Η ενεργειακή κρίση που πλήττει τον κόσμο σε μια μετά covid εποχή η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθωρισμός όπως και γενικότερα το κόστος ζωής.

Αντίκτυπο από την κρίση δεν υπάρχει μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και στους δήμους, αφού όλοι οι δήμαρχοι είναι βέβαιοι πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ενεργειακά δύσκολος.

Κι ενώ στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα είναι και η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με εξοικονόμηση πόρων από τον κλιματισμό στα δημόσια κτήρια και το διακοσμητικό φωτισμό, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι εύκολα ως προς τον οδοφωτισμό τη στιγμή που μια μείωση 10% θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας των πολιτών.

Σε τοπικό επίπεδο, το ερώτημα που προκύπτει από όλα όσα προαναφέραμε, είναι κατά πόσο το έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού με φωτιστικά και λαμπτήρες led που στο δήμο Μεγάρων είναι σε εξέλιξη μπορεί να θωρακίσει το δήμο μας από την ενεργειακή κρίση;

Απαντήσεις στο ερώτημα μας δίνει παρακάτω ο αντιδήμαρχος ηλεκτροφωτισμού και οικονομικών κ. Ιερόθεος Πολυχρόνης.

«Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να πω την άποψη μου για ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα εκτός από τα νοικοκυριά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. κάτι που φαίνεται και από τις ανακοινώσεις που έγιναν πρόσφατα από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι το έργο αντικατάστασης των παλιών λαμπτήρων με φωτιστικά και λαμπτήρες led νέας τεχνολογίας στον οδοφωτισμό δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο βαθμός υλοποίησης του αγγίζει το 70% και ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούμε να πούμε ότι το έργο τελείωσε και θα μπορούμε να απολαμβάνουμε άπλετο φως σε ποσοστό 100%.

Το αρχικό σχέδιο και χωρίς να έχουν ληφθεί παράγοντες που έχουν να κάνουν με εξωτερικούς παράγοντες όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτός από τη βελτίωση του οδοφωτισμού, ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, με έναν πόλεμο που επηρεάζει ενεργειακά όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο, (αφού μιλάμε για τον πιο δύσκολο χειμώνα, που περιμένει ο δυτικός κόσμος εδώ και δεκαετίες), ήδη εμείς με το έργο που έχει ξεκινήσει θα καταφέρουμε να έχουμε εξοικονομήσει το 60% της καταναλωθείσας ενέργειας από τον οδοφωτισμό.

Υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο συγκεκριμένο έργο που λίγοι το γνωρίζουν.

Είναι ο αυτοματισμός, αφού μπορούμε να ελέγχουμε την ένταση και το είδος του φωτισμού. Αυτό μπορεί να μας προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία.

Για να γίνω περισσότερο κατανοητός, θα αναφέρω πως δεν είναι μόνο ότι βάλαμε στο «σπίτι» μας απλά μια συσκευή που καίει λιγότερο ρεύμα, αλλά το κυριότερο είναι ότι μπορούμε να έχουμε έλεγχο ανά πάσα στιγμή πού καταναλώνει ρεύμα κάποιο επιμέρους δίκτυο, πόσο καταναλώνει και πόσο θα έπρεπε να καταναλώνει.

Εκεί θα μπορέσουμε να κάνουμε εκ νέου υπολογισμούς για να κρίνουμε τη σκοπιμότητα αν το δίκτυο θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ή καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα.

Παρά την ενεργειακή κρίση και τον φόβο που υπάρχει ακόμη και στην ΚΕΔΕ για προβλήματα που θα προκληθούν απ’ αυτήν στους δημότες, είμαι βέβαιος ότι εμείς ως δήμος δεν θα χρειαστεί να κατεβάσουμε ποτέ τους διακόπτες!

Και το λέω αυτό διότι μέσω του υπολογιστή μας θα έχουμε την δυνατότητα σε περιοχές μακρινές – και εφόσον ληφθεί μια συνολική απόφαση – θα μπορούμε να κάνουμε μια επιμέρους περικοπή έντασης.

Αυτό φυσικά θα γίνει μόνο σε ακραίες συνθήκες και αφού συμφωνήσουν όλοι.

Κλείνοντας δεν θα διστάσω να αναφέρω ότι με βάση το συγκεκριμένο έργο που είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί, ο δήμος μας είναι θωρακισμένος κατά το μέτρο του δυνατού απέναντι στην υφιστάμενη ενεργειακή κρίση. Κάτι που θα φανεί σύντομα.»