Ο σχεδιασμός υπηρεσιών και υποδομών που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη και απεριόριστη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) δεν μπορεί να εκλαμβάνεται σε καμία περίπτωση ως φιλανθρωπία, αλλά ως υποχρέωση της πολιτείας και κατ’ επέκταση των δήμων.

Η ράμπα στην παραλία της Κινέτας

Είναι κοινά παραδεκτό, πως ένας τομέας στον οποίο οι άνθρωποι με αναπηρία βιώνουν μια έντονη διάκριση και ένα πλήγμα στην αξιοπρέπειά τους, είναι οι διακοπές τους.

Με βάση την παραπάνω παραδοχή προκύπτουν λοιπόν αρκετά ερωτήματα:

Πόσο δύσκολο είναι άραγε τα Άτομα με Αναπηρία να οργανώσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους;

Πόσο δύσκολο είναι να βρουν το κατάλληλο ξενοδοχείο ή να εντοπίσουν την κατάλληλη παραλία;

Πόσο … εύκολο θα είναι γι’ αυτούς να μπορέσουν να κολυμπήσουν όπως όλοι;

Το δικαίωμα πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα είναι και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο. Κάτι που δεν θεωρείται αυτονόητο. Όμως τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.

Η ράμπα στην παραλία του Αλεποχωρίου

Υποδομές για ΑμεΑ αρχίζουν να δημιουργούνται σε πολλές παραλίες και σε διάφορους προορισμούς. Είτε από ευαισθησία, είτε επειδή γίνεται αντιληπτή η σημασία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προσβάσιμου θαλάσσιου προορισμού.

Χρηματοδότηση από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας»

Σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών για ΑμεΑ ξεκίνησαν από το 2015.

Στο δήμο Μεγάρων, παρότι αργήσαμε πέντε χρόνια, (όμως «κάλιο αργά παρά ποτέ» όπως λέει και ο λαός), εντούτοις υπήρχαν στην διοίκηση του δήμου οι ευαίσθητες «φωνές» οι οποίες γνωρίζοντας το πρόβλημα αναζητούσαν λύση, θέλοντας με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις στοιχειώδεις υποδομές ώστε τα ΑμεΑ να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην θάλασσα χωρίς να κινδυνεύουν.

Για «κίνηση που δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της διοίκησης» κάνει λόγο ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης

Έτσι και αφού ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός συνόλου υποδομών που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες, πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκαν τέσσερεις (4) ράμπες πρόσβασης ΑμΕΑ στην θάλασσα σε ισάριθμες παραλίες του δήμου Μεγαρέων.

Συγκεκριμένα ράμπες τοποθετήθηκαν στις παραλίες της Νέας Περάμου, των Μεγάρων (παραλία Βαρέας), της Κινέττας και του Αλεποχωρίου. Η χρηματοδότηση του συγκριμένου έργου (προϋπολογισμού 217.000 ευρώ), προέκυψε από το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο εντάσσεται στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας».

 Τι δήλωσε ο δήμαρχος Μεγαρέων…

Βοηθητικοί χώροι εγκαταστάσεων, όπως λυόμενα αποδυτήρια και φορητοί χώροι υγιεινής, στην παραλία της Βαρέας

 Με αφορμή την τοποθέτηση των απαραίτητων υποδομών που δίνουν το δικαίωμα στα Άτομα με Αναπηρία να έχουν εύκολη πρόσβαση στην θάλασσα χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο, ζητήσαμε από τον δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλη να μας πει την άποψη του. Ο κ. Σταμούλης δήλωσε σχετικά:

«Καταφέραμε μετά από εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την τοποθέτηση τεσσάρων (4) ραμπών ΑΜΕΑ στις τέσσερις κύριες παραλίες του δήμου μας.

Όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό, οι μπάρες τοποθετήθηκαν στις παραλίες της Νέας Περάμου, της Βαρέας, της Κινέτας και του Αλεποχωρίου. Είναι μια κίνηση από την πλευρά του δήμου η οποία δείχνει την μεγάλη κοινωνική ευαισθησία της διοίκησης, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν την ανάγκη να απολαμβάνουν και να χαίρονται τη θάλασσα, που είναι ένα μέσο όχι μόνο ψυχαγωγίας αλλά και άθλησης».

Κλείνοντας το ρεπορτάζ, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι από τις συγκεκριμένες ράμπες, εκτός από τα ΑμεΑ, πρόσβαση έχουν και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα (έγκυοι, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά), ενώ όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, τοποθετήθηκαν ακόμη βοηθητικοί χώροι εγκαταστάσεων, όπως λυόμενα αποδυτήρια  και φορητοί χώροι υγιεινής.