Τις τροποποιήσεις στην υπογραφείσα σύμβαση για το μεγάλο έργο των Led που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, αυτοματοποίηση και διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων στο δήμο Μεγαρέων ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Μεγαρέων, αφού δεν παρέστη ο εκπρόσωπος της  δημοτικής παράταξης «Τώρα»  κ. Δημ. Γεωργακής, ενώ εξέφρασε λόγους μειοψηφίας ο εκπρόσωπος της  δημοτικής παράταξης «Μαζί με Όραμα» κ. Σπ. Νικολάου.

Στην εισήγηση του προς την Οικονομική Επιτροπή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ιερ. Πολυχρόνης παρουσίασε τα αποτελέσματα του νέου επικαιροποιημένου μοντέλου βιωσιμότητας αλλά και τις τροποποιήσεις που προτείνει η ανάδοχος ένωση εταιρειών του έργου.

Οι τροποποιήσεις είναι οι εξής:

  1. Μείωση του δεκαετούς συμβατικού τιμήματος προς όφελος του δήμου και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος από τα 10.851.528,12 ευρώ στα 7.011.014,00 ευρώ (ποσοστό μείωσης 36%).
  2. Υλοποίηση του συνόλου του φυσικού αντικειμένου της υπογραφείσας σύμβασης αναφορικά με το πλήθος των φωτιστικών / λαμπτήρων που θα αντικατασταθούν (18.157 φωτιστικά και λαμπτήρες) και αύξηση του αριθμού των νέων φωτιστικών σε σχέση με τους λαμπτήρες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ενότητα 5 της επικαιροποιημένης μελέτης εφαρμογής – βιωσιμότητας.
  3. Διατήρηση της έκπτωσης ύψους 4% που έχει προσφερθεί από τον ανάδοχο, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 292.125,59 € σε βάθος δεκαετίας και εισπράττεται από το δήμο ως μέρος της εξοικονόμησης που επιστρέφεται από την λειτουργία του νέου δικτύου.
  4. Διατήρηση του οφέλους από την συντήρηση (οχήματα, καύσιμα, ηλεκτρολογικό υλικό, λαμπτήρες και προσωπικό) του δικτύου οδοφωτισμού που θα έχει ο δήμος σε βάθος δεκαετίας ύψους 2.694.764,46 €.
  5. Αντικατάσταση του συνόλου των 3.150 λαμπτήρων led 18Watt που έχουν τοποθετηθεί κατά την τελευταία τριετία σε σημεία υψηλού φωτισμού, όπου προϋπήρχαν λαμπτήρες υψηλού wattage (125W, 150W ή 250W), με φωτιστικά 12 και 30Watt, προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα φωτισμού.
  6. Τροποποίηση της αρχιτεκτονικής του συστήματος τηλε-ελέγχου και τηλε-διαχείρισης, με έλεγχο όλων των μικρών φωτιστικών από το πίλλαρ, προκειμένου να καταπολεμηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η ρευματοκλοπή, αλλά και να αποφευχθεί η προμήθεια εξοπλισμού (ελεγκτές φωτιστικών) που δεν θα αποσβέσει ποτέ την αξία του. Ελεγκτές φωτιστικών για τον ένα προς ένα έλεγχό τους θα τοποθετηθούν στο σύνολο των μεγάλων φωτιστικών (άνω των 60Watt).
  7. Προσαρμογή των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης που συνοδεύουν την υπογραφείσα σύμβαση, στα αντίστοιχα ποσά, λαμβάνοντας υπόψη την μείωση του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης.
  8. Διατήρηση των υπολοίπων όρων της υπογραφείσας σύμβασης ως έχουν.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο το οποίο επιβάλλονταν να γίνει

Με αφορμή την επικαιροποιημένη μελέτη εφαρμογής του έργου που υπέβαλε η ανάδοχος ένωση εταιρειών «ΑΚΤΩΡ FACILITY MANAGEMENT Α.Ε. – ENERGY PLUS» μιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο κ. Ιερόθεο Πολυχρόνη, τον άνθρωπο που από την ανάληψη των καθηκόντων του προσπάθησε και πέτυχε να μειώσει το συμβατικό τίμημα του έργου προς όφελος του δήμου σε ποσοστό 36% δηλαδή από τα 10.851.528,12 ευρώ στα 7.011.014,00 ευρώ.

«Πρόκειται για το έργο των έργων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρόνης ξεκινώντας την κουβέντα μας. Εξηγώντας μας αναλυτικά τόνισε πως λόγω της χωροταξίας του δήμου από εκεί που αρχίζουν μέχρι εκεί που τελειώνουν τα όρια του (με όλους τους οικισμούς και τις περιοχές πέρα από τον αστικό ιστό) οι ανάγκες σε οδικό δίκτυο αλλά και ηλεκτροφωτισμό είναι μεγάλες.

«Είναι κατανοητό ότι ένα τέτοιο έργο είναι τεράστιο αφού με αυτό επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας, οικολογία, ασφάλεια και κατ’ επέκταση βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Και αυτό διότι όταν μια περιοχή είναι πιο φωτεινή είναι και πιο ασφαλής, ενώ το οικολογικό αποτύπωμα είναι διαφορετικό αφού πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη στην εποχή ενός δικτύου του 1950 ή του 1960. Έχει συζητηθεί πολλάκις και είναι απ’ όλους αποδεκτό (ακόμα και από τους αντιπολιτευόμενους) ότι πραγματικά πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο το οποίο επιβάλλονταν να γίνει».

Πως ξεκίνησε το έργο…

 Ο κ. Πολυχρόνης συνεχίζοντας έκανε μια αναδρομή στις ενέργειες που έγιναν για να μπουν οι βάσεις και να ξεκινήσει το έργο.

«Το έργο ξεκίνησε με τη λογική της τάσης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια (2012-2014) για την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με λαμπτήρες led. Και επειδή όλες οι διοικήσεις βάζουν ένα λιθαράκι, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η καταγραφή είχε ξεκινήσει από την διοίκηση του κ. Μαρινάκη κάτι που δείχνει ότι η πρόθεση υπήρχε για να γίνει σύγχρονο πλέον το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

Πολύ ορθώς μπήκε η «σπίθα» αλλά δεν προχώρησε. Όταν εμείς αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου το Σεπτέμβρη του 2014 από το πρώτο κιόλας διάστημα θεωρήσαμε ότι το έργο αυτό πρέπει να «τρέξει» επί της ουσίας.

Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία τεχνικών μελετών, βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, ενώ θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο ήταν θετικό σε όλες τις φάσεις του έργου, ψηφίζοντας όλες τις μελέτες».

«Γιατί πέρασαν τόσα χρόνια;»

 Ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων απαντώντας στην ερώτησή μας για την χρονοκαθυστέρηση του έργου μας εξήγησε τους λόγους: «Η καθυστέρηση προέκυψε διότι από το 2014 έως και το 2021 ένα τέτοιο έργο (κατά την άποψη μου αλλά και κατά την άποψη της διοίκησης την οποία εκφράζω) θα πρέπει να περάσει από 40 κύματα, από πολλά στάδια, από επαναπροσδιορισμούς, από επαναπροσεγγίσεις μεγεθών και δεδομένων και από ελέγχους. Όμως πέρα των ελέγχων που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο (όταν μιλάμε για έναν διεθνή διαγωνισμό εκατομμυρίων ευρώ), θα πρέπει επί της ουσίας και εμείς ως δήμος να τσεκάρουμε συνεχώς τη σκοπιμότητα.

Όταν στη δεύτερη θητεία μας ανέλαβα τον τομέα του ηλεκτροφωτισμού παρότι το έργο είχε προχωρήσει και είχαν καθοριστεί οι όροι, ως διοίκηση κρίναμε σκόπιμο να το ξαναδούμε κάποια πράγματα από την αρχή. Και αυτό έγινε επειδή έχουν προχωρήσει οι τεχνολογίες και έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα, οπότε έπρεπε το έργο να βγει στα δικά μας οικονομικά μέτρα. Βάλαμε ξανά κάτω τους αριθμούς αλλά και τα δεδομένα και σε συνεργασία με τον Ανεξάρτητο Σύμβουλο που ελέγχει την υλοποίηση του έργου λειτουργήσαμε (όπως κάνουμε πάντα) προς όφελος του δήμου.

η ουσία είναι την άνοιξη του 2020 μετά από τη νέα μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας τελείωσε ο διαγωνισμός με την πολυεθνική «ΑΚΤΩΡ FACILITY MANAGEMENT Α.Ε. – ENERGY PLUS» να κηρύσσεται ανάδοχος του έργου, με τη σχετική σύμβαση να υπογράφεται στα μέσα του καλοκαιριού της ίδιας χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος του έργου πέρασε χωρίς καμία παρατήρηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εδώ πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του δήμου που συνεργάστηκαν άψογα και με τους συμβούλους ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να κάνω γνωστό πως η σύμβαση που υπογράφηκε μας έδινε ως διοίκηση το δικαίωμα να κάνουμε αναπροσαρμογές.

Και γι’ αυτό διότι τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν και δεν μπορούσαμε εμείς να δεσμεύσουμε καταστάσεις και κεφάλαια ετών.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα (όπως έχω προαναφέρει), προέκυψαν αλλαγές στην τεχνολογία αλλά και στα κόστη.

Ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να το παραγνωρίσουμε ιδιαίτερα όταν αυτό θα γινόταν προς όφελος του δήμου. Παρότι λοιπόν είχε υπογραφεί σύμβαση προχωρήσαμε σε επικαιροποιημένη μελέτη στηριζόμενοι στα νέα δεδομένα. Προσωπική μου εκτίμηση (και το είχα δηλώσει στον τοπικό τύπο), ήταν πως ο δήμος μπορούσε να επωφεληθεί σε ποσοστό που θα έφτανε ακόμη και το 40%. Η δήλωση μου αυτή ήταν μια δέσμευση απέναντι στους δημότες. Θεωρούσα προσωπικό στοίχημα την μείωση του δεκαετούς συμβατικού τιμήματος του έργου επ’ ωφελεία του δήμου.

Η διοίκηση μας βάζοντας κάτω τα δεδομένα και εκ νέου στο τραπέζι της συζήτησης τον ανάδοχο (αφού με βάση την αρχική σύμβαση είχαμε αυτό το δικαίωμα και θέλαμε να το αξιοποιήσουμε) πέτυχε την ανατροπή. Έτσι κερδίσαμε το στοίχημα προς το δημότη, αφού μειώνεται σημαντικά κατά ποσοστό 36% το δεκαετές συμβατικό τίμημα, με δεδομένο πως η εν λόγω μείωση προτείνεται χωρίς να επιβάλλεται μείωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης ενεργειακής απόδοσης. Με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα από τα 10.851.528,12 ευρώ το δεκαετές συμβατικό τίμημα προς όφελος του δήμου και των δημοτών μειώνεται στα 7.011.014,00 ευρώ. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η δήλωση – δέσμευσή μου στον τοπικό τύπο τον Αύγουστο 2020 έγινε πράξη.

Πέρα της έκπτωσης του 36% διατηρείται και η αρχική έκπτωση κατά 4% στο έργο ενώ διατηρείται και το όφελος από την συντήρηση (όχημα, καύσιμα, ηλεκτρολογικό υλικό, λαμπτήρες και προσωπικό) του δικτύου οδοφωτισμού που θα έχει ο δήμος σε βάθος δεκαετίας ύψους 2.694.764,46 ευρώ».

Ο επίλογος της κουβέντας…

Στον επίλογο της κουβέντας μας ο κ. Πολυχρόνης αφού μας ευχαρίστησε για την φιλοξενία, υποστήριξε ότι όλες οι διοικήσεις που περνούν ή θα περάσουν από τον δήμο δεν πρέπει να διστάζουν να σχεδιάζουν έργα μακρόπνοα τα οποία είναι βέβαιο πως όταν  υλοποιηθούν  θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας, οικολογία και ασφάλεια όπως το «έργο των έργων», χαρακτηρίζοντας αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης, αυτοματοποίησης και διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων στο δήμο Μεγαρέων.