Πολλά και ποικίλα ήταν τα θέματα που έθεσε ο δήμαρχος Μεγαρέων  κ. Γρ. Σταμούλης στην συζήτηση που είχαμε μαζί του. Ζητήματα που αφορούν όχι μόνο έργα, αλλά και κινήσεις τις διοίκησης του οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία.


Ο εμβολιασμός των παιδιών στο επίκεντρο

Αρχικά ο κ. Σταμούλης στάθηκε σε ένα θέμα που απασχολεί έντονα πολλές οικογένειες συμπολιτών μας. Πρόκειται για τον εμβολιασμό παιδιών από 5-11 ετών αφού η πλατφόρμα άνοιξε ήδη, χωρίς όμως στα Μέγαρα να προβλέπεται εμβολιαστικό κέντρο το οποίο θα μπορεί να δέχεται παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο.

Και αυτό διότι όπως έχει γίνει επίσημα γνωστό στην Αττική τα παιδιά από 5 έως 11 ετών θα εμβολιάζονται στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Όπως μας είπε ο δήμαρχος, με έγγραφο που απέστειλε προς την Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, απαίτησε να οριστεί στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων και εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά.

Στόχος του κ. Σταμούλη είναι να αποφευχθεί η ταλαιπωρία αρκετών γονιών οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στα συγκεκριμένα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, προκειμένου να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας χάνοντας χρόνο αλλά και μεροκάματα από την δουλειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης, ευελπιστώντας ότι ο Διοικητής της 2ης Υ.Π.Ε. κ. Χρήστος Ροϊλός θα κάνει πράξη το δίκαιο αίτημα της διοίκησης του δήμου Μεγαρέων.


Ξεκινάει το έργο αποκατάστασης των πεζοδρομίων στη Βαρέα

Το δεύτερο θέμα  που έθιξε ο δήμαρχος αφορούσε την κατάσταση των πεζοδρομίων στη Βαρέα, με τον κ. Σταμούλη να δηλώνει σχετικά: «Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα το κληρονομήσαμε. Πρόκειται για ένα πρόβλημα χρόνιο για την επίλυση του οποίου δεν είχε γίνει καμία ενέργεια μέχρι την στιγμή που αναλάβαμε εμείς την διοίκηση του δήμου. Από την πρώτη στιγμή ψάξαμε και παλέψαμε το θέμα και καταλήξαμε στο ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να γίνουν μελέτες, να ληφθούν οι σχετικές άδειες και να εκτελεστεί το έργο. Είναι γνωστό πως οι μελέτες απαιτούν σημαντικό χρόνο. Όμως ο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την αδειοδότηση, όπου πρέπει να περάσεις «από σαράντα κύματα» και από πολλούς συναρμόδιους φορείς, αφού είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Και είναι δύσκολο έργο, διότι είναι στη γραμμή αιγιαλού οπότε είναι κατανοητό πως ο αγώνας για να πάρουμε ως διοίκηση τις εγκρίσεις για τις αδειοδοτήσεις ήταν μακροχρόνιος. Ευτυχώς όμως παρά τις καθυστερήσεις είχαμε αίσιο τέλος. Ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες, ενώ έχω κάνει και αίτημα στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση με υποσχέσεις τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη για την λήψη της χρηματοδότησης, και έτσι το μεγάλο αυτό πρόβλημα οδεύει προς επίλυση. Όλα αυτά που προείπα δείχνουν ότι η διοίκηση του δήμου είχε ασχοληθεί πάρα πολύ με αυτό το θέμα, όμως δεν βγαίναμε να πούμε πολλά, αφού στόχος μας ήταν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και αφού φτάσουμε σε ένα σημείο να μπορούμε να προβούμε στις σχετικές ανακοινώσεις. Ευελπιστώ ότι με βάση την εξέλιξη αυτή το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2022».


Οι πλατείες, η παιδική χαρά και οι εξέδρες στο δημοτικό γήπεδο…

Ακολούθως ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως έχουν τελειώσει και έχουν εγκριθεί από ΣΥΠΟΘΑ οι μελέτες για πέντε (5) πλατείες που θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια.

Πρόκειται για τρεις (3) πλατείες στα Μέγαρα και δύο (2) στη Νέα Πέραμο.

Έργα τα οποία μέσα στο 2022 θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για μια παιδική χαρά μετά το δημοτικό γήπεδο σε κοινόχρηστο χώρο μετά τις γραμμές του ΟΣΕ. «Θα είναι μια πρωτοποριακή παιδική χαρά, γιατί θα μπορεί να φιλοξενεί βρέφη αλλά και ΑΜΕΑ» γνωστοποίησε ο κ. Σταμούλης.

Επίσης ανέφερε ότι ήρθαν στο δήμο οι εγκρίσεις για τις εξέδρες στο δημοτικό γήπεδο με το δήμαρχο να δημοσιοποιεί πως υπάρχει η χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι κάτω από αυτές θα δημιουργηθούν αποδυτήρια, γραφεία, κυλικείο αλλά και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.


Διευκρίνιση για τις συνδέσεις της αποχέτευσης…

Κλείνοντας ο κ. Σταμούλης στάθηκε στην δικαιολογημένη πικρία που υπάρχει στους δημότες – κατοίκους της Νέας Περάμου για τις συνδέσεις της αποχέτευσης.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως το έργο των συνδέσεων στα Μέγαρα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, ενώ οι συνδέσεις που γίνονται στη Νέα Πέραμο είναι από το αρμόδιο υπουργείο και από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

«Κάναμε αίτημα και στις δύο διαχειριστικές αρχές (Περιφέρεια και ΕΠΠΕΡΑΑ), για να χρηματοδοτήσουν με επιλέξιμη δαπάνη και τις ιδιωτικές συνδέσεις. Δυστυχώς από την ΕΠΕΕΡΑΑ η απάντηση ήταν αρνητική, ενώ από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας η απάντηση ήταν θετική και το έργο χρηματοδοτείται. Άρα η απάντηση στο ερώτημα που θέτουν οι πολίτες, δηλαδή γιατί στα Μέγαρα επιστρέφονται χρήματα σε αυτούς που έχουν πληρώσει για τις συνδέσεις, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο στη Νέα Πέραμο, είναι ότι αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν δύο διαχειριστικές αρχές. Η μία είναι της Περιφέρειας (που χρηματοδοτεί το έργο στα Μέγαρα) και η άλλη είναι του υπουργείου το οποίο δυστυχώς και παρά τις πιέσεις μας, δεν χρηματοδοτεί το έργο των συνδέσεων στη Νέα Πέραμο. Οπότε όσοι έχουν προλάβει και έχουν πληρώσει στα Μέγαρα, θα τους επιστραφούν τα χρήματα. Οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται να πληρώσουν, αφού θα γίνουν οι ιδιωτικές συνδέσεις (δηλαδή η σύνδεση από τον κεντρικό αγωγό μέχρι το πεζοδρόμιο) χωρίς να χρεωθούν οι πολίτες».

Μια άκρως διευκρινιστική δήλωση από την πλευρά του δημάρχου που βάζει τέλος στις όποιες απορίες είχαν ιδιαίτερα οι δημότες – κάτοικοι της Νέας Περάμου.