Ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων εξηγεί για ποιους λόγους είπε όχι στην μετονομασία του δήμου Μεγαρέων, τονίζοντας πως έπραξε κατά συνείδηση

Πριν 15 ημέρες ο Ν. Παπαπανούσης ήταν ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος που είχε όχι στην επικαιροποίηση της απόφασης για την μετονομασία του δήμου Μεγαρέων σε δήμο Μεγάρων – Νέας Περάμου. μάλιστα ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων στήριξε την απόφαση του κάνοντας γνωστούς τους λόγους που τον ώθησαν να πει όχι στο ενδεχόμενο μετονομασίας του δήμου.

Η στάση του (για όσους τον γνωρίζουν) μόνο έκπληξη δεν προξένησε, δημιούργησε όμως κάποια ερωτηματικά την στιγμή που δεν πρόκειται για έναν απλό δημοτικό σύμβουλος αλλά για έναν άνθρωπο που κατέχει θέση ευθύνης στον δήμο.

Σήμερα μέσω της ΑΙΧΜΗΣ ο κ. Παπαπανούσης εξηγεί για ποιους λόγους είπε όχι στην μετονομασία γνωστοποιώντας επ’ ευκαιρία της συνέντευξης κάποιες από τις ενέργειες που έχουν γίνει από την διεύθυνση προγραμματισμού του δήμου που είναι ο τομέας ευθύνης της αντιδημαρχίας του.

 

Την εβδομάδα που πέρασε ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η επικαιροποίηση της απόφασης για την μετονομασία του δήμου Μεγαρέων. Ήσασταν ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος από την συμπολίτευση που ψήφισε αρνητικά. Εξηγήστε μας για ποιο λόγο.

 

Αρχικά θα ήθελα να σας τονίσω ότι ήμουν ο μοναδικός σύμβουλος σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο της συμπολίτευσης.

Όπως τοποθετήθηκα και κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26-2-2019 η ονομασία ενός Δήμου προέρχεται από τον ιστορικό τόπο που τον χαρακτηρίζει και στον Δήμο μας, αυτός ο τόπος είναι τα Μέγαρα. Πόλη που κατοικείται ανελλιπώς και συνεχώς στην ίδια θέση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχει λάβει μέρος σε όλους τους πολέμους και έχει αναδείξει εξέχουσες προσωπικότητες και επιστήμονες. Γι’ αυτό πιστεύω πως η ιστορία 2.500 ετών δεν μπορεί να παραγραφεί. Το ότι η ονομασία αναφέρεται  στον ιστορικό τόπο είναι εμφανής και από την ονομασία άλλων Δήμων, όπως του Δήμου Δελφών με έδρα την Άμφισσα, του Δήμου Μονεμβασιάς με έδρα τους Μολάους, του Δήμου Σουλίου με έδρα την Παραμυθιά, του Δήμου Επιδαύρου με έδρα το Ασκληπιείο κ.α. Δεν γίνεται η ονομασία να περιλαμβάνει όλα τα τοπωνύμια παρά μόνο το χαρακτηριστικό. Με αυτό το σκεπτικό τώρα που έγινε δημοτική ενότητα η περιοχή της Κινέττας θα πρέπει να μετονομασθεί σε ο Δήμος σε Δήμος Μεγάρων-Κινέττας-Ν. Περάμου. Δεν απαξιώνω και δεν αμφιβάλλω για την τοπική ιστορία των Περαμίων-Κυζικηνών αφού κανείς δεν ζητά να ξεχάσουν τις παραδόσεις τους, την ιστορία τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.

 

Επειδή δεν είστε ένας απλός δημοτικός σύμβουλος αλλά κατέχετε το αξίωμα του αντιδημάρχου, πιστεύετε ότι η απόφαση σας να πείτε «όχι» στην μετονομασία του δήμου Μεγαρέων ενόχλησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο, την στιγμή μάλιστα που ξεφύγατε από την γραμμή του συνδυασμού σας;

 

Κατέχοντας το αξίωμα του αντιδημάρχου δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να έχω αντίθετη άποψη ή ότι δεν μπορώ να την εκφράσω ελεύθερα όπως και ο οποιοσδήποτε στο συνδυασμό. Ο σημερινός Δήμαρχος δεν έχει επιβάλλει ποτέ και σε κανέναν την άποψή του και κατ’ αυτό τον τρόπο ενεργούμε όλοι στον συνδυασμό. Έχει ο καθένας την γνώμη του η οποία είναι σεβαστή, γίνεται διάλογος και ανταλλαγή απόψεων αλλά μέχρι εκεί. Διευκρινίζοντας πάλι θα πω ότι δεν ήταν «γραμμή» του συνδυασμού και ο καθένας έκρινε κατά συνείδηση. Εάν θέλετε να το εννοήσετε ως «γραμμή», τότε ήταν «γραμμή» όλων των παρατάξεων και όχι μόνο του συνδυασμού μας.

 

Πολλοί κάτοικοι της Νέας Περάμου ισχυρίζονται ότι το θέμα της μετονομασίας έρχεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο προεκλογικά, αν θυμηθούμε πως το ίδιο που έγινε και το 2014 έγινε και στην παρούσα χρονική στιγμή. οι ίδιοι πιστεύουν πως πρόκειται για «πολιτικό δούλεμα» από την πλευρά των διοικήσεων του δήμου. ποια η άποψη σας περί αυτού;

 

Η απόφαση του 2014 περί μετονομασίας του Δήμου, όντως είχε εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την προηγούμενη διοίκηση, προεκλογικά και πιστεύω με σκοπό να λειτουργήσει ψηφοθηρικά ως προς τους κατοίκους της Νέας Περάμου, οι οποίοι έχουν ευαισθησία με την ονομασία. Διευκρινίζω όμως πως η τωρινή απόφαση επανήλθε διότι τώρα ζητήθηκε η επικαιροποίησή της από την επιτροπή τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία εξετάζει και αποφασίζει επί του θέματος.

 

Πιστεύετε ότι η απόφαση σας να μην στηρίξετε την πρόταση της διοίκησης του δήμου για επικαιροποίηση της απόφασης για την μετονομασία του δήμου θα σας στοιχίσει πολιτικά και σε ψήφους;

 

Την απόφαση αυτή την έλαβα καθαρά κατά συνείδηση. Έπραξα δε αυτό που θεωρούσα σωστό για εμένα και για τον τόπο μου. Υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του τόπου σου, μόνο λάθος δεν δύναται να θεωρηθεί. Αυτό δείχνει ότι έχω το θάρρος της γνώμης μου, μπορώ να την εκφράσω και να την υπερασπιστώ. Το ίδιο θα πράξω και όταν χρειαστεί  να αντιμετωπίσω θέμα που αφορά το συμφέρον όλου του Δήμου. Εάν κάποιοι θεωρούν ότι αυτά είναι επιβλαβή, είναι ελεύθεροι να πράξουν όπως επιθυμούν.

 

Κλείνοντας πείτε μας κάποιες ενέργειες που έχουν γίνει στον τομέα ευθύνης της αντιδημαρχίας σας.

 

Μπορεί επειδή είμαι χαμηλών τόνων άνθρωπος και δεν επιδιώκω την δημοσιότητα, κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, να θεωρούν πως στον τομέα ευθύνης μου δεν παράγω έργο. Σήμερα κ. Υψηλάντη που εσείς μου δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μου, θα ήθελα λοιπόν να κάνω γνωστό ότι όλες οι προγραμματικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί με την Περιφέρεια ή τα Υπουργεία έχουν συνταχθεί, προσαρμοστεί και εισηγηθεί από την Δνση Προγραμματισμού, και δεν είναι λίγες. Αφορούν από την σύμβαση για την ανακατασκευή του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων μέχρι και την ανακατασκευή της επαρχιακής οδού Μεγάρων Περαχώρας μεταξύ των Δήμων Μεγαρέων, Λουτρακίου, της Περιφέρειας Αττικής και Πελοποννήσου.

Επίσης η Διεύθυνση Προγραμματισμού έχει υποστηρίξει και έχει διεκδικήσει και υποβάλει προτάσεις για την ένταξη πολλών έργων και προμηθειών στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», στο πράσινο ταμείο και σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, εγκατάσταση δικτύου WiFi σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μέσω του προγράμματος WiFi4EU. Επίσης, πάρα πολλές είναι και οι υποστηρικτικές μελέτες (ψηφιακά πιστοποιητικά, προσωπικά δεδομένα GDPR, φωτοαντιγραφικά, ηλεκτρονική παρακολούθηση των αιτημάτων των πολιτών κ.α.) που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών του Δήμου. Φυσικά όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες του μόνιμου προσωπικού της Δνσης Προγραμματισμού, του Δήμου, η οποία είναι υποστελεχωμένη και διασπασμένη. Ευελπιστώ να στελεχωθεί με το επιπλέον κατάλληλο προσωπικό, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και πιο διεκδικητική, και να αποτελέσει την κυρίαρχη Διεύθυνση του Δήμου η οποία θα συντονίζει όλες τις αποφάσεις και ενέργειες. Άλλωστε για να λειτουργήσει σωστά ένας οργανισμός όπως είναι ο Δήμος, απαιτείται συνεχής προσπάθεια και συνεργασία όλων των Υπηρεσιών (Τεχνικής, Οικονομικής, Καθαριότητας κλπ) διότι δίχως συντονισμό και συνεργασία δεν παράγονται αποτελέσματα.