Προξένησε εντύπωση, η δήλωση του Αντιδημάρχου Μεγαρέων κ. Σπ. Κορώση, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς στο Αλεποχώρι, όπου διαβάζοντας ότι επιχειρούν τις δηλώσεις του κ. Ν. Χαρδαλιά που ανέφερε ότι επιχειρούν 17 εναέρια μέσα, με αποκλειστική του δήλωση στο www.aixminews.gr έκανε λόγο για ανακρίβειες, αποκαλύπτοντας ότι επιχειρούσαν μόνο 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα!

Με αφορμή την δήλωσή του αυτή – η οποία σημειωτέον έγινε viral, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση του Υφυπουργού – ο κ. Κορώσης μας μιλάει σήμερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας αλλά και στο www.aixminews.gr

Λέει την άποψή του, χωρίς φόβο, μιλώντας όχι μόνο για το θέμα αυτό αλλά και για πολλά ζητήματα που αφορούν τον τομέα ευθύνης του στο Δήμο Μεγάρων, σχολιάζοντας ακόμη και την υποψηφιότητα του Σωτ. Πιλίλη.

ΕΡΩΤ: Μετά από όλα όσα βιώσατε στο μέτωπο της φωτιάς στο Αλεποχώρι, εμμένετε ακόμη στην άποψή πως τα εναέρια μέσα ήταν 6 και όχι …17 όπως ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων;

 Φυσικά και εμμένω στην αρχική μου δήλωση. Ήμουν εκεί και το έζησα. Δήλωσα πως επιχειρούν μόνο 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα ταυτόχρονα. Όποιος θέλει, ας έρθει να μου πει ότι ενήργησαν περισσότερα! Δεν αναιρώ λοιπόν ούτε μια κουβέντα από αυτά που σας δήλωσα. Τώρα υπάρχει μια «διαμάχη» όσον αφορά το τι σημαίνει «επιχειρώ».

Όταν για κάποιους «επιχειρώ» σημαίνει πως υπάρχουν εναέρια μέσα με αναμμένη μηχανή  σε ένα αεροδρόμιο και δεν πετούν, τότε … ορθώς επιχειρούσαν 17 εναέρια μέσα. Όμως στην πραγματικότητα δεν επιχειρούσαν 17 αεροπλάνα ή ελικόπτερα. Στην μάχη της φωτιάς λοιπόν επιχειρούσαν μόνο 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα ταυτόχρονα, συνολικά δηλαδή έξι (6).

Δεν αναιρώ επίσης όλα όσα είπα όσον αφορά την σωστή αντιμετώπιση της φωτιάς από την Αστυνομία και την Τροχαία που έκλεισαν αμέσως τους δρόμους και δεν υπήρχε σε όλη την περιοχή κανένας που δεν έπρεπε να είναι στον χώρο της φωτιάς.

Επίσης δεν αναιρώ όσα είπα για την Πυροσβεστική, η οποία είχε εξαρχής σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης. Επειδή το έζησα, να σας κάνω γνωστό ότι τα επίγεια μέσα και οι Πυροσβέστες έδωσαν τεράστια μάχη και άκρως επιτυχημένη. Και αυτό φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις που στο Αλεποχώρι αλλά και σε άλλες περιοχές η φωτιά σταμάτησε έξω από τα σπίτια. Θα μπορούσαν να είχαν καεί πάρα, μα πάρα πολλά σπίτια, όμως η μάχη των Πυροσβεστών με τα επίγεια μέσα που διέθεταν, απέτρεψε τα χειρότερα.

Σημειωτέον, ότι την ώρα που σας έκανα την δήλωση για τα εναέρια μέσα, εμείς που είμαστε από τα Μέγαρα και γνωρίζουμε την περιοχή, καταλαβαίναμε πως η φωτιά ξεφεύγει. Και δυστυχώς ξέφυγε. Ο μόνος τρόπος για να την σταματούσαν ήταν τα εναέρια μέσα. Δέχομαι ότι δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν γιατί είχε παρά πολύ αέρα και πάρα πολύ καπνό. Ότι επιχειρούσαν όμως 17 εναέρια μέσα, δεν το δέχομαι!

ΕΡΩΤ: Ποιος τελικά ήταν ο λόγος του ξεσπάσματός σας που απέφερε την δήλωση η οποία φημολογείται πως εκνεύρισε τον κ. Χαρδαλιά; 

 Δεν είχα κανένα σκοπό να θίξω τον  κ. Χαρδαλιά. Όμως έβλεπα την περιοχή μας να καίγεται  και πόναγε η καρδιά μου! Ήξερα όπως και όλοι όσοι βρισκόμασταν εκεί, μέχρι που θα φτάσει η φωτιά όταν από την Πέμπτη το μεσημέρι  φαινόταν πως πλέον η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα μέσα σε χαράδρες . Γι’ αυτό και με την δήλωση αυτή ξέσπασα. Δεν υπάρχουν πολιτικές εκείνες τις ώρες και ειδικά ο Χαρδαλιάς ως άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να το καταλαβαίνει πιο εύκολα.

Πέρα από αυτό πρέπει να τονίσουμε πως  ο Δήμαρχος  Γρ. Σταμούλης  από τις πρώτες πρωινές ώρες και επί τρία συνεχή μερόνυχτα ήταν παρών, καθώς και ο  Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτ. Κοσμόπουλος, και ο Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Κ. Φυλακτός αλλά και των πολλοί αιρετοί του Δήμου μας.

ΕΡΩΤ: Πλέον, τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα μετά την πυρκαγιά και ποια η άποψή σας για τις φήμες περί βωξίτη και ανεμογεννητριών;

 Έχοντας την κακή εμπειρία της Κινέτας, στο πρώτο ζήτημα που πρέπει να αφοσιωθούμε  όλοι (Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμος), είναι αυτό της αξιολόγησης του φόρτου των ρεμάτων. Δηλαδή πρέπει να μελετήσουμε την ζημιά που μπορεί να προκληθεί όχι μόνο στο Αλεποχώρι, αλλά και στα Μέγαρα με την πρώτη πλημμύρα. Το μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι αυτό. Η φωτιά τελείωσε. Τα έκαψε. Το δάσος θα ξαναγίνει. Χρειάζεται άμεσα και με αστραπιαίες διαδικασίες να αρχίσουν από αύριο το πρωί να μελετώνται τα ρέματα όλης της περιοχής.

Και να μην αρχίσουμε ποιος πρέπει να κάνει τις μελέτες  η ποιου αρμοδιότητα είναι.

Το πρόβλημα μας αφορά όλους μας. Εμείς θα πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση. Και προς την Περιφέρεια και προς τα Υπουργεία. Να μην μείνουμε μόνο στις χρηματοδοτήσεις που θα πάρουμε για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.

Να τρέξουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα να βοηθήσουμε, γιατί όταν δύο φορείς μαζί ασχολούνται με την επίλυση ενός προβλήματος, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από κάθε άποψη.

Όσο για όλα αυτά που φημολογούνται μετά την πυρκαγιά και σχετίζονται με το ενδεχόμενο εξόρυξης βωξίτη ή ανεμογεννητριών, θεωρώ ότι μόλις θα κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα, τελειώνει το «παραμύθι», τελειώνει και ο … «δράκος».

ΕΡΩΤ: «Πρόγραμμα Τρίτσης»: Επηρέασαν τον σχεδιασμό του Δήμου Μεγαρέων οι περικοπές στον προϋπολογισμό του προγράμματος;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως δεν υπήρξαν περικοπές. Έτρεχε ένα πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2020 και ξαφνικά 10 ημέρες πριν λήξει, ορίστηκε πλαφόν για κάθε δήμο. Όποτε εμείς έχοντας κάνει κάποιες μελέτες, έπρεπε να προσαρμόσουμε τα μεγέθη μας στα νέα δεδομένα.   

Στη μόνη μελέτη που δεν τέθηκε θέμα περικοπής, ήταν η κατασκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων και θεωρώ πως είναι μεγάλη επιτυχία που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (6-7 μηνών), καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μια μελέτη ενός ολόκληρου σχολείου και μάλιστα χωρίς ο δήμος να έχει ακόμη προϋπολογισμό, κάτι που λέει πολλά. Πέρα από πολιτική υποχρέωση είχα και μια επιπλέον ηθική υποχρέωση  απέναντι στο 4ο Δημοτικό Σχολείο καθώς ήταν το σχολείο μου, έτσι η ικανοποίηση μου είναι πολλαπλάσια για το αποτέλεσμα που επετεύχθη.

Μία από τις όψεις του νέου 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων

ΕΡΩΤ: Τελικά ποιες προτάσεις  έργων θα περιληφθούν στο «Πρόγραμμα Τρίτσης»;

 Οι δύο προτάσεις που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, είναι η κατασκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων (προϋπολογισμός 5.250.000 €), και η πρόταση «Αστική Αναζωογόνηση» με την οποία επιχειρούμε να κάνουμε με την υπόδειξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων των Μεγάρων με ανάπλαση των δρόμων που επικοινωνούν με τους  αρχαιολογικούς χώρους.

Με την ευκαιρία αυτή θα προχωρήσουμε και στην ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της πόλης των Μεγάρων της 28ης Οκτωβρίου. Θεωρώ αυτό που θα κατασκευαστεί θα είναι ένας προπομπός μιας μελλοντικής πεζοδρόμησης η οποία τώρα δεν μπορεί να γίνει, αφού θα πρέπει να υπάρξουν πολλές και σοβαρές αλλαγές στην ρυμοτομία της πόλης για μπορέσει να προχωρήσει. Προβλέπεται στην 28ης Οκτωβρίου να μείνει δρόμος 3,8 μέτρα και τα πεζοδρόμια θα μεγαλώσουν και θα γίνουν 3,5 μέτρα ώστε να μπορεί με άνεση να περπατάει ο πεζός, ή μια μητέρα με ένα καρότσι. Τέλος, στο «Πρόγραμμα Τρίτσης» έχει μπει η μελέτη ύψους 1.100.000 € για την πολεοδόμηση του Αλεποχωρίου, κάτι που θα βοηθήσει πλέον την κατάσταση μετά την καταστροφική πυρκαγιά, αφού της μελέτης πολεοδόμησης προηγείται η οριοθέτηση των ρεμάτων. Οπότε παρεμβαίνουμε και στα προβλήματα που πιθανότατα να προκύψουν μετά την μεγάλη φωτιά. 

ΕΡΩΤ: Στη Νέα Πέραμο, πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν λαμβάνει αυτά που της αναλογούν. Τι απαντάτε και τι ετοιμάζεται για τη Νέα Πέραμο;

Το να διαμαρτύρεται κάποιος για να πάρει κάτι περισσότερο από όσα πρέπει, είναι φυσιολογικό. Όμως αν κάποιος διαβάσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Τοπικό Συμβούλιο (που σημειωτέον έχει μπει σε μια διαδικασία πολιτικής παραπάνω από τις αρμοδιότητές του), για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του Δήμου, θα διαπιστώσει ότι υλοποιείται ένα τεράστιο ποσοστό όλων αυτών που προτείνουν.

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί κάποιοι φωνάζουν λέγοντας ότι η Νέα Πέραμος έχει παραμεληθεί. Στην παρούσα φάση, στη Νέα Πέραμο υλοποιούνται τρία πολύ μεγάλα έργα και επιπλέον μελέτες με βάση τις καταστροφές που έγιναν το Νοέμβριο του 2017.

Τα έργα αυτά είναι το δίκτυο των ομβρίων που υλοποιείται από την Περιφέρεια, η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ και οι συνδέσεις της αποχέτευσης που γίνονται στην πόλη της Νέας Περάμου. Εκτελούνται  λοιπόν έργα που αφορούν βασικές υποδομές και είναι λογικό να φέρνουν αναστάτωση στην καθημερινότητα των πολιτών λόγω των εκσκαφών που γίνονται.

Και φυσικά ο πολυσυζητημένος πεζόδρομος στο πυροβολικό θα είναι έτοιμος προς χρήση από τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό των έργων του Δήμου μας, η Νέα Πέραμος δεν «απουσιάζει» από το «Πρόγραμμα Τρίτσης», αφού υπάρχει το έργο που αφορά την  αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στην περιοχή «Ακρογιάλι»!

Όλοι αυτοί που «φωνάζουν», τους υπενθυμίζω ότι η Νέα Πέραμος έχει στην ηγετική ομάδα του Δήμου τρείς αντιδημάρχους οι οποίοι συνεχώς διεκδικούν για την περιοχή τους . Έχει δηλαδή ανθρώπους που ζητάνε πράγματα για την πόλη τους, ώστε η Νέα Πέραμος να λαμβάνει αυτά που τις αναλογούν και γιατί όχι ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

ΕΡΩΤ: Την εβδομάδα, (παρότι πέρασε στα ψιλά λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή μας), ο ιατρός Σωτ. Πιλίλης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Πως την κρίνετε το timing της ανακοίνωσης αλλά και την υποψηφιότητα ενός νέου ανθρώπου;

 Μόνο με θετικό μάτι μπορεί να δει κάποιος την υποψηφιότητα ενός νέου ανθρώπου 37 ετών ο οποίος έχει ασχοληθεί ξανά με κοινά του δήμου και επιδιώκει να διεκδικήσει το υψηλότερο αξίωμα αυτό του Δημάρχου ταράζοντας έτσι τα λιμνάζοντα ύδατα της τοπικής σκηνής .

Βέβαια ο καθένας πρέπει να αποδείξει στην πράξη τι αξίζει. Όμως για έναν άνθρωπο 37 χρονών που θέλει να προσφέρει και να γίνει δήμαρχος, δεν βλέπω κάτι αρνητικό.

Όσο για το timing της ανακοίνωσης, θεωρώ ότι σωστά έγινε 2μισι χρόνια πριν τις εκλογές.

Πιστεύω ότι ο κ. Πιλίλης δεν έχει έτοιμο τον συνδυασμό του. Πρέπει να κάνει επαφές, να συμφωνήσει, να εμφανίσει στελέχη. Πρέπει επίσης να αρχίσει να κάνει παρεμβάσεις και να παίρνει θέσεις σε ζητήματα που αφορούν τις πόλεις μας.

Είναι δημοφιλής επαγγελματικά, πρέπει να γίνει δημοφιλής και πολιτικά.

Για όλα αυτά χρειάζεται χρόνος και τα 2μισι χρόνια είναι αρκετά για να κερδίσει τον κόσμο.

Οπότε θεωρώ ότι ορθώς έπραξε και ανακοίνωσε νωρίς.

Κλείνοντας την συνέντευξη, θα ήθελα κ. Υψηλάντη να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να καταθέσω μέσω της εφημερίδας αλλά και της ιστοσελίδας σας τις απόψεις μου και να σχολιάσω θέματα της επικαιρότητας.