Σφοδρή κριτική στη διοίκηση Πατούλη για τις ενέργειές της στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής.

Ο Γιάννης. Σγουρός κατηγόρησε τον κ. Πατούλη ότι πίσω από τις επικοινωνιακές πομφόλυγες του στυλ «2020 έτος ανακύκλωσης» και τις λαμπερές φωτογραφίσεις και παρουσιάσεις κρύβεται η απόλυτη ένδειά του σε επίπεδο πράξεων, αφού :

α) ούτε νέο σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) έχει παρουσιάσει (που να μην ήταν και έτοιμος που έλεγε προεκλογικά),

β) ούτε η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά τη θητεία του ή υπάρχει η προοπτική εμφανούς αύξησης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι

γ) ούτε υπάρχει προοπτική αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ στη Φυλή που θα συνεχίσει με τη μέθοδο του πανωσηκώματος να δέχεται για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια όλα τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου.

«Το μόνο που κάνει ο κ. Πατούλης μέσω των εντεταλμένων οργάνων του είναι κοστοβόρους και υπερκοστολογημένους διαγωνισμούς  χωρίς καμία συμμετοχή και ενημέρωση των δήμων της Αττικής, που ξεπερνούν μαζί με τα ΣΔΙΤ το ένα δις ευρώ,  που είτε θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τον ΕΔΣΝΑ στην χρεοκοπία από την οποία εκ θαύματος τον γλυτώσαμε το 2012, είτε θα φορτώσουν με υπέρογκα βάρη τους πολίτες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής άσκησε κριτική και για την έλλειψη προοπτικής ως προς την παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, που δέχεται τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου εδώ και δεκαετίες εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του τόσο για τη νομιμότητα της ΜΠΕ σε σχέση με τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, όσο και για την ασφάλεια της μεθόδου που επελέγη, της ταφής δηλαδή απορριμμάτων πάνω από κύτταρα που έχουν πληρωθεί με απορρίμματα, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο του 2018 μετά από έντονες βροχοπτώσεις είχε κλείσει ο ΧΥΤΑ για πολλές μέρες εξαιτίας μεγάλου ρήγματος.

Ο κ. Σγουρός επανέφερε την πρότασή του για τη διενέργεια νέων μελετών με τη συνεργασία της επιστημονικής,  πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να υπάρξουν νέες χωροθετήσεις σε κοινά αποδεκτούς χώρους και με κοινά αποδεκτές λύσεις και εφαρμογές.

Υ.Γ.: Ο κ. Πατούλης κατάφερε τη χθεσινή συνεδρίαση να την παρακολουθήσουν 13 άτομα και χωρίς φορείς,  εξαιτίας του ότι επέλεξε να γίνει η συνεδρίαση 21:30 με 13:00 τα μεσάνυχτα. Η ψηφοφορία τελικά κατέληξε με  51 υπέρ (με ψήφους  της Ελληνικής-Χρυσής Αυγής και των δήθεν ανεξάρτητων) και  49 κατά.