Με σύνθημα «Καθαρίζω το Βουρκάρι», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Απριλίου 2022 η δράση καθαρισμού του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου Μεγάρων.

Την δράση συνδιοργάνωσαν ο συντονιστικός φορέας των συλλόγων προστασίας της περιοχής, και η ομάδα εθελοντών Save your Hood, με την αρωγή πολιτών από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο, αλλά και κατοίκων της Αγίας Τριάδας, της Λάκας, του Ήρεμου Κύματος και της ευρύτερης περιοχής, καθαρίζοντας τον παράκτιο χώρο και την ακτογραμμή του υγροβιότοπου.

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, όπου η αθρόα προσέλευση του κόσμου, έδειξε πραγματικά ότι πέρα των κατοίκων που ανησυχούν για την περιοχή, υπάρχουν και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας συμπολίτες με περιβαλλοντική ευαισθησία.

Περιβαλλοντική ευαισθησία πολιτών & φορέων από πολίτες, αιρετούς, εθελοντές του «Κούρου» αλλά και από μέλη της ομάδας Save your Hood που συνόδευαν νέοι από Πορτογαλία, Ισπανία, Φιλιππίνες και Γαλλική Πολυνησία

Πολίτες που κατανοούν ότι η λιμνοθάλασσα της Αγίας Τριάδας Μεγάρων όχι μόνο πρέπει να προστατευθεί, αλλά και να αναδειχθεί ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τον ξένο κόσμο και κυρίως για εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αφού αποτελεί έναν υγρότοπο ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και μοναδικό μεταναστευτικό σταθμό πτηνών στη Δυτική Αττική.

Αθρόα συμμετοχή στον καθαρισμό του υγροβιότοπου στο Βουρκάρι Μεγάρων

Κατά την διάρκεια του καθαρισμού έγινε αποκομιδή κάθε λογής απορριμμάτων, αφού συλλέχθηκαν πάνω από 6.000 λίτρα απορρίμματα που προϋπήρχαν στον υγροβιότοπο τα οποία πέρα από την άσχημη εικόνα, ήταν και επικίνδυνα για την χλωρίδα και την πανίδα του.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν πως την δράση  εκτός από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους συμπολίτες μας από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο, «αγκάλιασαν» μέλη εθελοντικών και περιβαλλοντικών ομάδων από ολόκληρο τον κόσμο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την ομάδα Save your Hood συνόδευαν νέοι άνθρωποι από την Πορτογαλία, Ισπανία, Φιλιππίνες και Γαλλική Πολυνησία, οι οποίοι έδωσαν το στίγμα τους, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο σε όλο τον κόσμο ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρόντες επίσης ήταν οι πρόσκοποι Νέας Περάμου, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Κούρος», δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων αλλά και ολόκληρες οικογένειες όπου οι γονείς επέλεξαν να συμμετέχουν με στόχο να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους τις ευαισθησίες τους για το περιβάλλον.


Ικανοποιημένοι οι εμπνευστές της ιδέας…

Εμφανώς ικανοποιημένοι με το εγχείρημα του καθαρισμού του υγροβιότοπου ήταν οι κ.κ. Αντώνης Βόγκλης και Γιάννης Κούβαρης που ήταν οι εμπνευστές της ιδέας.

Πρόκειται για δύο ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους της περιοχής, οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν όλους όσους συμμετείχαν αθρόα στην δράση, υποστήριξαν πως η αρχή έγινε!

Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί, ότι θα επακολουθήσουν και άλλες δραστηριότητες με στόχο όχι μόνο την προστασία, αλλά και την ανάδειξη του υγροβιότοπου.