Η προοπτική κατάργησης πολλών επιτυχημένων δημοτικών κοινωνικών δομών, αποτελεί ήδη «πονοκέφαλο» για τους δημοτικούς άρχοντες πολλών δήμων της χώρας.

Αυτό προέκυψε μετά την ψήφιση του Νόμου 4915/24.03.2022 που καταργεί το δικαίωμα των διοικήσεων δήμων να επιλέγουν ποιες δομές είναι χρήσιμες και ωφέλιμες για τους δημότες τους, αφού τους απαγορεύει να μετατρέπουν τις δομές ΕΣΠΑ μετά το τέλος της κοινοτικής χρηματοδότησης τους σε μόνιμες δημοτικές δομές και τους συμβασιούχους σε μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους.

Μετά από την ψήφιση του  συγκεκριμένου Νόμου είναι πλέον στον αέρα δομές όπως οι βρεφονηπιακού σταθμοί, τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία κ.α.

Με αφορμή το μεγάλο αυτό ζήτημα κατατέθηκε ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τους βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» Απ. Αβδελά και Κ. Χήτα με θέμα «Προοπτική κατάργησης επιτυχημένων δημοτικών κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης».

Αναλυτικά η ερώτηση…

 «Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες απανταχού την Επικράτεια, έχει ανακύψει μείζον ζήτημα, αναφορικά με τη λειτουργία κοινωνικών δομών των Δήμων. Κατά τα μέχρι πρόσφατα ισχύοντα δεδομένα, κάθε δημοτική αρχή είχε το δικαίωμα οι συγχρηματοδοτούμενες δομές κοινωνικής προστασίας και φροντίδας του ΕΣΠΑ, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα νεότητας, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.α. που λειτουργούσαν στους Δήμους, να συνεχίζουν τη λειτουργία τους, χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά από αυτούς μετά τη λήξη της πιλοτικής περιόδου χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε Δήμος, κρίνοντας με βάση το συμφέρον των δημοτών του, αποφάσιζε να εξακολουθήσουν να υφίστανται σε μόνιμη βάση δομές που επί σειρά ετών παρείχαν στους δημότες ευαγείς υπηρεσίες και κοινωφελείς παροχές. Κι έρχεται ξαφνικά η Πολιτεία να το αλλάξει αυτό, ψηφίζοντας τον νόμο 4915/24-3-2022 που καταργεί το δικαίωμα των Δήμων να αποφασίζουν τι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για τους δημότες τους, απαγορεύοντάς τους να μετατρέπουν τις δομές ΕΣΠΑ μετά το πέρας της κοινοτικής χρηματοδότησής τους σε μόνιμες δημοτικές δομές και τους συμβασιούχους εργαζόμενούς τους σε μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό εξανεμίζεται το αυτεξούσιο των Δήμων για διατήρηση ομολογουμένως επιτυχημένων θεσμών, παραβιάζεται η ρήτρα βιωσιμότητας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, πλήττονται άμεσα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ωφελούμενες από τις δομές αυτές αλλά και χάνεται το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό των δομών που αποτέλεσαν την ψυχή επί σειράς ετών των προγραμμάτων. Η Πολιτεία λειτουργώντας με λογική και σύνεση, οφείλει να άρει τον συγκεκριμένο νόμο και δείχνοντας ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο να σταματήσει την προκρούστεια πρακτική των περικοπών που επιδιώκει να κρατά τις δημοτικές δομές υπό καθεστώς προσωρινότητας και εξάρτησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε την κατάργηση χρήσιμων δημοτικών κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης;
  2. Προτίθεσθε να προβείτε σε ενέργειες κάλυψης των δαπανών λειτουργίας των κοινωνικών δομών λειτουργίας μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης;
  3. Προτίθεσθε στα πλαίσια μιας αναθεωρητικής προσέγγισης και επιδεικνύοντας το κοινωνικό σας πρόσωπο να άρετε τον νόμο 4915/24-3-2022 που καταργεί ουσιαστικά δημοτικές κοινωνικές δομές που ομολογουμένως αποτέλεσαν σημαντική αρωγή σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές»

Απ. Αβδελάς, Κ. Χήτας