχυσης του δημοτικού δικτύου του οικισμού από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, μετά την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργική ετοιμότητας αυτού, με υπογραφή της σχετικής σύμβασης υδροδότησης, γ) την ανάληψη λειτουργίας και συντήρησης του έργου, μετά την κατασκευή του, στο διηνεκές και δ) την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2014-2020, για την κατασκευή του έργου.

Έπειτα η Περιφέρεια Αττικής με απόφασή της ενέκρινε την πλήρη χρηματοδότηση του έργου (σε ποσοστό 100%) από το ΠΕΠ «Αττική 2014 – 2020».

Η σχετική εργολαβική σύμβαση υπογράφτηκε από τον ανάδοχο του έργου την 01/04/2020 και, βάσει του συγκεκριμένου χρηματοδιαγράμματος που έχει τεθεί στην πράξη χρηματοδότησης και αναφέρεται στο τεχνικό δελτίο του έργου, η υλοποίηση των έργων προβλεπόταν να ολοκληρωθεί έως την 30/09/2022 που ήταν και η ημερομηνία λήξης της πράξης.

Όμως λόγω των προβλημάτων και καθυστερήσεων που παρουσιάστηκαν κατά την εκτέλεση της σύμβασης από τον ανάδοχο του έργου, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ προχώρησε στην έκπτωση του αναδόχου την 07/04/2022, η οριστικοποίηση της οποίας αναμένεται μετά την εξέταση των σχετικών ενστάσεων του αναδόχου από το αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Διευκρινίζεται ότι μετά την οριστικοποίηση της έκδοσης, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα προβεί στη δημοπράτηση του εναπομείναντος έργου, με σκοπό τη σύναψη νέας σύμβασης για την κατασκευή του, ενώ το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας.

Περαιτέρω, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει ήδη δρομολογήσει και θα ολοκληρώσει εντός του 2022 τη νέα μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία εκπονεί για το 2ο έργο που απαιτείται να υλοποιηθεί στην περιοχή και αφορά την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κινέττας.

Το έργο αυτό θα καλύψει τις ανάγκες παροχής πόσιμου νερού καθώς και τις ανάγκες πυρόσβεσης σε ολόκληρο τον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή αυτού (εντός και εκτός σχεδίου περιοχές).

Το συνολικό μήκος του δικτύου που προβλέπεται να κατασκευαστεί – ανακατασκευαστεί στην περιοχή εκτιμάται σε 110 χλμ. περίπου, συμπεριλαμβανομένου του υπάρχοντος δικτύου εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, μήκους 45,2 χλμ. περίπου.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Δήμου στην περιοχή της Κινέττας προβλέπεται αρχικά να συνδεθεί και τροφοδοτηθεί από την κεντρική δεξαμενή του υπό κατασκευή έργου, μέσω κεντρικής παροχής.

Το υπάρχον δίκτυο, το οποίο θεωρείται ανεπαρκές και ακατάλληλο, θα αντικατασταθεί πλήρως στη συνέχεια από νέο δίκτυο με σύγχρονες προδιαγραφές που θα κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εντός χρονικού ορίζοντα πέντε ετών από σήμερα.