Η νέα χρονιά βρίσκει τον Δήμο Μεγαρέων με λιγότερες δικαιολογίες και περισσότερες απαιτήσεις, αφού οι πολίτες μετά από δύο (2) χρόνια δεν περιμένουν πλέον από την διοίκηση εξαγγελίες, φωτογραφίες και ευχές, αλλά περιμένουν απαντήσεις και έργο.

Η έλευση της νέας χρονιάς δεν είναι απλώς μια τυπική αλλαγή ημερολογίου. Είναι μια ευκαιρία για απολογισμό, αλλά κυρίως για προβληματισμό και προσδοκία.

Για τον Δήμο Μεγαρέων, η νέα χρονιά φέρνει μαζί της ερωτήματα, προκλήσεις αλλά και δυνατότητες που δεν πρέπει να χαθούν.

Τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η γεωγραφική τους θέση, η ιστορική τους ταυτότητα και οι ανάγκες των πολιτών δημιουργούν ένα σύνθετο περιβάλλον, στο οποίο η υπό τον κ. Παναγιώτη Μαργέτη διοίκηση του Δήμου καλείται να αποδείξει στην πράξη την αποτελεσματικότητά της.

Είναι γεγονός πως η καθημερινότητα των πολιτών –καθαριότητα, οδικό δίκτυο, φωτισμός, ύδρευση– παραμένει το βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε Δημοτικής Αρχής. Εκεί κρίνεται αν οι υποσχέσεις μετατρέπονται σε έργο.

Παράλληλα, η νέα χρονιά μπορεί και πρέπει να είναι χρονιά σχεδιασμού με προοπτική.

Γι’ αυτό η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, ευρωπαϊκών και εθνικών, δεν πρέπει να αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

Τα έργα υποδομής, η αντιπλημμυρική θωράκιση, η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων και σχολικών μονάδων είναι ζητήματα που δεν αντέχουν άλλη καθυστέρηση, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της, αφήνοντας μεγάλες «πληγές» στις τοπικές κοινωνίες των πόλεών μας.

Εκτός αυτών, ιδιαίτερη σημασία έχει και η στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας, αλλά και οι δυνατότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, αρκεί να υπάρξει σχέδιο, διάλογος και συνεργασία με τους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Τέλος, η νέα χρονιά είναι ευκαιρία για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι ευάλωτες ομάδες, οι νέοι άνθρωποι που αναζητούν προοπτική στον τόπο τους, αλλά και οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται στήριξη, βρίσκονται και πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοτικών πολιτικών, αφού κατά την άποψή μου ένας Δήμος δεν μετριέται μόνο από τα έργα του, αλλά από το πώς φροντίζει τους δημότες του.

Θεωρώ πως η νέα χρονιά στον Δήμο Μεγαρέων μπορεί να φέρει πολλά. Το ερώτημα είναι αν θα φέρει απλώς περισσότερες υποσχέσεις ή αν θα αποτελέσει αφετηρία ουσιαστικών αλλαγών.

Η απάντηση δεν θα δοθεί στα λόγια, αλλά στις πράξεις – και αυτές οι πράξεις θα κριθούν καθημερινά από τους ίδιους τους πολίτες.

Αντώνης Γ. Υψηλάντης

Εκδότης εφ. ΑΙΧΜΗ – aixminews.gr