Στο επίκεντρο της κριτικής του πρώην Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Ηλιόπουλου βρέθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ελευσίνας για το 2026.

Ο κ. Ηλιόπουλος κάνει λόγο για «απαξίωση του θεσμικού ρόλου του συμβουλίου», υποστηρίζοντας πως «αντί απαντήσεων και συγκεκριμένων δεσμεύσεων, επιλέγεται η φυγή προς τα εμπρός μέσω μελλοντικών υποσχέσεων».

Στην τοποθέτησή του τονίζει πως «πρόκειται για το πιο φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ελευσίνας που έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια», κάτι που – όπως δηλώνει – «αποτυπώνει με σαφήνεια την πλήρη απουσία οράματος για την Πόλη».


Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιώργου Ηλιόπουλου

«Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελευσίνας συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ελευσίνας για το 2026.

Δυστυχώς, αντί για ουσιαστική τοποθέτηση επί του περιεχομένου του προγράμματος που οι ίδιοι εισηγούνταν, τόσο ο Δήμαρχος όσο και η αρμόδια Αντιδήμαρχος επέλεξαν τον δρόμο των γενικόλογων διαβεβαιώσεων.

Μας ειπώθηκε ότι το 2026 θα είναι «η καλύτερη χρονιά για την Πόλη», ότι έρχεται ένα «τσουνάμι» έργων και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς –όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε– αυτό που κατατίθεται δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που τελικά θα εκτελεστεί.

Μετά από δώδεκα (12) χρόνια παρουσίας στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι η πρώτη φορά που βιώνω τέτοια απαξίωση του θεσμικού ρόλου του συμβουλίου. Αντί απαντήσεων και συγκεκριμένων δεσμεύσεων, επιλέγεται η φυγή προς τα εμπρός μέσω μελλοντικών υποσχέσεων.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πιο φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια – γεγονός που αποτυπώνει με σαφήνεια την πλήρη απουσία οράματος για την Πόλη.

Στην τοποθέτησή μου προσπάθησα να τεκμηριώσω, με συγκεκριμένα και αδιάψευστα στοιχεία, την ανυπαρξία ουσιαστικού έργου για την Ελευσίνα, τόσο σε επίπεδο ιδίων πόρων όσο και σε επίπεδο συγχρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων.


Τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα

Συνοπτικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατατέθηκε προβλέπει:

– Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 60% σε σχέση με αυτό που παρέλαβαν το 2024.

– Εκτέλεση έργων με ίδιους πόρους ύψους 3 εκατ. ευρώ, επίσης μειωμένη κατά 60%.

– Επιχορηγούμενα έργα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 70% σε σύγκριση με το παρελθόν.

– Παρότι το 2026 αποτελεί την τρίτη χρονιά της σημερινής διοίκησης, σε ποσοστό 88% τα συνεχιζόμενα έργα προέρχονται από την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

– Έναν Δήμο με ταμειακό υπόλοιπο 10 εκατ. ευρώ, ο οποίος, ωστόσο, καταθέτει νέο έργο για το 2026 ύψους μόλις 10.000 ευρώ.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2026 δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνειών. 

Η σημερινή διοίκηση δεν ήρθε για να σχεδιάσει, να διεκδικήσει ή να υλοποιήσει έργα για την Πόλη· ήρθε απλώς για να καταλάβει τις καρέκλες της εξουσίας. 

Αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτει ούτε τη γνώση, ούτε την ικανότητα, ούτε καν τη στοιχειώδη προετοιμασία για να εκπονήσει ένα σοβαρό έργο για την Ελευσίνα και την Μαγούλα. 

Με γεμάτα ταμεία και άδειο πρόγραμμα, με μηδενικές νέες παρεμβάσεις και συνεχή ανακύκλωση υποσχέσεων, η Πόλη μένει ακίνητη. 

Και αυτό δεν είναι ατυχία ή συγκυρία· είναι το φυσικό αποτέλεσμα μιας διοίκησης που ενδιαφέρθηκε μόνο για την εξουσία και όχι για το έργο.

Κλείνοντας, θα μου επιτραπεί μια πιο χιουμοριστική –αλλά απολύτως αποκαλυπτική– αναφορά.

Τελικά, πόσο δίκιο είχαν όσοι έλεγαν ότι τους αεροϋποστηριζόμενους θόλους, τα γνωστά «μπαλόνια», τους παίρνει ο αέρας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο αέρας έκανε πράγματι το… θαύμα του και το «μπαλόνι», οσονούπω, θα εξυπηρετεί πολίτες όμορου Δήμου».

Γιώργος Ηλιόπουλος

Π. Αντιδήμαρχος – Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Συμφωνία Πολιτών»