Θεματική ημερίδα-workshop για την πορεία υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ αλλά και γενικότερα έργων διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στην Δυτική Αττική, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος άνοιξαν έναν γόνιμο διάλογο με τους Δημάρχους και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, για όσα έργα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, όσα προγραμματίζονται και όσα είναι αναγκαία να σχεδιαστούν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στην εκτέλεση έργων ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια στη Δυτική Αττικής, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, οδικής ασφάλειας, όπως και προώθησης της ανακύκλωσης προς μια «πράσινη Αττική». Επεσήμανε ότι η Δυτική Αττική αλλάζει μέρα με την μέρα και δεν μπορεί να μένει άλλο πίσω, αλλά με βήματα μπροστά θα κερδίσει όσα της αξίζουν.

Αναλυτικά τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος σε κάθε Δήμο της Δυτικής Αττικής. Ανέλυσε τα 90 έργα για τη Δυτική Αττική με προϋπολογισμό 410.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους, αλλά και τον Νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 η Περιφέρεια Αττικής απορρόφησε 431 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό 74.770.000 ευρώ

Ανάμεσά τους νέες σχολικές υποδομές σε όλους τους δήμους της Δυτικής Αττικής, αντιπλημμυρικά και οδικά έργα. Ακόμα από πόρους του ΕΣΠΑ επιδοτήθηκαν λόγω κορωνοϊού και lockdown επιχειρήσεις που επλήγησαν με δωρεάν κεφάλαιο κίνησης.

Ακολούθως τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής εξειδίκευσαν το έργο που έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των πόρων της Περιφέρειας, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα κ. Δημήτρης Δρόσης, Προϊστάμενος ΕΥΔΕΠ, παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης των έργων που εκτελούνται μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και προσδιόρισε τους στόχους και τις προκλήσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, δίνοντας έμφαση στις δράσεις που αφορούν τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με παρεμβάσεις των Δημάρχων της Δυτικής Αττικής, Ασπροπύργου Νίκου Μελετίου, Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστου Στάθη, Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, Φυλής Χρήστου Παππού, και ολοκληρώθηκε με ευρύ διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και για τα οποία η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους, προς όφελος των πολιτών.