Σύνηθες φαινόμενο αποτελούν το τελευταίο διάστημα οι «καρφωμένες» σφαίρες σε φωτοβολταϊκά συστήματα εντός της πόλης των Μεγάρων, όπως μας κατήγγειλαν συμπολίτες μας – ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών– , κάτι που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα αποκλειστικά στην ΑΙΧΜΗ και στο www.aixminews.gr

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα συμβάντα, αστυνομικές πηγές μας ανέφεραν προφορικά ότι πρόκειται για περιπτώσεις «πυροβολισμού στον αέρα», όπου οι σφαίρες μετά την καθοδική πορεία καρφώθηκαν στα φωτοβολταϊκά πάνελ σε στέγες κτηρίου μέσα στην πόλη.

Πρόκειται για ένα άκρως σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα, πάνω από το οποίο πρέπει επιτέλους να «σκύψουν» όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ιδιαίτερα η Πολιτεία, αφού εκτός της υλικής φθοράς ή του κινδύνου πυρκαγιάς, το γεγονός αυτό προκαλεί σε όλους μας ιδιαίτερη ανησυχία.

Και αυτό διότι στην μνήμη μας έχει χαραχθεί η «κακιά στιγμή» με την περίπτωση της αδέσποτης σφαίρας που σκότωσε τον 11χρονο Μάριο στο σχολείο του στο Μενίδι, με το δικαστήριο 2 χρόνια μετά να κρίνει ότι και η Πολιτεία φέρει μεγάλη ευθύνη για την αδυναμία της να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και ιδίως την παράνομη οπλοκατοχή.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά πάνελ «θύματα» των αδέσποτων σφαιρών, ψάχνοντας το θέμα, ανακαλύψαμε ότι καλύπτουν ένα πολύ μικρό συνολικό εμβαδόν στην πόλη μας, οπότε για να έχει καταγραφεί τουλάχιστον τέσσερις φορές συμβάν με «καρφωμένες» σφαίρες σε φωτοβολταϊκά συστήματα, καταλαβαίνουμε όλοι μας πόσες εκατοντάδες αδέσποτες σφαίρες υπάρχουν στην πόλη μας ετησίως.

Ως εφημερίδα και μέσω του συγκεκριμένου ρεπορτάζ κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου πριν θρηνήσουμε θύματα.

Και αυτό διότι οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι ο κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού είτε ενός παιδιού, είτε οποιουδήποτε συμπολίτη (όπως έγινε και στο Μενίδι), είναι ορατός. Ας αφυπνιστούν λοιπόν οι υπεύθυνοι και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν είναι αργά…

Αν.Υψ.