Η διαχείριση των οικονομικών του δήμου Μεγαρέων, τα προβλήματα που υπάρχουν, η πορεία της ΔΕΥΑΜ, το έργο των led, η Νέα Πέραμος αλλά και αρκετά πολιτικά θέματα, ήταν αυτά που τέθηκαν και απαντήθηκαν από τον Κλ. Βαρελά στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί με Όραμα» ασκεί σκληρή κριτική στην διοίκηση του κ. Σταμούλη, δίνοντας διευκρινίσεις για τις σχέσεις του με τον Γ. Κουμπέτσο αλλά και για τους Σωτ. Πιλίλη και Αγγ. Μακρυγιάννη.

Ερωτ: Από τις συνεχείς επαφές που έχετε με πολίτες αλλά και φορείς πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα που έχετε καταγράψει;

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω πολύ για την συνέντευξη και οφείλω να πω ότι κάνετε ένα σημαντικό έργο στο ρόλο σας ως εφημερίδα κυρίως για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας.

Είναι γεγονός ότι ο συνδυασμός μας κάνει συνεχείς επαφές με συλλόγους αλλά και με μεμονωμένα άτομα προκειμένου να μπορέσουμε να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου τα οποία είναι πολλά αλλά και να ενημερώσουμε για τις δράσεις και τις ενέργειες που κάνουμε ως συνδυασμός.

Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στα μεγάλα ζητήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Κινέτας όπου βλέπουμε πως η αποκατάσταση των «πληγών» που άφησαν πίσω τους η πυρκαγιά και η πλημμύρα προχωρούν με αργούς ρυθμούς και υπάρχουν σημαντικά έργα τα οποία δεν έχουν καν ξεκινήσει. Επίσης υπάρχουν αρκετά ζητήματα που έχουν προκύψει με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ και ΟΛΕ και με την επικείμενη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσα από τις περιοχές της Αγίας Τριάδας, του Βουρκαρίου και του Περάματος, κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και θα απαξιώσει την ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στους οικισμούς όπως στην περιοχή του Λουτρόπυργου, της Λάκκας καλογήρου και των παραπλήσιων περιοχών όπου από εκεί πρόκειται να περάσει ο αγωγός υπερυψηλής τάσης με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται διότι φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα σε θέματα που αφορούν την υγεία τους. Επίσης το τελευταίο μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη περιοχή του Αλεποχωρίου, του Μαζίου, του Πευκενέα και των άλλων κοντινών περιοχών μας προβληματίζει ιδιαίτερα και αυτό γιατί πρέπει να προφυλαχθούν οι περιοχές αυτές και οι κάτοικοι τους από πιθανά έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα που θα έρθει.

Ερωτ: Ποιος ευθύνεται κατά την άποψη σας για τη μη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος μας;

Φυσικά και την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η σημερινή διοίκηση του δήμου. Δυστυχώς την επταετία που διοικεί ο κ. Σταμούλης κανένα πρόβλημα δεν έχει βρει μια οριστική λύση.

Αντίθετα όπως βλέπουμε τα προβλήματα αντί να επιλύονται διογκώνονται. Βλέπουμε τον δήμο μας να βρίσκεται σε μια συνεχή άμυνα, βλέπουμε να μην υπάρχει καθόλου ανάπτυξη και το χειρότερο που βλέπουμε είναι τα οικονομικά του δήμου τα οποία οδεύουν από το κακό στο χειρότερο. Θυμίζω ότι ο δήμος Μεγαρέων επί επτά (7) μήνες δεν είχε προϋπολογισμό με την διοίκηση του δήμου να ζητωκραυγάζει επειδή έλαβε πριν από λίγο καιρό έκτακτη επιχορήγηση 4 εκ. ευρώ προκειμένου ο δήμος να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του. Πρέπει να τονίσω ότι εάν δεν δίνονταν η έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο εσωτερικών η διοίκηση δεν θα μπορούσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του δήμου και θα αναγκαζόταν να ζητήσει δάνειο. Όμως το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης δόθηκε από το κράτος για να καλύψει ο δήμος χρέη της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ τα οποία οφείλονται στην μη πληρωμή του νερού. Δηλαδή να καλύψει το νερό που χρωστά ο δήμος στην ΕΥΔΑΠ τη στιγμή που οι δημότες πληρώνουν κανονικά στο δήμο τους λογαριασμούς ύδρευσης.

Ερωτ: Δηλαδή βλέπετε πως υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα στα οικονομικά;

Ασφαλώς. Φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά του δήμου. κατά την άποψη μου ο δήμος έχει πτωχεύσει. Δεν μπορεί να κάνει καθόλου έργα από ιδίους πόρους, κάνει απέλπιδα προσπάθεια να διεκδικήσει κάποια κονδύλια από το «Πρόγραμμα Τρίτσης» ή από κάποια άλλα προγράμματα αλλά δυστυχώς τα οικονομικά του δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Θυμίζω πως για το «Πρόγραμμα Τρίτσης» στο οποίο αναφέρθηκα, όταν συζητήθηκαν τα εκτελεστέα έργα του δήμου και έγιναν γνωστά τα έργα που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έθεσα το ερώτημα στον δήμαρχο και τον αρμόδιο για το κόστος των έργων αυτών και έλαβα την απάντηση ότι κοστολογούνται περίπου 30 εκ. ευρώ. Όταν είπα ότι θα μπει πλαφόν το οποίο θα μειώσει δραματικά τον προϋπολογισμό του προγράμματος Τρίτσης για το δήμο Μεγάρων δεν πήρα απάντηση. Τελικά το πλαφόν για τα έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τον δήμο μας είναι στα 18 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα να αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων έχει φτιαχτεί πρόχειρα από την διοίκηση χωρίς να υπολογίσει τα πραγματικά ποσά και τις πραγματικές ανάγκες τις οποίες έχει ο δήμος για να τις εντάξει στο πρόγραμμα. Εμείς ως δημοτικός συνδυασμός καταψηφίσαμε αυτό το πρόχειρο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και στις πραγματικές ανάγκες του δήμου και των δημοτών. 

Ερωτ: Ποια έργα κατά την άποψη σας ενδέχεται να μείνουν εκτός;

Απ’ ότι φάνηκε το μεγάλο έργο της πολεοδόμησης του Αλεποχωρίου δεν είναι προτεραιότητα για την διοίκηση του δήμου καθώς η μελέτη που αφορά την πολεοδόμηση μπήκε τελευταία κατά σειρά στη λίστα των έργων του δήμου Μεγαρέων στο «Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης».

Ενδέχεται να μείνει εκτός μία περιοχή ιδιαίτερης τουριστικής σημασίας που συγκεντρώνει πολύ κόσμο και είναι αναγκαία η πολεοδόμηση της.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή η διοίκηση του δήμου εκτός από το οικονομικό πρόβλημα, αντιμετωπίζει πρόβλημα και στο σχεδιασμό. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχεδιασμός.

Υπάρχει μόνο μια συγκεκριμένη τακτική. Ο κ. Σταμούλης κοιτάει πώς θα κρατηθεί στη διοίκηση και όχι πώς θα προχωρήσει ο δήμος.

Κάτι που φαίνεται από την πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Σταμούλη πως θα διεκδικήσει εκ νέου τη καρέκλα του δημάρχου. Όλα αυτά δυόμιση χρόνια πριν τις εκλογές. Βλέποντας μόνο την καρέκλα στην οποία έχει θα γαντζωθεί επάνω της, ο κ. Σταμούλης αψηφά τα προβλήματα και δεν βλέπει τη δυσαρέσκεια των πολιτών προς το πρόσωπο του και τη διοίκηση του.

Όταν παρουσιάζεις έργα ανύπαρκτα και ανακοινώνεις δυόμιση χρόνια πριν τις εκλογές υποψηφιότητα, τότε αυτό κατά την άποψή μου γίνεται με κάποια σκοπιμότητα και δεν είναι άλλη από το να αποτρέψει ενδεχόμενη υποψηφιότητα μέσα από τον ίδιο τον συνδυασμό του, κάτι το οποίο ακούγεται πολύ έντονα τελευταία.

Ερωτ: Πιστεύετε ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο απασχολούν τον κόσμο οι υποψηφιότητες;

Θεωρώ ότι τους πολίτες τους ενδιαφέρει να βλέπουν έργο και να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους.  Με την ευκαιρία και της θερινής περιόδου που βρισκόμαστε, θυμίζω ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Κινέτα, ο Καβελάρης, η Αγία Τριάδα κ.α. που δεν έχουν νερό. Δεν υπάρχει νερό ούτε για έκτακτη ανάγκη. Η διοίκηση του δήμου εδώ και επτά (7) χρόνια δεν μπορεί να δώσει λύση σε ζητήματα καθημερινότητας όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, των κλαδεμάτων και των ογκωδών αντικειμένων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέες χωματερές σε διάφορες περιοχές του δήμου.

Σε απάντηση λοιπόν του ερωτήματός σας πιστεύω ότι την περίοδο αυτή δεν απασχολούν τον κόσμο καθόλου οι υποψηφιότητες.

Ερωτ: Σε ένα δελτίο τύπου του συνδυασμού σας αναφερθήκατε στο μηχάνημα ανακύκλωσης γυαλιού, πείτε μας τι συμβαίνει ακριβώς;

Υπάρχουν κάποια έργα που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ και ένα από αυτά είναι το invalor 101 το οποίο είναι μηχάνημα ανακύκλωσης γυαλιού. Το μηχάνημα αποκτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ ΜΕ ΚΌΣΤΟΣ 159.000 ευρώ, η μελέτη του κόστισε 70.000 ευρώ και από ιδίους πόρους του δήμου έχει προβλεφθεί να διατεθούν για την χρήση του περίπου 15.000 ευρώ ακόμα.Το μηχάνημα αυτό ήρθε στο δήμο, τοποθετήθηκε στο χώρο της παλιάς ελαιουργικής δυστυχώς δεν δούλεψε ποτέ, δεν συνδέθηκε καν στο ρεύμα και μεταφέρθηκε πριν λίγο καιρό στο δήμο Παραλιμνίου στη Κύπρο.

Και ερωτώ: Όταν το μηχάνημα αυτό ήρθε στο δήμο για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην ανακύκλωση γυαλιού αλλά και για να δείξει στους πιο νέους πώς ένα γυαλί ή ένα μπουκάλι μπορεί να μετατραπεί σε δομικό υλικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δήμο, για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιήθηκε; Για ποιο λόγο δεν λειτούργησε καν; Υπάρχει τελικά περιβαλλοντική συνείδηση στη διοίκηση του δήμου; Το παράδειγμα του συγκεκριμένου μηχανήματος ανακύκλωσης το αναφέρω για να δείξω ότι η σημερινή υπό τον κ. Σταμούλη διοίκηση κάνει πολλά πράγματα για το θεαθήναι. Κάνει κινήσεις για τα μάτια του κόσμου και όχι προς όφελος του δήμου. 

Ερωτ: Με αφορμή τα λεγόμενα μας περί οικολογίας, τι πιστεύετε για το έργο των led;

Το έργο αντικατάστασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με led είναι ένα ιδιαίτερο έργο. Έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο και μέλη της αντιπολίτευσης έχουν αναδείξει ότι το συγκεκριμένο ήταν υπερκοστολογημένο και ότι ο δήμος δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί στο κόστος συντήρησης μετά την λήξη της σύμβασης με τον εργολάβο.

Βλέπουμε όμως τώρα ότι μειώθηκε το κόστος του έργου κάτι που κατά την άποψη κάποιον ενδεχομένως μπορεί να κάνει το έργο βιώσιμο. Η μείωση στην συνολική τιμή του έργου η οποία είναι άνω των 3 εκ. ευρώ δεν έγινε γιατί πίεσε η διοίκηση του δήμου όπως λέει ο κ. δήμαρχος στην ανακοίνωσή του.

Η μείωση έγινε διότι εάν έμπαινε το αρχικό ποσό του έργου στον προϋπολογισμό, θα υπήρχε τεράστια «τρύπα» στον προϋπολογισμό και δεν θα μπορούσε να ισοσκελιστεί σε καμία περίπτωση με έσοδα του δήμου. 

Ερωτ: Υπόθεση ΔΕΥΑΜ. μια πολύπαθη δημοτική επιχείρηση που από το 2010 ενώ βρίσκεται ακόμη υπό εκκαθάριση συνεχίζει να λειτουργεί. Πιστεύετε ότι τελικά πρέπει να παραχωρηθεί στην ΕΥΔΑΠ ώστε να μην χρεώνει το δήμο;

Θα σας απαντήσω ευθέως. Η πρώτη μου άποψη ήταν πως η ΔΕΥΑΜ θα μπορούσε να ήταν μια κερδοφόρος επιχείρηση του δήμου δίνοντας ψωμί σε πολλούς εργαζόμενους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν υπήρχε σκέψη ακόμη και για εμφιάλωση νερού από την ΔΕΥΑΜ. ξαφνικά όμως φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού με την επιχείρηση εδώ και 11 χρόνια να είναι υπό εκκαθάριση και δυστυχώς να λειτουργεί φορτώνοντας με χρέη το δήμο, τη στιγμή που τα χρέη της ΔΕΥΑΜ έρχονται στο δήμο.

Όπως συνέβη λοιπόν πρόσφατα και έχει συμβεί και σε αρκετές περιπτώσεις παλαιότερα, ο δήμος αναγκάζεται για να καλύψει το χρέος να αναζητά επιχορηγήσεις για να μπορεί να ισοσκελίσει το προϋπολογισμό του.

Ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ήμουν αντίθετος στην παραχώρηση της γιατί πιστεύω ότι η ΔΕΥΑΜ μπορεί να στηρίξει την τοπική οικονομία, έχει εργαζόμενους που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απολυθούν και είναι ένα «εργαλείο» για το δήμο που αν χρησιμοποιούνταν σωστά θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο. Όμως αυτή τη στιγμή πως τα χρέη της ΔΕΥΑΜ μεγαλώνουν. Ο λόγος βέβαια που μεγαλώνουν τα χρέη της δημοτικής επιχείρησης είναι γιατί η πολύπαθη επιχείρηση χρησιμοποιείται από την διοίκηση του δήμου για να κάνει προσλήψεις ορισμένου χρόνου με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιο παθητικό. Οπότε είναι βέβαιο πως το κλείσιμο της αποτελεί μονόδρομο. Το μεγάλο ζήτημα είναι τώρα πως θα μπορέσει ο δήμος να αποζημιωθεί με όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό για τον βιολογικό του καθαρισμό όπως επίσης και για το νέο δίκτυο ύδρευσης, πάγια τα οποία θα αποκτήσει η ΕΥΔΑΠ και θα τα χρησιμοποιήσει άμεσα προς όφελος της.

Ερωτ: Στη Νέα Πέραμο οι δημότες διαμαρτύρονται πως η δημοτική κοινότητα δεν παίρνει από το δήμο Μεγάρων αυτό που της αξίζει. Ποια η άποψη σας;

Αν δει κάποιος το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων θα διαπιστώσει ότι η Νέα Πέραμος έχει απαξιωθεί από τη σημερινή διοίκηση. Δεν υπάρχει κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός για τη Νέα Πέραμο.

Και γι’ αυτό η τοπική κοινότητα της Νέας Περάμου κάνει έντονα παράπονα μέσω του προέδρου της. 

Ο κ. Σεβαστής δίκαια φωνάζει πως δεν υπάρχει προσωπικό στο δήμο, δεν υπάρχουν οχήματα που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του δήμου, είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες στο δημοτικό κατάστημα, η υπηρεσίες καθαριότητας και οι τεχνικές υπηρεσίες δεν επαρκούν για την περιοχή. Και όλα αυτά σε μια πανέμορφη περιοχή που δέχεται πάρα πολύ κόσμο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Μια περιοχή που έπρεπε να είναι σε πρώτη προτεραιότητα για τη διοίκηση του δήμου μας. Δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους που ο κ. Σταμούλης απαξιώνει τη Νέα Πέραμο. Η όποια προσωπική του κόντρα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας δεν πρέπει να αποβεί σε καμία περίπτωση σε βάρος των κατοίκων της Νέας Περάμου. και πιστεύω ότι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. 

Ερωτ: Προερχόμενος από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας πώς κρίνετε την απόφαση δύο δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού σας, της κ. Κατ. Λουκά αλλά και του κ. Μελ. Λέλη να διεκδικήσουν κομματικές θέσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τι έχετε να πείτε σε αυτούς που προσπαθούν να σας εμπλέξουν στην υπόθεση αυτή;

Η ερώτηση σας έχει καθαρά πολιτική χροιά και σας ευχαριστώ που μου την θέτετε. Τόσο ο κ. Λέλης όσο και η κ. Λουκά με ενημέρωσαν σχετικά με τις προθέσεις τους να διεκδικήσουν ο πρώτος την ΔΕΕΠ και η δεύτερη την Δημ. Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Μεγάρων – Νέας Περάμου. 

Η απόφαση αυτή ήταν καθαρά προσωπική τους, αφού και οι δύο είναι πρόσωπα πολιτικά με μεγάλη εμπειρία και γνώση που επί σειρά ετών έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους τόσο στο κόμμα όπου ανήκουν όσο και στην τοπική κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Λέλης σήμερα είναι αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ οπότε είναι λογική η υποψηφιότητα του για την διεκδίκηση της προεδρίας, ενώ όπως με ενημέρωσε η κ. Λουκά διεκδικεί την προεδρία της τοπικής οργάνωσης επειδή αυτό ήταν επιθυμία της από παλιά. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για δύο εξαίρετες υποψηφιότητες, δύο πρόσωπα που μπορούν να προσφέρουν τόσο στο κόμμα όσο και μέσα από αυτό στο τόπο μας, είμαι βέβαιος για τις ικανότητες τους, το πάθος τους, την διάθεση προσφορά τους, όπως επίσης και για την ακεραιότητα τους. 

Ερωτ: Είστε ένας εκ των παλαιότερων δημοτικών συμβούλων. Κατεβαίνοντας ως επικεφαλής συνδυασμού για πρώτη φορά είδατε ίσως κάποια πισώπλατα μαχαιρώματα, κάποια χτυπήματα κάτω από τη μέση. Πιστεύετε ότι ενδέχεται πίσω από κάποιες υποψηφιότητες να κρύβονται πιθανές συμφωνίες;

Σωστά αναφέρετε πως είμαι ο παλιότερος δημοτικός σύμβουλος αφού από την ηλικία των 25 ετών είχα την τιμή να εκλεγώ και να ασχοληθώ με τα τοπικά δημοτικά δρώμενα. Είναι γεγονός ότι στην πολιτική υπάρχουν και πισώπλατα μαχαιρώματα, όμως υπάρχουν και αληθινές κουβέντες, οι οποίες έχουν βαρύτητα και είναι αυτές που διαμορφώνουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Στην περίπτωση της υποψηφιότητας μου δεν υπήρχαν συμφωνίες, ούτε και παρασκηνιακές συζητήσεις. Υπήρχε από την αρχή ειλικρινής διάθεση να πράξω αυτό που έπραξα δηλαδή να διεκδικήσω τη θέση του δημάρχου. Θεωρώ ότι και από το μετερίζι του δημοτικού συμβούλου του προέδρου ή του αντιδημάρχου είχα αποκτήσει γνώση αλλά και εμπειρία που μου έδινε την δυνατότητα να ηγηθώ ενός συνδυασμού και με άξιους συμπολίτες στο πλευρό μου να διεκδικήσω το δήμο. Πράγματι ο λαός μας τίμησε με ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό (κοντά στο 18%), όπου για πρωτοεμφανιζόμενο συνδυασμό πιστεύω ότι ήταν τεράστιο. Θυμίζω ότι ο συνδυασμός μας απαρτίζονταν στο σύνολο του από νέα πρόσωπα. Τώρα το ότι συνέβησαν πράγματα που δεν περιμέναμε να συμβούν και είδαμε υποψηφιότητες που δεν περιμέναμε, αυτό δεν μας πτόησε. Κάναμε τον αγώνα μας ο οποίος έφτασε μέχρι τη κάλπη και έφερε το αποτέλεσμα που προανέφερα. Όμως πάντα στην πολιτική συμβαίνουν αυτά.

Ερωτ: Στο εγγύς μέλλον πιστεύετε ότι θα υπάρξουν υποψηφιότητες από το χώρο σας που ενδεχομένως θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα;

Κύριε Υψηλάντη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει καμία υποψηφιότητα, αφού αυτό είναι δικαίωμα του καθενός. Πιστεύω όμως ότι όποιος θελήσει να θέσει υποψηφιότητα, θα πρέπει να το κάνει εξετάζοντας πολλές παραμέτρους. Πρέπει να σκεφτεί αν έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να προσφέρει στον τόπο, πρέπει να σκεφτεί για ποιο λόγο το κάνει, πρέπει να κατανοήσει ότι η διάθεση του να προσφέρει είναι ειλικρινής. Τώρα αν κάποιες υποψηφιότητες θα παίξουν το ρόλο του Δούρειου Ίππου για να εκλεγεί ξανά ο σημερινός δήμαρχος, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται. Αυτό άλλωστε συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν. Κάποιοι λειτούργησαν κατ’ αυτό τον τρόπο.

Ερωτ: Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο φάνηκε ότι υπάρχει μια κόντρα με τον Γ. Κουμπέτσο. Διευκρινίστε μας κάποια πράγματα…

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο υπήρχε μια κοινή εισήγηση των δημοτικών συνδυασμών «Τώρα», «Μαζί με Όραμα» και «Όμορφες Πόλεις» με εμένα εισηγητή για το θέμα που αφορούσε την διέλευση των βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας του ΔΕΣΦΑ και του ΟΛΕ.

Η εισήγηση αυτή που υπογράφηκε από τις τρεις επικεφαλής αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας αλλά και στις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους κατοίκους των περιοχών αλλά και στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν όσον αφορά την υποβάθμιση και την επικινδυνότητα.

Στην εισήγηση μας οι τρεις συνδυασμοί της αντιπολίτευσης αναφερθήκαμε στο μνημόνιο συνεργασίας και αυτό δεν έχει να κάνει με προσωπικά ζητήματα. Ο  κ. Κουμπέτσος ως πρόεδρος του ΟΛΕ αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος παρευρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Εάν τον έθιξε η αναφορά μας στο μνημόνιο συνεργασίας αλλά και αν έχει την οποιαδήποτε ευθύνη για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ΔΕΣΦΑ και ΟΛΕ, αυτό το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Εγώ είμαι υπέρ του τόπου μου και σε αυτό θα παραμείνω. Τώρα όποιος νιώθει θιγμένος και νομίζει πως θέτω ζητήματα τα οποία τον προσβάλλουν και του ρίχνουν ευθύνες, καλό θα είναι να τοποθετηθεί δημόσια ώστε τα ζητήματα αυτά να λήξουν.

Όμως για μένα το θέμα αυτό είναι μείζον. Και αυτό διότι ένας δήμος που είναι δίπλα στη Ρεβυθούσα και δεν προβλέπεται μέσα στην επόμενη δεκαετία να πάρει φυσικό αέριο δεν είναι δυνατόν να δέχεται ένα μεγάλο όγκο φορτηγών που θα περνάνε μέσα από περιοχές του δήμου μας για να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην ηπειρωτική χώρα, με την υπογραφή ενός μνημονίου χωρίς αυτό να το γνωρίζει ο δήμος, τότε αυτό είναι άδικο. 

Οπότε είναι κατανοητό ότι επί προσωπικού με τον Γ. Κουμπέτσο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παρά μόνο ζήτημα προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Ερωτ: Κλεάνθης Βαρελάς, Σωτήρης Πιλίλης, Γιώργος Κουμπέτσος και Άγγελος Μακρυγιάννης. Τέσσερα πρόσωπα που προέρχεστε ουσιαστικά από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Γιατί αντίπαλοι και όχι όλοι μαζί;

Αναφερθήκατε στην ερώτηση σας σε τρεις φίλους με τους οποίους έχω εξαιρετική σχέση.

Θεωρώ ότι είμαστε μαζί και θα θυμίσω ότι στο πρόσφατο παρελθόν ήμασταν και στον ίδιο συνδυασμό.. Στη παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για αντιπάλους αλλά ούτε για συνεργασίες, αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας για κανέναν από τους τέσσερις.

Αυτή την στιγμή αυτό που υπάρχει είναι ο αγώνας που δίνουμε οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τους συνδυασμούς μας ώστε να αφυπνίσουμε την διοίκηση του κ. Σταμούλη να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί καινούργια.

Τώρα όποιος δεν είναι εκλεγμένος αλλά θέλει να διεκδικήσει τον δήμο καλό θα είναι να ανασκουμπωθεί και να πάρει θέση απέναντι στα σοβαρά ζητήματα και να μην παρακολουθεί από μακριά τα όσα συμβαίνουν.

Φυσικά όπως είπα και πριν η επιθυμία του οποιουδήποτε να διεκδικήσει αξιώματα είναι σεβαστή.  Πρέπει όμως ο καθένας να μετρήσει τις δυνάμεις του και να έχει διάθεση για προσφορά.

Και το επαναλαμβάνω. Όποιος πάει διχαστικά, θα λειτουργήσει υπέρ του σημερινού δημάρχου. Και ο σημερινός δήμαρχος, στα επτά (7) χρόνια της διοίκησης του δεν έχει δείξει ότι μπορεί να βάλει το δήμο σε αναπτυξιακή τροχιά. Ίσα ίσα που ο δήμος αυτήν την στιγμή είναι στα όρια της πτώχευσης.

Με έναν προϋπολογισμό μίζερο και με έσοδα που έρχονται από έκτακτες επιχορηγήσεις μόνο για την κάλυψη χρεών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα παντού. Το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να κλείσει λακκούβες που υπάρχουν πάνω από ένα χρόνο. δεν μπορεί να μαζέψει τα απορρίμματα, δεν μπορεί να φτιάξει βλάβες που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως για παράδειγμα διαρροές πόσιμου νερού που τρέχει μόνιμα στη Πάχη εδώ και δύο χρόνια με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες κυβικά νερού.

Δεν θα κουράσω άλλο τους αναγνώστες σας. Θα κλείσω μιλώντας ξεκάθαρα. Ο δήμος πηγαίνει πίσω ολοταχώς…

Οπότε κάτι πρέπει να αλλάξει.